Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2011,
13.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

referendum pokojninska reforma

Petek, 3. 6. 2011, 13.35

7 let, 12 mesecev

ZSSS pozvala k udeležbi na referendumu in glasovanju proti pokojninski reformi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je državljanke in državljane pozvala, naj se referenduma udeležijo in glasujejo proti pokojninski reformi.

Novi pokojninski zakon ne preprečuje revščine sedanjih upokojencev, pri bodočih pa bi bile pokojnine nižje, kot če bi bile odmerjene po sedanjem sistemu, je dejal izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko.

Zorko: Zakon ne rešuje težav pokojninske blagajne Zakon po njegovih besedah tudi ne rešuje težav pokojninske blagajne. Rešitve zanje so po njegovem v odpravljanju brezposelnosti, učinkoviti pravni državi in ustvarjanju pogojev, da bodo ljudje lahko delali dlje.

Kje in kdaj bodo brezposelni in mladi, ki praktično ne poznajo zaposlitev za nedoločen čas, dobili 43 let pokojninske dobe, se je vprašal predsednik ZSSS Dušan Semolič. Nedvomno je cilj reforme tako zaostriti pogoje, da bi večina imela nizke pokojnine in bi tako privarčevali proračunski denar, je ugotavljal.

Milijoni evrov se trošijo neracionalno" Pri tem pa, je dejala svetovalka za ekonomsko področje ZSSS Andreja Poje, se milijoni evrov trošijo neracionalno. Denar se namenja za sanacijo bank in za posojila državam z višjimi plačami in pokojninami.

Ukrepi usmerjeni v zaščito elit? Ukrepi vlade so po njenih besedah usmerjeni v zaščito elit, na prihodkovni strani vlada ni storila nič, varčuje pa se na najbolj ranljivih delih prebivalstva, je še poudarila Pojetova, ki opozarja, da revni delavci ne morejo postati bogati upokojenci.

Zorko je še poudaril, da glas proti reformi pomeni odpiranje vrat za spremembe pokojninskega sistema, ki bodo dejansko odraz ne le medgeneracijske solidarnosti, ampak tudi medgeneracijskega konsenza. Pri čemer lahko dober, pravičen pokojninski zakon po besedah Semoliča nastane le v enakopravnem dialogu med vsemi partnerji.

"Ne gre za referendum sindikatov" Dejal je še, da ne gre za referendum sindikatov, ampak so ti le izkoristili priložnost, da ustvarijo pogoje, da o reformi odločijo ljudje na referendumu.

Ne spreglejte