Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 12. 2007,
15.49

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 21. 12. 2007, 15.49

8 let, 2 meseca

Žerjav za posebno pozornost prometni varnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za promet Radovan Žerjav je predstavil program slovenskega predsedovanja EU na področju prometa. Med prioritetami je naštel prometno varnost, železnice, Zahodni Balkan in program Galileo.

Posebna pozornost bo med predsedovanjem EU namenjena varnosti v prometu, tako v cestnem kot tudi v pomorskem, železniškem in letalskem, je povedal Žerjav. Poleg tega pa bo energija usmerjena še k določitvi skupnih pravil v cestnih prevozih blaga in oseb. V zvezi s programom Galileo, ki je po mnenju ministra Žerjava ena najpomembnejših tematik slovenskega predsedovanja EU, je bil bistven napredek že dosežen v času nemškega in portugalskega predsedovanja. "Dogovor na zadnjem zasedanju ministrov za promet v Bruslju skupaj s sprejetim sporazumom o financiranju iz sredstev skupnosti daje programu nov zagon," je dejal minister in ob tem izrazil upanje, da bo v času slovenskega predsedovanja sprejet pravni okvir, ki bo omogočil pospešitev izvedbene faze projekta.

Intenzivno delo na implementacijski uredbi

Tako že v januarju načrtujejo intenzivno delo na t. i. implementacijski uredbi, ki določa delitev pristojnosti glede upravljanja, nadzora in izvajanja programa med Svetom EU oziroma članicami, Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo.

Tretji pomorski promet "Ena od težjih tem bo prav gotovo tretji pomorski paket, kjer bomo nadaljevali obravnavo treh predlogov direktiv, kjer Svet EU še ni dosegel političnih soglasij," je povedal Žerjav in pojasnil, da gre za direktivi o izpolnjevanju zahtev države zastave in o civilni odgovornosti lastnikov ladij.

Glede direktive o odgovornosti prevoznikov potnikov po morju in glede uredbe o klasifikacijskih zavodih pa bodo po besedah ministra pripravili skupna stališča. "Slovenija si želi delati na vseh zakonodajnih predlogih iz tega paketa, ki je nedvomno zelo pomemben, predvsem zaradi nesreč, ki so se nedolgo tega dogajale v Evropi," je še dodal Žerjav.

Aktivno se bodo posvečali železniškemu področju

Ministrstvo bo aktivno tudi na železniškem področju. Kot je pojasnil Žerjav, se to področje sooča z mnogimi specifikami v posameznih državah, kar bi lahko predstavljalo ovire pri učinkovitosti interoperabilnosti železniškega sistema v skupnosti. Da bi se takim oviram izognili, bodo nadaljevali z obravnavo dveh aktov, in sicer direktive o varnosti železniškega sistema in uredbe o evropski agenciji za železnice.

Zahodni Balkan je splošna prioriteta slovenskega predsedovanja. Na področju prometa bi k tej prioriteti lahko prispevali s podelitvijo mandata Evropski komisiji za začetek pogajanj za podpis transportnega sporazuma z Zahodnim Balkanom.

Na področju letalstva je za varnost zelo pomemben projekt Enotno evropsko nebo in program posodobitve upravljanja zračnega prometa v Evropi (Sesar), s katerima je po mnenju Žerjava vsekakor potrebno nadaljevati.

Konkurenčne storitve pri prevozu v cestnem tovornem prometu Kot je še povedal, bo energija usmerjena tudi na cestne prevoze, kjer bodo stremeli k napredku na področju oblikovanja konkurenčnih storitev pri prevozu v cestnem tovornem prometu in k določitvi skupnih pravil za opravljanje le-teh. Kot je dejal Žerjav, je vzpostavitev skupnega trga storitev tudi na tem področju nujna. Poleg nadaljevanja dela v zvezi s povečanjem liberalizacije prevozov blaga znotraj skupnosti in posodabljanja predpisov o dostopu do poklica avtoprevoznika pa bodo začeli tudi z obravnavo predloga o skupnih pravilih za mednarodni prevoz potnikov.

Ne spreglejte