Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2016,
13.59

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

Milan Brglez

Sreda, 4. 5. 2016, 13.59

7 let, 11 mesecev

Zaradi Brglezove odločitve protest in kazenska ovadba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Milan Brglez

Odločitev predsednika DZ Milana Brgleza, da ne določi roka za zbiranje podpisov pod zahtevami sindikata delavcev migrantov za referendume, odmeva tudi zunaj parlamentarnih hodnikov. Gibanje Zedinjena Slovenija je zoper Brgleza vložilo celo kazensko ovadbo, Odbor 2014 pa za jutri pred parlamentom napoveduje kulturni upor proti eliti.

V stranki Gibanje Zedinjena Slovenija ocenjujejo, da je odločitev Milana Brgleza protiustavna in protizakonita, očitajo pa mu tri kazniva dejanja, zaradi katerih so ga tudi ovadili. Poleg zlorabe položaja in nevestnega dela v službi mu očitajo celo terorizem, saj naj bi "s svojim dejanjem hudo ogrozil ustavne temelje države ter zunaj okvira svojih pristojnosti napadel ustavno varovane človekove pravice in svoboščine volivcev". Brgleza so kazensko ovadili specializiranemu državnemu tožilstvu.

V Odboru 2014 pa so zapisali, da "predsednik državnega zbora misli, da lahko dela, kar hoče. Ne spoštuje ustave in zakona. Državljanke in državljane imenuje ulica …" Ker menijo, da takšno obnašanje ni primerno za predsednika DZ, bodo svoj redni četrtkov shod, ki ponavadi poteka pred sodiščem, tokrat preselili pred parlamentarno poslopje.

Medtem pa sindikate, zbrane v Konfederaciji slovenskih sindikatov (KSS), ki jo vodi Gvido Novak, skrbi, da bo zaplet s sindikatom delavcev migrantov pripeljal do zakonskih omejitev svobodnega delovanja sindikatov za uveljavljanje pravic v Sloveniji zaposlenih delavcev.

Obsojanje tega sindikata in napadanje vseh sindikatov "zaradi zlorabljanja instituta referenduma meče slabo luč na vse sindikate, ki imajo z ustavo zagotovljeno pravico do svobodnega delovanja, katerega del je tudi podajanje pobud volivkam in volivcem za referendumski preizkus zakonov, ki nedopustno posegajo v pravice delavcev".

Pred nadaljevanjem zapleta je po mnenju KSS sicer treba preveriti, ali je sindikat delavcev migrantov v Sloveniji sploh lahko registriran sindikat, saj po njihovi oceni ne more postati reprezentativen, ker nima zaposlenih v Sloveniji.

"Politiki lahko ta zaplet hitro zlorabijo za omejevanje delovanja vseh sindikatov pri njihovi ustavni pravici do svobodnega delovanja, katerega eden najmočnejših vzvodov je referendumski preizkus za delavce škodljivih zakonov. KSS že vnaprej ostro obsoja vse poskuse omejevanja delovanja sindikatov," so zapisali v KSS, kjer so prepričani, da je skrajni čas za spremembe zakona o reprezentativnosti sindikatov.

Ne spreglejte