Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2013,
21.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 17. 1. 2013, 21.54

8 let

Zbor za republiko piše tujini: Botri iz ozadja terjajo nasilne spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Zboru za republiko so v Evropo poslali pismo o razmerah v Sloveniji. V njem so zapisali, da Slovenci ne terjajo nasilnih sprememb, ampak da to počnejo nedemokratični botri iz ozadja.

V Zboru za republiko so v Evropo poslali pismo o razmerah v Sloveniji. Kot pišejo v pismu, so z osuplostjo in prizadetostjo prebrali cirkularno pismo, s katerim današnja zunajparlamentarna pozicija označuje gospodarski in politični položaj v Sloveniji. "Ta se je poslabšal pred nastopom aktualne vlade, seveda tudi pod vplivom svetovnih finančnih pretresov, aktualna vlada pa ga rešuje z ukrepi, ki niso vsi najbolj priljubljeni, vendar so nujni in so bili potrjeni v EU."

Dodajajo, da so "jedrno ost pisma avtorji namerili v sedanjo vlado v republiki Sloveniji, v njenega predsednika, Janeza Janšo, predvsem pa v reformne ukrepe, ki jih je vlada RS v letu 2012 uvajala, vse z namenom okrepiti demokracijo in spoštovanje človekovih pravic, zagotoviti delovanje tržnega, na zasebni iniciativi temelječega gospodarstva, znižati proračunski deficit na raven, dogovorjeno s paktom o stabilnosti, in državo ohraniti kot zdrav gospodarski subjekt v Evropski uniji in v evroobmočju". V pismu so še zapisali, da so bili ukrepi, ki jih je vlada izvajala, podprti na vseh ravneh evropske, a tudi svetovne politike.

"Ob koncu leta je vlada z izrazito konsenzualno politiko sprejela še varčevalni proračun za obdobje 2013–2014, ki je usklajen s pogledi Evropske unije. V istem času je Ustavno sodišče RS tudi zavrnilo kot protiustavna dva referenduma, katerih logična posledica bi bila poslabšanje mednarodnega položaja Slovenije pa tudi izguba monetarne (in dejanske) suverenosti. Republika Slovenija je najtežje krizno leto sklenila na način, o katerem bi pred 12 meseci lahko razmišljal le največji optimist," še piše v pismu.

Dodali so, da navedeno pismo in demonstracije, ki jim sicer v Zboru za republiko ne nasprotujejo, ne izražajo duha reformnih prizadevanj, ki jih Slovenija najbolj potrebuje v tem trenutku. "Vsak državljan lahko svobodno izraža svoje mnenje, v kolikor njegovo izražanje svobode ne posega v enako svobodo in pravico drugih. To pa se je na demonstracijah žal dogajalo. Ekstremistične skupine z desnice, predvsem pa z levice so izkoristile zbiranje ljudi za življenjsko nevarno eskalacijo nasilja. Najmočnejše nasilje (30. 11. 2012 na Kongresnem trgu v Ljubljani) je bilo prav tam, kjer so se pojavljali simboli komunističnega totalitarnega režima, rdeče zvezde na nekdanjih zastavah SFRJ in SRS. Raba takšnih simbolov v takšnih kontekstih je popolnoma nesprejemljiva, saj pomeni civilizacijski propad družbe nepredvidljivih razsežnosti. Še posebej boli, da so demonstranti izvoljene predstavnike ljudstva pošiljali na kraje povojnih množičnih likvidacij (Barbara rov) in strašnega trpljenja v prevzgojnem taborišču Goli otok."

Zapisali so še, da je neresnična tudi trditev pisma, da so policisti zapirali mladino zato, da bi njihove starše izsiljevali, češ naj ne hodijo več na proteste. "To je nizkotna laž in podlo podtikanje, ki je samo po sebi čisto absurdno. Oblasti so ukrepale zgolj zato, ker so bili ogroženi zdravje, življenja in premoženja državljank in državljanov Republike Slovenije. Vsi ukrepi so temeljili na standardu, ki ga ob takih primerih poznajo vse evropske demokracije."

Dodali so še, da je zastrašujoče dejstvo, da so glavni akterji pisma predstavniki poraženih in iz parlamenta izločenih strank, ki si z organiziranjem "spontanih" manifestacij prizadevajo spremeniti ozračje v državi in s totalitarnim nasiljem zagotoviti oblast. "V drugem največjem slovenskem mestu Mariboru so tako odmevne proteste organizirali ljudje, ki se jih je mogoče v veliki meri povezati s propadlo stranko Zares. Med podpisniki pisma sta tudi zgodovinar Jože Pirjevec in predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn, oba člana LDS, ki je 4. decembra 2011 prav tako izpadla iz parlamenta. V parlament na dan zadnjih državnozborskih volitev tudi ni uspelo priti stranki TRS, katere predstavniki so prav tako prispevali svoj podpis pod omenjeno pismo." V Zboru za republiko še pišejo, da je pod pismo zunajparlamentarne opozicije podpisan tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, in dodajajo, da je bil Taufer v letih 2011‒2012 v arhivu Službe državne varnosti identificiran in razkrit kot tajni agent s kodnim imenom "filozof".

V Zboru za republiko verjamejo, da je pot parlamentarne demokracije edina, ki lahko ob sodelovanju z državami Evropske unije in tudi širše Slovenijo dolgoročno stabilizira in vsakemu od njenih državljanov omogoči živeti maksimalno glede na lastne zmožnosti in potrebe. "Ob tem tudi opozarjamo, da s pomenom demonstracij ne gre pretiravati. Z vidika parlamentarne demokracije lahko namreč ugotavljamo, da se je na vsakih od njih pač zbralo manjše število ljudi, kot je dobil glasov vsakdo od poslancev npr. največje vladne stranke. Parlamentarna pot je edina prava pot."

Ob tem Zbor za republiko tudi ugotavlja, da je temeljna smer vrniti standard državljanov na najvišjo raven v zgodovini, to je na leto 2008 (četrto leto mandata prve vlade Janeza Janše), ko je BDP Slovenije dosegel 91 odstotkov BDP Evropske zveze in je v državi vladala splošna blaginja, so še dodali v pismu. "A temeljno spoznanje ostaja, da bo treba končati slovensko tranzicijo. To pomeni demonopolizirati državo, ki je v veliki meri še vedno v lasti starih lobijev, integralno segajočih v nedemokratično, komunistično obdobje slovenske polpretekle zgodovine. Zbor za republiko tako ugotavlja, da so omenjeno pismo kot tudi v rušenje ustavne ureditve RS uperjene demonstracije povzročile želje ohraniti gospodarski, medijski in splošni monopol, ki izhaja iz časov nekdanje Zveze komunistov Slovenije in Jugoslavije, za današnji in jutrišnji dan. Pri tem so nosilcem prevratniške dejavnosti prav reformna prizadevanja sedanje vlade, podprta s soglasji EU in OECD, največji trn v peti."

Na koncu so v Zboru za republiko v pismu še zapisali, da Slovenci ne zahtevajo nasilnih sprememb, "terjajo jih nedemokratični botri iz ozadja, ki si ‒ v njihovem imenu ‒ prizadevajo reformne spremembe vlade nasilno zaustaviti, ne da bi jih ljudje za to prosili ali še manj pooblastili (na volitvah)".

Ne spreglejte