Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
17.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 17.10

8 let

Žbogar: Avstrija priznava Slovenijo kot legitimno zaščitnico manjšine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Samo Bevk (SD) je zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju postavil poslansko vprašanje glede notifikacije nasledstva Avstrijske državne pogodbe (ADP).

Žbogar je v odgovoru ocenil, da je najpomembnejše to, da Avstrija nedvoumno priznava, da je ADP in njen 7. člen nesporna mednarodnopravna obveznost Avstrije ter da je Slovenija legitimna zaščitnica slovenske manjšine. "Zakaj Slovenija depozitarju še ni posredovala podpisa?" Kot je v svojem vprašanju opozoril Bevk, je po mnenju predstavnikov slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem notifikacija ADP s strani Slovenije ključnega pomena za njihovo pravno zaščito. Avstrija Sloveniji namreč ne priznava pravic nasledstva nekdanje SFRJ, kar ji omogoča izigravanje 7. člena ADP in kršitev mednarodnih pogodb in konvencij o varstvu manjšin. Zato je Bevka zanimalo, zakaj Slovenija Rusiji kot depozitarju te pogodbe še vedno ni posredovala svojega podpisa ter ali so v načrtu kakšne aktivnosti v zvezi s tem.

Stališče Slovenije je, da je ADP veljavna mednarodna pogodba ter da se Slovenija šteje za naslednico te pogodbe po nekdanji SFRJ. Razlogi, zakaj je nekdanja SFRJ pristopila k ADP, namreč sedaj pretežno zadevajo prav Slovenijo, je poslancu SD odgovoril Žbogar. "Slovenija je edina naslednica SFRJ, ki ima mejo z Avstrijo in ima nesporen ... interes prevzeti vlogo zaščitnice interesov slovenske manjšine v Avstriji po bivši Jugoslaviji, ki je bila članica Avstrijske državne pogodbe. Zato se tudi Slovenija v odnosu do Avstrije dejansko vede, zlasti glede manjšinskega vprašanja, kot de facto naslednica," je pojasnil.

"Avstrija Slovenijo priznava kot sogovornika" "V dialogu z Avstrijo na različnih ravneh kontinuirano izražamo jasna pričakovanja in zahteve za izvajanje mednarodnopravnih in notranjepravnih obveznosti Avstrije do slovenske manjšine, kot izhajajo iz 7. člena pogodbe," je še dejal Žbogar in ocenil, da "je iz tega rednega dialoga jasno, da v njem Avstrija Slovenijo priznava kot sogovornika pri vprašanjih pravic slovenske manjšine, kot izhajajo iz ADP".

Ne spreglejte