Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Sreda,
10. 10. 2012,
13.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 10. 10. 2012, 13.46

8 let

Žgajner Tavševa: ZUJF diskriminatoren do vojnih veteranov

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Barbara Žgajner Tavš in Matjaž Han sta predstavila novelo zakona o spremembah in dopolnitvah zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), ki predvideva popravo krivic vojnim veteranom.

Ukinitev edine materialne pravice S sprejetjem zakona se je po mnenju poslancev Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov nesorazmerno poseglo v pridobljene pravice vojnih veteranov. Ukinila se je pravna podlaga za uveljavitev pravice do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja, s 50 na 55 let starosti se je zvišala starost za uveljavljanje pravic po zakonu o vojnih veteranih, za vojne veterane se bodo zaostrili pogoji za uveljavitev pravice do zdravstvenega varstva. Z ukinitvijo edine materialne pravice, plačila premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, naj bi zakon o vojnih veteranih izgubil svoj namen.

Veterani se strinjajo z zamrznitvijo, ne pa z ukinitvijo Predlog spremembe ZUJF-a naj bi bil usklajen z veteranskimi organizacijami, ki se ne strinjajo, da bi se jim pravice odvzele trajno. Z novelo zakona bi določili obdobje, v katerem bo ta pravica zamrznjena oziroma je ne bo mogoče uživati, in sicer od 1. 1. 2013 do vključno leta, ki bo sledilo letu, v katerem bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda. S tem dajejo svoj doprinos k izhodu Slovenije iz krize, v kateri se je znašla.

Han: Nekatere stvari nimajo cene Ob tem je Matjaž Han povedal: "Vladajoča koalicija, ki si lasti največ zaslug za osamosvojitveno vojno, zdaj jemlje pravice vojnim veteranom. Na proslavah se slikajo z njimi v prvi vrsti, zdaj bomo pa videli, kaj so res pripravljeni storiti zanje." Ne glede na to, da bi sprejetje novele za proračun pomenilo okoli 15 milijonov evrov dodatnih stroškov, pa Han pravi, da nekatere stvari v življenju nimajo cene in da gre tu za dostojanstvo vojnih veteranov.

Žgajner Tavševa: To je poseg v človekovo dostojanstvo Poslanka Pozitivne Slovenije je o predlogu novele dejala: "Gre za pravice, ki so odraz vrednot, nosijo pa tudi pomembno sporočilo ljudem. Če zaradi varčevalne histerije zrušimo vrednostni sistem, ki nam ga je uspelo uspešno graditi več desetletij, bomo kot narod začeli na dolgi rok izgubljati. Z vsako tako odvzeto pravico, še posebej če to storimo na diskriminatoren način, posežemo v polje človekovega dostojanstva."

Ne spreglejte