Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 9. 2012,
9.41

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 23. 9. 2012, 9.41

8 let, 5 mesecev

Zmanjšanje števila zaposlenih v ožji državni upravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Število zaposlenih v ožji državni upravi, torej na ministrstvih (skupaj s policijo in Slovensko vojsko), vladnih službah in upravnih enotah, se je v nekaj zadnjih mesecih zmanjšalo.

V primerjavi s 1. januarjem letošnjega leta, ko je bilo v ožji državni upravi zaposlenih 33.343 javnih uslužbencev, jih je bilo 1. avgusta letos zaposlenih 32.692, kažejo podatki ministrstva za javno upravo in pravosodje. V sedmih mesecih letošnjega leta se je tako število zaposlenih zmanjšalo za dva odstotka oziroma za 651 javnih uslužbencev, so v sporočilu za javnost zapisali na vladi. V primerjavi s 1. julijem 2009, ko je bilo v ožji državni upravi 34.598 javnih uslužbencev, pa se je število zaposlenih zmanjšalo kar za 5,5 odstotka oziroma za 1.906 javnih uslužbencev.

Nekoliko drugačne pa so številke, ki se nanašajo na število zaposlenih v celotnem javnem sektorju, ki poleg ožje državne uprave vključuje javne zavode in druge izvajalce javnih služb na področju vzgoje in izobraževanja, zdravstva, socialnega varstva, kulture, raziskovalnih dejavnosti ... Zadnji podatki AJPES-a kažejo, da sta bili julija letos zaposleni 161.002 osebi, medtem ko je bilo julija 2009 156.558 zaposlenih. V treh letih se je število zaposlenih povečalo za skoraj tri odstotke oziroma za nekaj manj kot 4.500 oseb.

Ti podatki kažejo, da so omejitve pri zaposlovanju v ožji državni upravi, torej tam, kjer vlada lahko vpliva na dinamiko zaposlovanja, prinesle učinke, so še sporočili z vlade. V zadnjih letih, še posebej pa v zadnjega pol leta, so bili doseženi opazni rezultati pri racionalizaciji stroškov dela v ožji državni upravi. Cilj vlade v prihodnje bo torej po napovedih vlade zagotoviti vitkejši, vzdržnejši in predvsem učinkovit sistem dela za celotni javni sektor.

Ne spreglejte