SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi vlade v senci je Dimitrij Rupel protestno izstopil iz SDS

2

termometer

Stranka SDS je imenovala nov strokovni svet stranke oziroma vlado v senci, v kateri pa ni več Dimitrija Rupla. Rupel je zato izstopil iz SDS. "Mislim, da si tega nisem zaslužil," pravi Rupel.

Dimitrija Rupla, ki je v strokovnem svetu SDS pokrival zunanje zadeve, je zamenjal Milan Zver.

Rupel: Poklical sem Janšo in rekel, da naj me izbrišejo iz stranke Še pred enim tednom so me povabili, če bi bil še naprej član strokovnega sveta, danes pa sem iz medijev izvedel, da nisem več, je nad odločitvijo SDS vidno razočaran Rupel.

"Začuden sem predvsem zaradi načina, kako se je vse skupaj razpletlo. Ker mislim, da si tega nisem zaslužil, sem protestno izstopil iz stranke SDS," nam je povedal Rupel.

"Takšnega odnosa si ne morem dovoliti" Pojasnil je, da je po telefonu poklical predsednika stranke SDS Janeza Janšo in tajnico ter jima sporočil, da naj ga izbrišejo iz stranke. Rupel namreč meni, da je k tej stranki v vseh teh letih precej prispeval. "Preprosto si ne morem dovoliti takšnega odnosa. Lahko bi me poklicali in mi povedali osebno, ne pa da takole izvem iz medijev," je povedal.

Iz SDS so nam sporočili, da zadeve ne komentirajo.

Buren odnos med Janšo in Ruplom Odnos med Janezom Janšo in Dimitrijem Ruplom bi lahko opisali kot vroče-hladen. Tesneje sta začela sodelovati leta 1989, ko so Janša, Rupel in France Bučar skupaj ustanovili stranko Slovenska demokratična zveza (SDZ).

Pozneje sta se razšla, padale so tudi težke besede. Janša je Rupla v 90. letih prejšnjega stoletja označil za človeka, ki ne more brez gospodarja, Rupel pa je zapisal, da Janša zavestno posnema retoriko komunistov. Pozneje sta se spet zbližala, Rupel je v Janševi vladi 2004–2008 vodil zunanje ministrstvo, leta 2011 pa je na listi SDS kandidiral za poslanca, a ni bil izvoljen.

Rupel je bil sicer prvi zunanji minister v samostojni Sloveniji, pozneje je ta položaj zasedal še večkrat. Bil je vidni član stranke LDS, iz katere je izstopil leta 2004. Rupel je bil tudi veleposlanik v ZDA, sredi 90. let prejšnjega stoletja pa tudi župan Ljubljane.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin