Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 2. 2018,
10.08

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Natisni članek

napoved zima sneg vreme zimska rekreacija

Ponedeljek, 5. 2. 2018, 10.08

5 let, 5 mesecev

Nova pošiljka snega

Že jutri bo spet snežilo, v gorah znatno povečana nevarnost plazov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95
Sneg | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zime, kot smo jo poznali pred dolgimi leti, z nizkimi temperaturami in pogostim sneženjem, očitno še ni konec. Po petkovi pošiljki snega, ki je s seboj prinesla tudi nemalo nevšečnosti v prometu, se namreč že jutri obeta novo sneženje.

Danes bo predvsem na zahodu države večinoma oblačno vreme, drugod po državi se bo čez dan zjasnilo, sončni žarki bodo pregnali tudi najvztrajnejšo jutranjo meglo.

Jutri bo oblačnost zajela vso državo, proti večeru bodo padle že prve snežinke, na Obali pa dežne kaplje.

Spet bo treba poprijeti za lopate, čeprav bo tokrat snežna odeja visoka le od 10 do 20 centimetrov. | Foto: Thinkstock Spet bo treba poprijeti za lopate, čeprav bo tokrat snežna odeja visoka le od 10 do 20 centimetrov. Foto: Thinkstock Tokrat snega le od 10 do 20 centimetrov

"Tokrat ne bo tako hudo, kot je bilo pretekli konec tedna," so pojasnili na agenciji za okolje (Arso). "Sneženje zagotovo ne bo tako obilno, kot je bilo v petek in soboto. V torek zvečer bo začelo snežiti na jugu, v noči na sredo se bo razširilo proti notranjosti."

Snežna odeja bo tokrat visoka le od 10 do 20 centimetrov, več snega bo na jugu države. Tam lahko nekaj snežink pade tudi v četrtek, medtem ko bo drugod po državi večinoma oblačno, a suho.

Ves februar bo prava zima

So pa na Arsu še povedali, da bo februar končno malo bolj "zimski". Po sredinem sneženju bo vreme namreč suho, a pritisnil bo mraz.

"V februarju pričakujemo kakšnih deset dni temperature le okrog 0 stopinj Celzija, kar pomeni, da se bo sneg, ki je in še bo zapadel, obdržal dlje časa – morda celo do šolskih počitnic. Poleg tega lahko tudi kasneje v tem mesecu zapade še kaj snega," so o dolgoročnih napovedih še povedali na Arsu.

V gorah velja posebna previdnost, saj se je nevarnost proženja plazov povečala na tretjo stopnjo. | Foto: Thinkstock V gorah velja posebna previdnost, saj se je nevarnost proženja plazov povečala na tretjo stopnjo. Foto: Thinkstock Povečana nevarnost snežnih plazov

Gore so te dni povsem zasnežene, zaradi nove pošiljke snega se je nad nadmorsko višino 1.200 metrov znatno povečala nevarnost snežnih plazov, in sicer na tretjo stopnjo. Na nižje ležečih gorah je razglašena zmerna, to je druga stopnja nevarnosti proženja plazov, še opozarjajo na Arsu.

Precej plazov se je v preteklih dneh že sprožilo. Veliko je napihanega snega in opasti. Zaradi nizkih temperatur se je novi sneg le nekoliko sesedel in malce stabiliziral.

Nevarna so predvsem strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer se lahko že ob majhni obremenitvi snežne odeje sproži snežni plaz. S strmih pobočij se lahko še prožijo posamezni majhni in srednje veliki plazovi suhega snega, verjetnost je večja na prisojnih pobočjih ob morebitnem sončnem vremenu sredi dneva in zgodaj popoldne.

 

Ne spreglejte