Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
12.16

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 12.16

8 let, 3 mesece

Zelena luč novi umetnostni galeriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mariborski mestni svetniki so na včerajšnji seji med drugim potrdili nov statut občine in poslovnik mestnega sveta, pa tudi zaključni račun proračuna za lansko leto.

Zeleno luč pa je po daljši razpravi dobil tudi nov projekt izgradnje nove umetnostne galerije, ki bo zrasla pod skupno streho z Mariborskim kulturnim središčem.

Za novo umetnostno galerijo bo občina odštela skupno 17,7 milijona evrov, od tega naj bi jih 10 primaknilo ministrstvo za kulturo. S kar sedmimi včeraj potrjenimi dokumenti naj bi občina zdaj izpolnjevala pogoje tudi za pridobitev teh sredstev.

Monika Kirbiš, vodja projektne pisarne MO Maribor: » Za enkrat mi ne pričakujemo zapletov. Še največje tveganje, ki ga vidimo, je politično tveganje. Da se zamenja vlada, da se zamenja minister. Kajti ministrica Širca je naklonjena temu projektu.«

Cilji ostajajo isti

V umetnostni galeriji pozdravljajo sedanjo kompromisno rešitev, ki pod eno streho združuje kulturno središče in galerijo, čeprav je zdaj galeriji namenjenih slabih 2000 kvadratnih metrov manj kot po prvotni umestitvi stavbe na levi breg Drave.

Breda Kolar Sluga, direktorica Umetnostne galerije Maribor: »Držimo se vseh parametrov, ki smo jih zapisali tudi v prejšnjih projektnih nalogah oziroma dokumentih. Za nas je zelo pomembno, od klime, do varnostnih ukrepov, svetlobnega parka. In v bistvu ti cilji ostanejo isti in jih zasledujemo skozi ves projekt.«

Precej manjša pa je sedaj tudi površina namenjena Mariborskemu kulturnemu središču, ki ga bo gradilo podjetje ZIM, občina pa bo prostore po izgradnji najela.

Monika Kirbiš, vodja projektne pisarne MO Maribor: »Notri se je namreč na 8000 in nekaj kvadratih naselila umetnostna galerija. Tako, da je na primer izločena ena dvorana, potem so neki skupni prostori, kar prej ni bilo mišljeno. Še vedno pa seveda v tej okrnjeno obliki zadostuje za to gledališko, koncertno dejavnost, ki je bila predvidena.«

Mariborska umetnostna galerija pa naj bi bila končana že konec maja prihodnje leto.

Ne spreglejte