Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
21. 10. 2014,
13.12

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ebola

Torek, 21. 10. 2014, 13.12

4 leta, 11 mesecev

Vsaka gripa še ni ebola (video)

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvi znaki ebole so zelo podobni gripi, zato v sezoni gripe, ki je tik pred vrati, ne gre zganjati panike, opozarja stroka. Nevarnost okužbe z ebolo pri nas sicer obstaja, a je izjemno majhna.

Vročina, izčrpanost, glavobol in bolečine v mišicah. To so bolezenski znaki, ki se pokažejo tako pri gripi kot pri eboli. V Sloveniji je bolj verjetno, da gre za prvo, sum na ebolo se pojavi le, če se je bil oboleli v zadnjih 21 dneh znotraj območja, kjer je razširjena ebola, ali če je bil v stiku z obolelim, navaja Alenka Kraigher z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"Nevarnost za prebivalce Slovenije za okužbo z ebolo je izjemno majhna," zatrjuje državna sekretarka ministrstva za zdravje Nina Pirnat in priznava, da ta "vseeno obstaja, zato je prav, da smo v pripravljenosti".

Slovenija je v nizkem štartu Zdravstvena stroka, ki redno spremlja širjenje virusa ebole in je neprestano v stiku z mednarodno skupnostjo, zatrjuje, da je Slovenija na morebiten pojav ebole pri nas dobro pripravljena.

NIJZ ima v stalni pripravljenosti strokovno ekipo, ki ocenjuje stopnjo nevarnosti ter pripravlja informacije in priporočila za ukrepanje. Na infekcijski kliniki in v UKC Ljubljana so izvedli dodatna izobraževanja za zaposlene, nujne zdravstvene ekipe po vsej državi pa so se opremile z dodatno zaščitno opremo, je zagotovila Pirnatova.

Odgovornost pilota in kapitana Posebej pozorne so ekipe na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in v pristanišču Luka Koper, ki sta dve pomembni mednarodni vstopni točki v državo.

Pilot (oziroma kapitan) ima namreč nalogo, da pristojno zdravstveno ekipo na letališču obvesti, če se na letalu pojavi oseba s simptomi ebole, ki je bila v zadnjih 21 dneh v stiku z obolelimi oziroma na kritičnem območju.

Po pristanku se z letala najprej izkrcajo bolnik in tisti, ki so bili v najtesnejšem stiku z njim – na sedežih levo in desno, spredaj in zadaj, če je sedel ob prehodu, še potniki ob prehodu. "Te obravnava epidemiolog, bolnika pa nemudoma z reševalnim vozilom odpeljejo na infekcijsko kliniko v Ljubljani," pojasnjuje Kraigherjeva.

Kaj pa, če se simptomi pokažejo doma? Ni pa nujno, da se prvi simptomi pokažejo že na letalu ali ladji, to se lahko zgodi šele, ko je bolnik že doma. V tem primeru mora o tem obvestiti nujno zdravstveno pomoč, ki ga bo oskrbela tako kot ekipa na letališču. Poleg njega bo epidemiolog obravnaval vse njegove domače oziroma tiste, ki so bili v stiku z njim, pa pojasnjuje ministrica.

Tatjana Avšič Županc z inštituta za mikrobiologijo medicinske fakultete ob tem svetuje, da se v tem primeru doma vse predmete razkuži z varikino. "En deciliter varikine v liter vode je tisto, kar bo virus ebole, pa tudi vse druge viruse popolnoma uničilo." Virus ebole sicer na površini preživi približno 90 minut, medtem ko ima več možnost v hladnejših prostorih, sončna vročina pa ga hitreje uniči.

Ne spreglejte