Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
13.43

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 31. 5. 2013, 13.43

8 let, 2 meseca

Zelenjadarji zaznavajo večji interes za domač pridelek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave je v Mariboru pripravilo Zelenjadarski dan, s katerim želijo še dodatno poskrbeti za promocijo doma pridelane zelenjave.

Prav tako pa želijo mlade seznaniti s tem, da je uživanje zelenjave pomembno za njihovo zdravje.

Kot je dejal predsednik združenja Stanko Volk, interes za slovensko zelenjavo raste.Pridelava zelenjave se je v preteklosti po Volkovih besedah v Sloveniji precej zmanjšala, predvsem zato, ker je bilo težko konkurirati na trgu. V zadnjem času pa so se stvari znova spremenile, pravi Volk, predvsem po raznih škandalih v verigah dobav, zato se zavest potrošnikov vendarle počasi spreminja v prid slovenske prehrane. Povpraševanje se po njegovem vendarle veča, trgovci so prav tako že začeli dajati več pozornosti temu, kaj prodajajo.

Povpraševanje se povečuje tudi v javnih zavodih, kjer so sicer vezani na postopke javnega naročanja in so po pravilu bili v preteklosti zavezani predvsem k kupovanju cenejših izdelkov. "Težava pa je v tem, da se posamezen kmet težko odloči za prijavo na razpis, saj sam ne bo mogel zagotavljati vsega, kar razpis zahteva, ob tem pa je zahtevno tudi izpolnjevanje dokumentacije, zato si marsikdo sploh ne upa prijaviti," je dejal prvi mož združenja za integrirano pridelavo zelenjave.

Čas je za vključitev mladih Kot je še dodal, je država v zadnjih letih že dvakrat spremenila zakon o javnih naročilih, še letos pa naj bi prišlo do novih sprememb, ki bi lahko omogočil večji dostop slovenske zelenjave tudi v javnih zavodih kot so vrtci, šole, domovi za starejše in podobno.

"Mladih se v zelenjadarstvo zadnje čase ni kaj dosti vključevalo, zato so kmetije relativno stare. Če se bo trend spremenil in bodo mlajši videli neko perspektivo v kmetovanju, potem se tudi to izboljšalo. Mladi so ob tem bolj strokovno izobraženi in je zato pričakovati tudi bolj kakovostno pridelavo," je še dejal Volk, ki upa, da bo narejen nov preboj, če bo le država videla interes v tej smeri.

Da je doma pridelana zelenjava zagotovo boljša od uvožene, je na novinarski konferenci zagotovila tudi svetovalka za zelenjadarstvo na mariborskem zavodu Kmetijsko gozdarske zbornice Miša Pušenjak. Kot je dejala, mlade že od malih nog učimo, da je zelenjava zdrava, a nihče ob tem ne pove, da to ne velja za čisto vsako zelenjavo.

Z daljšim transportom zelenjava izgublja na vrednosti "Ne govorim samo o raznih dodatkih pri pridelavi, pač pa že o tem, da z vsakim kilometrom in uro, ko je zelenjava odrezana in skladiščena, izgublja na vrednosti," je dejala Pušenjakova in dodala, da je tudi najbolj intenzivno pridelana slovenska zelenjava zelo daleč od tega, kar se dogaja v Evropi in drugod po svetu.

Ob tem je po njenem pomembno opozoriti še na izpuste toplogrednih plinov v zrak zaradi transporta zelenjave z drugih koncev sveta, prav tako pa z nakupom slovenske zelenjave ohranjamo slovenska delovna mesta in Slovenijo tako lepo, kot je zdaj. Če bi namreč obveljali nekdanji načrti o evropsko primerljivem kmetijstvu, potem bi od Murske Sobote do Maribora rasla le pšenica, od Maribora do Ljubljane pa koruza, s tem pa bi po njenih besedah trpel tudi estetski izgled države.

Ne spreglejte