Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
15.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 15.59

7 let, 12 mesecev

Vse ankete napovedujejo zmago SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po javnomnenjskih raziskavah Ninamedie, Valicona in Episcentra je v nedeljo pričakovati zmago SDS, ki naj bi po napovedih prejela dobrih 32 odstotkov glasov.

Glede na anketo Ninamedie sledi Lista Zorana Jankovića s 23,2 odstotka, na tretjem mestu pa je SD z 12,2 odstotka glasov. Lista Gregorja Viranta bi prejela osem odstotkov, DeSUS pa sedem odstotkov glasov.

Po poročanju POP TV bi se v državni zbor uvrstila še SLS, ki bi dobila 4,7 odstotka, in NSi s 4,2 odstotno podporo. Z manj kot tremi odstotki sledijo SNS, TRS, SMS-Zeleni, LDS in Zares, ki ima pol odstotka glasov. Vse ostale stranke pa bi dobile še manj glasov. Javnomnenjsko raziskavo je opravila agencija Ninamedia na vzorcu tisoč anketirancev.

Episcenter: SDS za 10,6 odstotne točke pred Jankovićem SDS bi po zadnji od treh Episcentrovih anket dobila 32,1 odstotka glasov, kar je za dve odstotni točki več kot v prejšnjih dveh novembrskih napovedih. Pridobila je tudi Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, z 19 na 21,5 odstotka vprašanih.

Oba rezultata po navedbah časnika kažeta, da za zdaj niti Janezu Janši niti Zoranu Jankoviću niso pomembno škodile nejasnosti o lastništvu in financiranju stanovanj in hiš.

Na tretje mesto se je prebila SD Boruta Pahorja in bi po napovedi na volitvah dobila 12,2 odstotka glasov. Sledi SLS Radovana Žerjava z 8,6 odstotka, tej pa Državljanska lista Gregorja Viranta z 7,3 odstotka glasov. Med vsemi 20 strankami in listami, ki prepričujejo volivce, bi se v parlament prebili samo še DeSUS (6,5 odstotka) in NSi (4,1 odstotka).

Visoka volilna udeležba? SNS volilna napoved kaže 1,7 odstotka, LDS 1,2 odstotka, Zares in TRS pa vsaki po 1,1 odstotka. Zanesljivo udeležbo na volitvah napoveduje 65 odstotkov vprašanih, še 11 odstotkov pa bi se jih verjetno udeležilo volitev.

Volilna napoved je sestavljena iz izbire stranke oziroma kandidata ter tudi stranke, h kateri se nagibajo še neopredeljeni anketiranci. Anketiranih je bilo 1562 ljudi, upoštevani pa so bili le odgovori tistih, ki so izrazili zanesljivo udeležbo na volitvah (945). Anketiranje je potekalo med 28. in 30. novembrom.

Volilna napoved družbe Valicon Volilna napoved družbe Valicon se ob upoštevanju t. i. učinka volilnega lističa nekoliko spremeni, saj okrepi vodstvo SDS (32,2 odstotka), koristi pa tudi listi Zorana Jankovića (19,6 odstotka). SD bi prejela 13,5 odstotka, Lista Virant 7,1 odstotka, NSi 6,1 odstotka, DeSUS 5,8 odstotka, SLS pa 5,7 odstotka glasov.

Preostale stranke se v parlament po tej anketi kljub učinku volilnega lističa ne bi uvrstile. SNS bi prejela 3 odstotke glasov, LDS 2,6 odstotka, TRS 1,3 odstotka, Zares en odstotek, DSD 0,9 odstotka, SMS Zeleni 0,5 odstotka, Gibanje za Slovenijo 0,3 odstotka, Zeleni Slovenije 0,2 odstotka, SSN 0,1 odstotka, SEM-Si 0,1 odstotka glasov volivcev, Humana Slovenija pa nič odstotkov glasov volivcev.

Učinek volilnega lističa? Ob tem v družbi Valicon pojasnjujejo učinek volilnega lističa. Kot so zapisali, bodo volivci, ko bodo v nedeljo prišli na volišča, pred seboj poleg imena stranke zagledali tudi ime kandidata te stranke. To soočenje bo po oceni družbe vplivalo na rezultat marsikatere stranke, so sporočili iz omenjene družbe.

Analiza kaže, da bosta na ta način največ pridobili Janševa SDS (1,7 odstotka) in Jankovićeva Pozitivna Slovenija (en odstotek), med tistimi, ki bodo največ izgubili, pa prednjačita DeSUS (1,9 odstotka) in SLS (prav tako 1,9 odstotka). Lista Virant naj bi na ta način izgubila 0,3 odstotka glasov, medtem ko naj bi SD in NSi svoj delež glasov ohranili.

Volilna napoved v dveh korakih Volilna napoved je bila pripravljena v dveh korakih. Na reprezentativnem vzorcu 1221 volivcev so v Valiconu na osnovi kombinacije telefonske (60 odstotkov vzorca) in spletne ankete (40 odstotkov vzorca) pripravili volilno napoved, ki velja za obdobje od 24. do 30. novembra in ki je bila danes objavljena v časniku Žurnal24. To napoved so nato korigirali glede na novo spletno anketo, ki je potekala v sredo in danes na vzorcu 1200 oseb. V tej anketi so opazovali, kaj se zgodi s posameznim glasom po tem, ko anketiranec najprej odgovori na standardno vprašanje (katero stranko bi volili), nato pa ga soočijo z listo strank z imeni in priimki kandidatov, ki je identična listi, ki jo bo dobil na svojem volišču.

Ne spreglejte