Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Ponedeljek,
19. 11. 2012,
12.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 11. 2012, 12.01

7 let, 12 mesecev

Začelo se je zbiranje podpisov za referendum o slabi banki

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije ima 35 dni časa, da zbere 40.000 overjenih podpisov. V kolikor jim to uspe, bomo imeli referendum o slabi banki.

Danes je začel teči 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za referendum o slabi banki. Pogovori o umiku referendumske pobude o slabi banki naj bi sicer tekli še naprej, čeprav so pri Sindikatu kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije, ki so pobudniki tega referenduma, napovedovali, da se po začetku zbiranja overjenih podpisov ne bodo več pogajali. Je pa sindikat 16.11. poslal medijem javno izjavo, v kateri so povedali, da so pri pogajanjih o novem zakonu v okviru ESS pripravljeni konstruktivno sodelovati.

Ni pogajanj brez podpisov Spomnimo, da so pogajanja prvič prekinili v trenutku, ko je minister za finance Janez Šušteršič izvedel, da sindikat naj ne bi zbral dovolj podpisov za sam začetek referendumskega postopka. Pozneje se je izkazalo, da so bili podpisi v sumljivih okoliščinah izgubljeni, za kar naj bi danes padla tudi prva interpelacija, in sicer zoper ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. V Pozitivni Sloveniji, ki se je odločila za interpelacijo, so namreč mnenja, da je za izginotje podpisov krivo ministrstvo za notranje zadeve in ne državni zbor.

Zakaj niso uspeli v drugem krogu pogajanj, nam je odgovorila Sonja Kos, sekretarka sindikata KNG: "Pred prekinitvijo pogajanj so pogajanja potekala dokaj konstruktivno in smo že našli skupaj nekaj rešitev, ki so bile za nas tudi sprejemljive. Res pa pred prekinitvijo pogajanj nismo prišli do točke, na kateri se je zataknilo v ponovnih pogajanjih, in sicer glede vrstnega reda izvajanja ukrepov. Na tej točki smo tudi ugotovili, da gre za takšna razhajanja v konceptu zakona, da nadaljevanje pogajanj o spremembah tega zakona ni možno."

Referendum bi lahko bil že januarja Minister za finance Janez Šušteršič, ki se je neuspešno pogajal s sindikatom, je že napovedal, da bo parlamentarna večina zahtevala ustavno presojo. Če bodo ustavni sodniki referendum dovolili, bi ta ob zadostnem številu zbranih podpisov lahko bil že januarja. Glede na to, da ima sindikat predlagatelj referenduma blizu 10.000 članov in da jim bo pomagala mreža Območnih organizacij ZSSS in mreža sindikalnih zaupnikov oziroma predsednikov sindikatov družb tako njihovega kot tudi drugih sindikatov dejavnosti v okviru Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, jim verjetno ne bo težko doseči želene številke.

Pogajanja o umiku referenduma o slovenskem holdingu Minister Šušteršič in ustavno sodišče pa se ukvarjata tudi z drugo pobudo za referendum. Referendum o slovenskem holdingu, ki so ga zahtevali večinoma poslanci PS, je že v rokah ustavnih sodnikov, saj je bila tudi za to pobudo zahtevana ustavna presoja. Medtem ko se ustavni sodniki odločajo, ali bodo dovolili referendum o slovenskem holdingu ali ne, pa naj bi se minister Šušteršič poskušal s poslanko PS Alenko Bratušek dogovoriti umik referendumske zahteve za referendum o zakonu o državnem holdingu.

Kdaj naj bi se ti pogovori začeli, pa še ni jasno: "S strani ministra za finance, g. Šušteršiča nisem dobila nobenega vabila za sestanek. Predsednik državnega zbora, g. Virant, je v petek preveril, če sem se z ministrom pripravljena sestati in moj odgovor je bil seveda DA. To je vse. Se pa glede na ministrove arogantne izjave sprašujem, če si on tega sestanka sploh želi. Kljub aroganci in podcenjevanju s strani ministra, pa sem še vedno pripravljena ponoviti in jasno definirati naše zahteve, ki so vse usmerjene v večjo preglednost pri upravljanju in prodaji našega skupnega premoženja," se je na medijsko spraševanje o pogovorih odzvala poslanka Alenka Bratušek.

Ne spreglejte