Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 2. 2014,
6.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vreme sneg poplave

Sreda, 12. 2. 2014, 6.59

7 let, 12 mesecev

Zaradi zemeljskega plazu izselili družine, v hlevu umrla živina (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko se po dobršnem delu države nadaljuje odpravljanje posledic vremenske ujme, vremenoslovci tudi danes svarijo pred povečanim pretokom rek in nevarnostjo poplav.

Poplavljena območja na Ljubljanskem barju in ob Krki se bodo povečevala, pretok Vipave, ki je poplavila v obsegu običajnih poplav, pa se bo postopno zmanjševal.

Ponoči se bo od zahoda delno zjasnilo, ponekod po nižinah bo nastala megla, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Jutri bo sprva delno jasno, popoldne pa se bo na zahodu znova pooblačilo. Pihati bo začel jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do -5, na Primorskem okoli 3, najvišje dnevne od 4 do 9, na Primorskem in v vzhodnih krajih do okoli 12 stopinj Celzija.

Opozorila pred poplavami reke Krke Reka Krka bo zaradi obilnih padavin čez dan še naraščala in lahko proti večeru poplavi tudi območja, ki ležijo višje od njenih običajnih razlivnih površin. Civilna zaščita za Dolenjsko in Belo krajino, ki višek poplavljanja pričakuje sredi noči, je zato prebivalce ob Krki pozvala, naj se na poplave ustrezno pripravijo.

Poveljnik CZ za Dolenjsko in Belo krajino Klemen Gorše je povedal, da na poplavnih območjih lahko pričakujejo zapore cest in zalivanje kleti. Prebivalci na ogroženih območjih naj se na poplave pripravijo tako, da vrednejše predmete umaknejo v višje prostore ter poskrbijo za zalogo pitne vode in hrane.

Priporočajo jim tudi, naj tudi v spodnjih prostorih objektov odklopijo dovod električne energije in preverijo pritrjenost rezervoarjev s kurilnim oljem. Več napotkov v primeru poplav lahko najdejo tudi na spletnih straneh Uprave RS za zaščito in reševanje, je še opozoril Gorše.

Povečana poplavna ogroženost po državi Na Arsu opozarjajo, da je zaradi večjih količin plavja na območju vodotokov poplavna ogroženost po državi povečana. Ob povečanem površinskem odtoku lahko pride do premeščanja in zastajanja plavja na izpostavljenih mestih.

Pri tem lahko poplavijo predvsem manjše reke in potoki. V večjem delu visokogorja še vedno velja velika nevarnost snežnih plazov.

Planinsko jezero zalilo kleti, Jakovica odrezana od sveta Prebivalci ob Planinskem jezeru zadnjo noč niso mirno spali. Voda je v Planini zalila sedem kleti, posredovati so morali gasilci in vojaki. Prav tako so gasilci s protipoplavno zaščito na cesti Jakovica-Laze preprečili, da bi voda vas Jakovica odrezala od sveta. Prebivalci Šmarate v Loški dolini pa iz vasi lahko pridejo zgolj s čolni.

V torek je visok vodostaj v Planini začel ogrožati sedem hiš. Kot poročajo iz operativnega štaba Postojna, so bile o dogodku obveščene vse pristojne službe, po terenskem ogledu pa se je v Planino napotila tudi ekipa 30 pripadnikov Slovenske vojske, ki so skupaj z gasilci napolnili 250 vreč s peskom in jih namestili ob ogroženih hišah.

Vlada je na današnji dopisni seji ustanovila delovno skupino za usklajevanje aktivnosti pri odpravi posledic poplav, visokega snega in žleda. Skupina bo oblikovala tudi predlog potrebnih sprememb veljavnih zakonov oz. predlog zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic ledene ujme. Skupino vodi infrastrukturni minister Samo Omerzel.

Ne spreglejte