Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Sreda,
5. 9. 2012,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 5. 9. 2012, 14.06

8 let

Zdenka Čebašek Travnik se ne bo sama prijavila na poziv za mesto varuhinje

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik se je odločila, da se ne bo prijavila na predsednikov poziv za ponovno kandidaturo, novinarjem pa predstavila razloge za to odločitev.

"Odločila sem se, da se ne bom prijavila na poziv predsednika republike za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha človekovih pravic." S temi besedami je tiskovno konferenco začela Zdenka Čebašek Travnik, svojo odločitev pa razložila, da sta tudi njena predhodnika Ivan Bizjak in Matjaž Hanžek uspešno opravljala funkcijo samo en mandat ter dodala: "Želim, da se v postopkih ob izbiri novega varuha daje poudarek na vsebinska vprašanja varovanja človekovih pravic v Sloveniji, ne pa na diskreditaciji posameznih kandidatov. Čeprav sem bila žrtev medijske gonje, to ni razlog za moj umik iz tega postopka."

Neobjektivne ocene? Čeprav je varuhinja poudarila, da medijska gonja proti njej ni razlog za njen umik, pa je tej temi dala največ poudarka: "V zadnjem času o mojem delu ne sodijo po dejanskih dosežkih in prizadevanjih v skoraj šestih letih mandata, pač pa po zaključkih iz enega pojasnila o delu varuha enemu novinarju, na moji tako imenovani neagresivnosti in celo na mojem videzu. Znašla sem se v situaciji, ko sem postala orodje za delitev na vaši in naši, kar sem vedno zavračala. A najhuje pri vsej medijski gonji proti meni je, da je njenim snovalcem uspelo še dodatno razpihati sovraštvo in pospešiti delitve ljudi med vaše in naše. To se ni zgodilo na podlagi objektivnih ocen o opravljanju dela varuha, temveč na podlagi osebnih prepričanj teh poročevalcev in komentatorjev ter njihovega odnosa do mojega zunanjega videza."

Ombudsman, ki so mu grozili s smrtjo Varuhinja pa je podala razlago o dogodku, ki je dvignil toliko prahu. Odgovora, ki naj bi bil povod za medijski vihar, ki se je potem zgodil, ni pripravila sama, temveč njeni sodelavci, ker je bila sama na dopustu. Zato je bil to odgovor inštitucije in ne njen osebni: "Vse, kar se je iz tega odgovora pripisalo meni kot varuhinji, je zgolj interpretacija zapisanega institucije, ki jo vodim. Moje osebno mnenje pa je, da kot varuhinja človekovih pravic in Zdenka Čebašek Travnik dosledno obsojam vse oblike nasilja, tako tudi nasilje, izraženo v obliki zapisanih grafitov, ki so sovražni do premierja Janeza Janše. Ob tem pa moram povedati, da varuh človekovih pravic nima nobenih možnosti, da zoper pisce takšnih besedil ukrepa. Nekateri posamezniki in novinarji pa ne ločijo med varuhom človekovih pravic kot institucijo in varuhinjo človekovih pravic, ki to institucijo vodi. Morda v prej omenjenem odgovoru ni bilo dovolj jasno poudarjeno, da odgovora nisem podpisala sama, vendar gre samo za tehnične podrobnosti, ki so samo odprle pot za osebne diskreditacije, ki sem jih bila potem deležna in ki so botrovale tudi grožnjam s smrtjo, ki sem jih prejela. Ne vem, ali obstaja v zahodnih demokracijah ombudsman, ki so mu grozili s smrtjo, tako kot so meni, in upam, da se to naslednjemu slovenskemu varuhu ne bo zgodilo."

Sovražni govor nesprejemljiv Ob tem je varuhinja človekovih pravic še poudarila, da so kot širše vprašanje sovražni govor obravnavali velikokrat in ob tem podali tudi mnenje, da je nesprejemljiv. Vse to je zapisano na spletni strani, letnih poročilih in drugih dokumentih varuha.

"Niti v enem od prej omenjenih zapisov in izjav ni šlo za kritiko vsebine mojega dela na podlagi zakonskih pooblastil, temveč za kritiko domnevnega nepravilnega odzivanja na vprašanje novinarja, ki se prej ni obračal name. Bojim se, da tistim, ki me napadajo, ni znano poslanstvo varuha, ki je pomoč posameznikom v odnosu do oblastnih organov in ne obratno. Menim, da se v ozadju teh napadov skriva čisto nekaj drugega, da sem s svojim dozdajšnjim delom dokazala, da se nisem uklonila nobeni oblasti," je svoje videnje medijskega poročanja predstavila Zdenka Čebašek Travnik.

Pri tem pa je obljubila, da bo do izteka mandata pripravljen celovit pregled opravljenega dela, ki bo omogočil objektivno in strokovno oceno. Predsednik jo vseeno lahko predlaga Postopek imenovanja varuha človekovih pravic je tak, da predsednik v uradnem listu objavi poziv za predlaganje kandidatov. Na ta poziv se lahko prijavijo posamezniki sami ali predlagajo nekoga tretjega. Predsednik republike pa se potem odloči, koga bo predlagal v državni zbor. Pred tem mora pridobiti soglasje posameznika. Za izvolitev je potrebna dvotretjinska večina.

Zdenka Čebašek Travnik pa je na vprašanje novinarjev, ali bi sprejela kandidaturo, če bi jo predlagal kdo drug, odgovorila: "Ne izključujem te možnosti." Pripravljena pa bi bila sprejeti tudi kakšno drugo delo na področju človekovih pravic.

Ne spreglejte