Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 16.12

8 let

Za najhujše prometne prekrške višje globe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novela zakona o varnosti cestnega prometa, ki zvišuje globe za nekatere prometne prekrške, je po mnenju večine poslank in poslancev primerna za nadaljnjo obravnavo.

Ob kritikah, ki jih je bilo ob današnji splošni razpravi slišati iz poslanskih klopi, je prometni minister Radovan Žerjav zagotovil, da "zakon niso samo kazni" ter da bo vlada že v četrtek sprejela celovit načrt preventivnih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti. Splošno razpravo o zakonskih spremembah na področju varnosti cestnega prometa so zahtevali poslanci opozicijske SD. Po koncu razprave pa bodo poslanke in poslanci odločali o ustreznosti vladnega zakonskega predloga. Glavni cilj zmanjšanje števila prometnih nesreč Glavni cilj predloga sprememb, ki jih je vlada obravnavala 25. oktobra, je zmanjšanje števila prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Vlada predlaga bistveno povišanje kazenskih točk in glob za prekrške, povezane s prekoračitvijo hitrosti, nevarnim prehitevanjem ter vožnjo pod vplivom alkohola in mamil. Za najhujše prekrške je kot sankcija za kršitelja predviden zaseg motornega vozila.

Predvidena nova oblika vozniškega dovoljenja

Predvidena je tudi nova oblika vozniškega dovoljenja, ki naj bi se izdajala v obliki plastičnih kartic žepnega formata. Med predlaganimi novostmi je med drugim nošenje telovnika živo rumene ali oranžne barve zunaj vozila na avtocestah in cestah, rezerviranih za motorna vozila.

Žerjav: Novela predstavlja le droben del ukrepov, potrebnih za večjo varnost Kot je ob splošni razpravi pojasnil prometni minister Radovan Žerjav, novela predstavlja le droben del ukrepov, potrebnih za večjo varnost. Med drugim prinaša novosti na področju kaznovanja storilcev prometnih prekrškov, pri čemer Žerjav opozarja, da se kazni zvišujejo samo za prekrške, katerih posledice so mrtvi na slovenskih cestah. Tako se zvišujejo kazni za prekrške, kot so nespoštovanje določb o hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola ali mamil, nepravilna smer vožnje ter nevarna prehitevanja. Po drugi strani pa se nekatere kazni znižujejo, denimo za potek vozniškega dovoljenja.

Novost predstavlja tudi razširitev pooblastil občinskih redarjev

Novost predstavlja tudi razširitev pooblastil občinskih redarjev, ki naj bi po novem ugotavljali kršitve tudi z elektronskimi napravami, ki beležijo najbolj nevarne prometne prekrške, kot sta hitrost ter neupoštevanje rdeče luči.

Opozicija: Zaostrovanje represije ni pravi odgovor na slabe razmere Današnja poslanska razprava je sicer pokazala različna stališča. V vrstah vladne koalicije so napovedali podporo zakonskim spremembam, a opozarjali, da je treba za prometno varnost poleg višjih glob veliko narediti tudi na drugih področjih. V opoziciji pa spremembam nasprotujejo, saj so prepričani, da zaostrovanje represije ni pravi odgovor na slabe razmere na področju prometne varnosti.

"Izvajajo se še številni drugi ukrepi"

Minister za promet Radovan Žerjav je v odzivu na razpravo in očitke med drugim poudaril, da "zakon niso samo kazni". Vlada bo tako že v četrtek sprejela celovit načrt preventivnih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti. Izvajajo pa se še številni drugi ukrepi, in sicer je minister med drugim omenil naložbe v cestno infrastrukturo, gradnjo krožnih križišč, povečanje nadzora nad gradbišči.

Za sklep matičnega odbora, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je glasovalo 37, proti pa 25 poslancev.

Ne spreglejte