SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zastopnika pacientovih pravic v Maribor z brezplačnim mesečnikom

2

termometer

Zastopnika pacientovih pravic v Mariboru Borut Ambrožič in Viktor Pilinger se bosta na javnost odslej obračala tudi prek novega brezplačnega mesečnika Pacientove pravice in dolžnosti.

Po besedah pobudnika ideje Ambrožiča bo revija na voljo v čakalnicah zdravstvenih ustanov, zaenkrat le v Podravju, kasneje pa bi jo rada razširila na vso državo. V mesečniku, katerega prva številka je izšla pred dnevi, bodo na voljo informacije in usmeritve pri uveljavljanju pravic in dolžnosti s področja zdravstvenega varstva, zdravstvenega zavarovanja in splošnega izvajanja storitev v zdravstvu. Bralcem bodo v reviji delili tudi pravne nasvete V vsaki številki bodo predstavili enega od skupno dvanajstih zastopnikov pacientovih pravic v Sloveniji, objavljali pogovore z različnimi predstavniki slovenskega zdravstva, osveščali javnost z novostmi na področju zdravstva, delili bralcem pravne nasvete in širili glas o humanitarnih akcijah, je na predstavitvi v Mariboru povedal Ambrožič.

Kot je dejal, so se za "nov kanal za obveščanje javnosti" odločili zato, ker so ugotovili, da večina ljudi, s katerimi se pri svojem delu srečujejo, ni dovolj računalniško pismena, da bi zadeve redno spremljala prek interneta.

Revija bo na voljo v zdravstvenih domovih, bolnišnicah in lekarnah Po besedah Ambrožiča, ki je tudi odgovorni urednik revije, so prostovoljno sodelovanje pri pripravi revije obljubili številni strokovnjaki, predvsem iz pravne stroke. Mesečnik bo na voljo v zdravstvenih domovih, bolnišnicah in lekarnah.

Ambrožič in Pilinger sta z delom pričela decembra 2009, na položaj pa ju je imenovala vlada. Poleg njiju v Mariboru od leta 2002 deluje še varuh bolnikovih pravic - trenutno je to Franci Prosnik.

Na oba varuha se je leta 2010 obrnilo 627 ljudi Na Ambrožiča in Pilingerja se je v prvem letu delovanja, to je leta 2010, obrnilo 627 ljudi, večina prek telefona ali elektronske pošte. Največkrat so bile kršene pravice do primerne oskrbe, do varstva zasebnosti in osebnih podatkov, do spoštovanja pacientovega časa, do obveščenosti in sodelovanja ter do proste izbire zdravnika.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin