Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2018,
7.09

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

požar

Torek, 26. 6. 2018, 7.09

5 let, 11 mesecev

Zaradi požara v stanovanjskem bloku v Kranju evakuirali 150 stanovalcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Ponoči je zagorelo v stanovanjskem bloku na Trgu Prešernove brigade v Kranju, zaradi česar so morali evakuirati 120 ljudi, poškodovanih pa ni bilo. Škoda ne bo majhna.

Po prvih podatkih policije so najmanj štirje potrebovali pomoč, ker so se nadihali monoksida. Požar, ki naj bi povzročil za več kot 50.000 evrov škode, je lokaliziran, so sporočili s policije.

Kraj dogajanja so zavarovali policisti, ogled pa bodo opravili kriminalisti Policijske uprave Kranj.

Zaradi požara, ki je ponoči izbruhnil v stanovanjskem bloku na Trgu Prešernove brigade v Kranju, je brez nastanitve še sedem ljudi, ki so trenutno v občinski stavbi, je za STA povedal poveljnik Civilne zaščite Kranj Sašo Govekar. Po njegovih podatkih so zaradi požara evakuirali 120 ljudi, poškodovanih pa ni bilo.

Kot je povedal Govekar, so v občinski stavbi nameščeni še tisti, ki nimajo sorodnikov ali pa jim zaradi drugih razlogov še ni uspelo najti začasne namestitve.

Ob 2.45 je v pritličju stanovanjskega bloka na Trgu Prešernove brigade v Kranju zagorelo v gostinskem lokalu. Požar smo...

Posted by Gasilci Kranj-Primskovo on Monday, June 25, 2018

Zaradi požara evakuirali okoli 150 ljudi

Požar je po njegovih podatkih izbruhnil nekaj pred tretjo uro v enem od lokalov v pritličju stanovanjskega bloka, nato pa se je razširil na druge lokale in stanovanja. Neposredno zaradi požara je uničenih pet ali šest stanovanj, preostala pa so zadimljena. Škoda po oceni Govekarja ne bo majhna, medtem ko na policiji menijo, da bo presegla 50.000 evrov.

Zaradi požara so evakuirali 150 ljudi. Mnogi izmed njih so zaradi hitre evakuacije ven odšli le v pižamah, zato so jih oskrbeli z odejami. Po njegovih besedah poškodovanih ni bilo, policija pa navaja, da so zaradi vdihavanja monoksida štirje potrebovali pomoč.

Stanovalci so se popoldne začeli vračati v blok

Mestna občina Kranj je pozvala stanovalce bloka, ki so morali zaradi požara ponoči zapustiti svoje domove, naj se čim prej javijo pri vhodu v objekt, da bodo skupaj s predstavniki civilne zaščite in drugih služb pregledali svoja stanovanja. Nekaj stanovanj je bilo v požaru poškodovanih, zato bo za nekatere oškodovance treba najti začasno namestitev.

Velika večina prebivalcev je začasno zatočišče našla pri sosedih, znancih ali sorodnikih, sedem pa so jih prepeljali v avlo kranjske občinske stavbe, kjer so jih oskrbeli s hrano, posteljami in odejami.

Zaradi intervencije gasilcev in forenzične preiskave so lahko stanovalci v blok ponovno vstopili šele popoldne. V večini stanovanj je največja težava vonj po dimu, čeprav so gasilci blok prezračili. Nevarnih plinov v objektu ni več, ostaja pa smrad, je povedal poveljnik kranjskih poklicnih gasilcev Andraž Šifrer.

Za bivanje je neprimernih šest stanovanj

Za bivanje je neprimernih šest stanovanj, vendar sta dve stanovanji prazni, ker so stanovalci na dopustu oziroma jih ni. Mlada družina z dojenčkom je medtem našla rešitev pri prijateljih oziroma sorodnikih, 13 ljudi pa bo občina začasno namestila v kranjski dijaški dom, kjer je sicer na voljo 38 postelj. Občina bo poskrbela tudi za njihovo prehrano.

Na začasni lokaciji bodo ostali, dokler stanovanja ne bodo usposobljena za bivanje, kar naj bi bilo najkasneje v mesecu dni. Postopki za sanacijo stanovanj že potekajo. Upravnik je za naslednji teden napovedal sestanek glede sanacije skupnih površin, torej strehe in fasade. Skupni akciji pa se lahko pridružijo tudi stanovalci z obnovo posameznih stanovanjskih enot.

Ta stanovanja bo treba v večji meri obnoviti, medtem ko bo pri ostalih verjetno potreben le belež in še kakšno manjše popravilo.

Nastala je velika materialna škoda

Kar se tiče sanacije, ima večina prebivalcev svoja stanovanja zavarovana. Zato je potreben tudi čimprejšnji ogled škode s strani zavarovalničarjev. Po prvih ocenah policije škoda presega 50.000 evrov, sicer pa ugotavljanje povzročene škode in vzroka požara še poteka.

"Ogenj je poškodoval tri poslovne prostore, stanovanja na južni strani bloka v prvem in drugem nadstropju, več stanovanj je bilo tudi onesnaženih z dimom, ostrešje nad poslovnimi prostori, en osebni avtomobil, dve motorni kolesi in eno kolo z motorjem. Nastala je velika materialna škoda," je sporočil Janez Šuštar s Policije.

Ne spreglejte