Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2016,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

9

Natisni članek

Izola streljanje Zdravniška zbornica Slovenije Milojka Kolar Celarc

Četrtek, 25. 8. 2016, 12.30

6 let, 6 mesecev

Zdravniška zbornica: Ministrica je odgovorna za streljanje v Izoli (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

9

Zdravniška zbornica protestira proti ocenam zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc, da čakalne dobe ne morejo biti vzrok za ponedeljkov tragični ekscesni primer. V zbornici so prepričani, da je izolski dogodek, v katerem je 70-letnik ubil svojega urologa in nato še policista, povezan s stanjem v slovenskem zdravstvu.

"Ministrica nosi najmanj objektivno odgovornost za ta tragični dogodek, ki je posledica predlogih čakalnih dob. Z njenim neukrepanjem pri skrajševanju čakalnih dob in nerazumevanjem potrebe po odpravi vzrokov, ki so pripeljali do problemov v zdravstvu, se pojavlja tudi vprašanje subjektivne odgovornosti," je dejal predsednik zbornice Andrej Možina.

Ministrica: Zbornica in Fides manipulirata

"Presenečena sem, da vodstva zdravniških organizacij izpostavljajo problem splošne varnosti zdravstvenega osebja v bolnišnicah šele po ekscesnem dogodku v Izoli in niso spodbudili sistemskih rešitev že prej, na primer leta 2007, ko se je zgodil podoben incident," se je odzvala ministrica Milojka Kolar Celarc.

Detektorji kovin in uniformirane osebe ne sodijo v bolnišnice, meni ministrica. Varnost bomo zagotovili z ustreznimi ukrepi, vendar se ne smemo slepiti, žal je družbena realnost takšna, da ekscesnih primerov ni mogoče preprečiti, poudarja.

"Izjava zdravniške zbornice in sindikata Fides nespodobna, saj  ta ekscesni dogodek manipulativno izrabljata za politična obračunavanja in sindikalni boj. Njihove izjave na pripomorejo k strpnosti, solidarnosti in dialogu v družbi. Prav tako ne pripomorejo h krepitvi odnosa med zdravniki oz. zdravstvenimi delavci in pacienti, za kar si ves moj mandat in si bomo še naprej na ministrstvu zelo prizadevali," je še dodala.

"Ne želimo varnostnikov, želimo urejeno zdravstvo"

Predsednica odbora zasebnih zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije Helena Mole pravi, da si v zdravstvu ne želijo varnostnikov, ampak urejen zdravstveni sistem, v katerem zdravniki lahko delajo dobro, strokovno in za bolnike. Odločevalce je pozvala, naj ne delajo dodatne škode in odidejo, če ne vidijo realne slike. Tudi drugi predstavniki zdravnikov poudarjajo, da si ne želijo varnostnikov in detektorjev kovin, ampak izboljšanje odnosov in stanja v zdravstvenem sistemu.

Streljanje v Izoli ni bilo ekscesni primer, poudarjajo v zdravniški zbornici. | Foto: Tomaž Primožič/FPA Streljanje v Izoli ni bilo ekscesni primer, poudarjajo v zdravniški zbornici. Foto: Tomaž Primožič/FPA

"Človek ne ve, ali bo živ prišel iz službe"

"Napadi so vse hujši in jih je vse več. Za nas so to izredne razmere. Ne vemo, kako umiriti in potolažiti kolege. Kako lahko nekdo zbrano, brez skrbi in z mislijo na bolnika opravlja svoje delo, ko nima časa, ko menedžment pritiska zaradi zmanjševanja stroškov, človek pa ne ve, ali bo živ prišel iz službe?" se je vprašal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin

Tisti, ki govorijo, da je treba v zdravstvene ustanove pripeljati varnostnike in namestiti direktorje kovin, po mnenju Kuštrina ne poznajo razmer, če jih ne, pa "je čas, da čim prej gredo". Prepričan je, da v izolski bolnišnici ni šlo za ekscesni dogodek, ampak za proizvod slabih družbenih razmer, "gnilega odnosa do zdravnikov in zdravniškega poklica". 

"Ekscesnih primerov ni mogoče preprečiti"

Ministrica za zdravje je v pisni izjavi izpostavila še, da je med drugim za ponedeljek sklicala sestanek z vodstvi bolnišnic, na katerem bodo obravnavali zagotavljanje varnosti v zdravstvenih zavodih. Na sestanku bo sodeloval tudi strokovnjak s področja varnosti. "Sodelujemo tudi s policijo. Očitno varnostne zahteve, ki jih vsebujejo akreditacije zdravstvenih zavodov, žal niso dovolj ali pa še niso izpolnjene. Zato bomo skupaj z vodstvi zavodov poiskali ustrezne rešitve," je dodala ministrica.

Spomnila je, da je že ob obisku zaposlenih v izolski bolnišnici povedala, da detektorji kovin in uniformirane osebe po njeni oceni ne sodijo v bolnišnice. "Varnost bomo zagotovili z ustreznimi ukrepi, vendar se ne smemo slepiti. Žal je družbena realnost takšna, da ekscesnih primerov ni mogoče preprečiti," je dodala.

Ministrica je ponovila svoje obžalovanje ob ekscesnem dogodku v Izoli. "Gre za veliko tragedijo. Zato sem obiskala zaposlene v bolnišnici. Povedali so mi, da gre za eksces, ki ga ne bi mogli preprečiti v nobeni bolnišnici, ker so razlogi za to dejanje iracionalni. V to smer gredo tudi ugotovitve pristojnih organov," je dodala.

 

Ne spreglejte