Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2016,
14.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

12

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc Miro Cerar interpelacija

Ponedeljek, 17. 10. 2016, 14.31

6 let, 6 mesecev

Miro Cerar: Tako ne gre več naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

12

Miro Cerar Milojka Kolar Celarc | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Ministrica uživa podporo vseh treh koalicijskih strank, ker stopa po pravi poti. Za naše javno zdravstvo nam tudi v tujini priznavajo, da je dobro, moramo ga ohraniti in še izboljšati," je pred jutrišnjo interpelacijo zoper zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc dejal premier Miro Cerar, ob tem pa okrcal koalicijski partnerici. 

"Zdravstvo je za našo vlado in za vse nas takšnega pomena, da je treba jasno povedati nekaj stvari," je pred jutrišnjo interpelacijo zoper zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc današnjo izredno novinarsko konferenco začel premier Miro Cerar.

"Naš trud želijo obrniti na glavo"

Cerar je okrcal nasprotnike zdravstvene reforme, ki jo želi izpeljati njegova vlada: "Na prikrite načine in z zavajanjem javnosti se želi naš trud obrniti na glavo. Naša vlada ima vizijo slovenskega zdravstva v prihodnosti. Moramo zagotoviti boljšo oskrbo, ob tem pa se zavedamo, da imamo v Sloveniji mnogo zelo dobrih zdravnikov in vseh drugih zdravstvenih delavcev. Ministrica je z njimi v stiku na vseh ravneh, tudi sam sem že obiskal toliko bolnišnic in zdravstvenih centrov, da vem, v kakšnem stanju je."

Imamo afere, korupcijo in dolge čakalne vrste ...

Zdravstveni sistem je treba reorganizirati ter ga optimizirati na način, da izboljšamo oskrbo in skrajšamo čakalne vrste. Temu zdaj mnogi oporekajo zaradi svojih partikularnih interesov, nanj ne gledajo tako, kot mora vlada. Se pravi v celoti, da bo dober za vse državljanke in državljane, je še povedal Cerar in spomnil tudi na nedavne afere: "Ob vseh dobrih zdravstvenih delavcih so tudi takšni, ki to niso. Imamo afere, korupcijo in dolge čakalne vrste, zato potrebujemo tudi podporo javnosti, da naše zdravstvo izboljšamo."

Cerar je okrcal SD in DeSUS

Ministrica ima znanje in izkušnje za vpeljavo nujnih sprememb, je še zagotovil Cerar in dodal: "Ravno pri zakonu o lekarniški dejavnosti se je pokazala dvoličnost našega prostora. Mi si prizadevamo za izboljšanje dostopnosti zdravil, drugi pa so s figo v žepu poskušali zastopati partikularne interese. Tako ne gre več naprej." 

Milojka Kolar Celarc | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Kot smo že pisali, so prvi predlog Kolar Celarčeve, ki ga je vlada sprejela, v odboru za zdravstvo označili za tako slabega, da ministrici namesto popravkov predlagajo, da ga spiše na novo. Odbor je izglasoval, da se opravi javna predstavitev mnenj. Predlog so zavrnili tudi v SD in DeSUS, poleg njiju pa še SDS in NSi ter Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Ministrica: Zadeve so se kopičile 15 let

Ministrica Milojka Kolar Celarc je danes na novinarski konferenci dejala, da je bilo v zadnjih šestih letih šest ministrov za zdravje in da so bile razmere, ko je mandat prevzela, neurejene. Zadeve so se kopičile 15, 20 let, pomembnejših vsebinskih sprememb pa ni bilo, je dodala.

Kolar Celarčeva je v svoj zagovor navedla tudi nekaj ključnih sprememb, ki so jih vpeljali v njenem mandatu, med drugim začetek gradnje desetih urgentnih centrov in nov pravilnik o nujni medicinski pomoči. Kot je dejala, so pripravili tudi dva strateška dokumenta (resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva in analizo zdravstvenega sistema), ki bosta osnova za vse nadaljnje sistemske spremembe. 

Dokončujejo tudi zakon o omejevanju tobačnih izdelkov, vodijo številne pilotne projekte, med drugim za zmanjševanje čakalnih vrst v zdravstvenih zavodih. Za skrajševanje čakalnih dob bodo prihodnji mesec predstavili tudi predlog sprememb zakona o pacientovih pravicah. Ministrica ne izključuje, da bodo za skrajševanje čakalnih vrst namenili določena sredstva tudi iz proračuna.

Z januarjem se uveljavlja eNapotnica, pripravili so izhodišča za upravljanje in vodenje javnih zdravstvenih zavodov, v pripravi je tudi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, lotili so se tudi sprejema standardov in normativov za zdravnike.

"Pred prihajajočim cunamijem interpelacij smo pripravljeni"

V podporo ministrici so se zbrali tudi poslanci SMC. "V SMC smo enotni in odločni v podpori ministrici," je dejala vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer. "Pred prihajajočim cunamijem interpelacij smo pripravljeni," je na novinarski konferenci dejala Kustec Lipicerjeva. Po njenem mnenju časovnica interpelacije proti Kolar Celarčevi ni naključna, je pa dobra.

Simona Kustec Lipicer | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Tako bo ministrica imela potrebno medijsko pozornost pred ključnim obdobjem, ki je pred njo, in sicer da še pred novim letom pripravi niz sprememb na področju zdravstva, pravi vodja poslancev SMC.

V SMC so si po navedbah Kustec Lipicerjeve kot cilj postavili ohranitev javnega zdravstva, ki bo enako dostopno vsem državljanom ne glede na njihovo premoženjsko stanje ali zveze in poznanstva.

"Podpora ministrici v imenu poslanske skupine SMC pomeni podporo za kakovostno zdravstveno oskrbo, skrb za bolnike, skrb za lekarniško in zdravstveno osebje ter skrb za prihodnost vseh nas," je dodala.

Ne spreglejte