Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 6. 2020,
9.29

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

epidemija vrh EU Koronavirus

Petek, 19. 6. 2020, 9.29

3 leta, 10 mesecev

Vrh EU pričakovano brez preboja glede svežnja za okrevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
evropska unija | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Voditelji članic EU danes na prvi, virtualni razpravi o predlaganem svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa, ki vključuje pandemično prilagoditev prihodnjega večletnega proračuna unije in nov načrt za okrevanje, pričakovano niso zagotovili preboja. Dogovor bodo poskušali doseči na fizičnem srečanju, ki se načrtuje sredi julija.

Konsenz se poraja, a ne podcenjujemo težav, je razpravo povzel predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Zdaj prehajamo v drugo fazo, pogajali se bomo," je dejal. Pogajanja se bodo po njegovih besedah začela takoj, poroča STA.

Charles Michel | Foto: Reuters Charles Michel Foto: Reuters Michel naj bi sicer po neuradnih napovedih po današnjem vrhu najprej opravil dvostranske pogovore s članicami in preveril njihova ključna stališča, nato pa naj bi predstavil "konkreten predlog". Šele na tej podlagi bo sicer mogoče začeti prava pogajanja.

Pred današnjim zasedanjem je Michel izpostavljal, da se poraja konsenz glede petih točk: da EU potrebuje izjemen odziv na krizo brez primere, da se ta financira z zadolžitvijo komisije na finančnih trgih, za kar se dvigne prag lastnih virov, da se osredotoči na najbolj prizadete sektorje in regije, da se proračun in sklad obravnava skupaj ter da se ohrani zelene in digitalne ambicije, piše STA.

Voditelji niso potrdili konsenza glede dviga zgornjega praga lastnih virov

Viri pri EU so izpostavljali zlasti dvig praga lastnih sredstev, ki bo omogočil financiranje okrevanja. Če se danes doseže dogovor o tem, bo to pomemben prvi korak, so govorili pred zasedanjem. Ukrep bodo sicer morali ratificirati parlamenti članic unije.

Na podlagi izjav Michela in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je mogoče sklepati, da voditelji niso potrdili konsenza glede dviga zgornjega praga lastnih virov.

Usrula von der Leyen
 | Foto: Reuters Usrula von der Leyen Foto: Reuters Von der Leynova, ki je sicer ocenila, da je bila prva razprava zelo pozitivna, je namreč poročala le o soglasju glede tega, da resnost krize upravičuje ambiciozen skupen odgovor, ki bo vključeval solidarnost, naložbe in reforme. Izpostavila je še veselje, da se mnogi zavzemajo za čimprejšnji dogovor pred poletnim premorom, ter veliko podpore zeleni in digitalni razsežnosti. Ocenila je, da je mogoče doseči konsenz, če ne bodo izgubili izpred oči širše slike.

V povezavi z dvigom praga lastnih sredstev, ki je bistvo svežnja, saj na njem temelji financiranje okrevanja, je von der Leynova dejala le, da ta ukrep terja soglasje voditeljev, potrditev Evropskega parlamenta in nacionalne ratifikacije, zato je pomembno voditeljem zagotoviti tehtne argumente. Prepričana je sicer, da se članice zavedajo, kako pomembno je to za vse, piše STA.

Michel je izpostavil strinjanje glede potrebe po izjemnem odzivu ter osredotočenosti na najbolj prizadete sektorje in regije. Glede dviga praga lastnih sredstev je dejal, da obstaja "pozitiven pristop", vendar da je bilo opaziti, da nekatere teme ostajajo kompleksne in težke.

Za druga ključna vprašanja, zlasti glede obsega sklada za okrevanje in večletnega proračuna, razmerja med nepovratnimi sredstvi in posojili, ključa za izračunavanje nacionalnih ovojnic ter vprašanja novih lastnih virov in rabatov, pa je bilo že pred zasedanjem jasno, da bodo ostala odprta in da se jih bodo resno lotili šele na fizičnem vrhu.

Ob začetku današnjega vrha so se sicer vrstila svarila, da si EU ne more privoščiti zamud pri sprejemanju svežnja za obnovo Evrope po pandemiji covida-19. Zasedanje se je po poročanju Bloomberga začelo z opozorilom predsednice Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, da so finančni trgi mirni le zato, ker pričakujejo dogovor o zajetnem svežnju za okrevanje, in da se bo vzdušje spremenilo, če dogovora ne bo, še poroča STA.

Janša izpostavlja nujnost dogovora o svežnju za okrevanje pred poletnimi počitnicami

Premier Janez Janša je na današnjem virtualnem vrhu EU izpostavil nujnost dogovora o svežnju za okrevanje Evrope po pandemiji covida-19 pred poletnimi počitnicami.

"Vsak teden lahko pomeni nekaj milijard," je opozoril in izrazil podporo predlogu Evropske komisije, piše STA.

Janez Janša | Foto: KPV Foto: KPV

"Vsakršno odlašanje bi negativno vplivalo na finančne trge. Trenutno razmeroma ugodnejša situacija pandemije nas ne sme zavesti, saj se lahko položaj hitro spremeni," piše v sporočilu za javnost, ki so ga po vrhu posredovali iz premierjevega kabineta.

Izpostavil je potrebo po osredotočenosti na ključni cilj svežnja ukrepov za okrevanje, se pravi na pomoč članicam, ki so bile najbolj prizadete in imajo najmanjšo zmožnost okrevanja, pri čemer je pomembno, da razporeditev sredstev med članice temeljiti na načelih solidarnosti in poštenosti.

"Potrebujemo pravočasne in robustne rešitve"

Premier je močno podprl dodatna sredstva za kohezijsko politiko, razvoj podeželja in sklad za pravičen prehod, saj bodo pripomogla k učinkovitemu soočanju s takojšnjimi posledicami pandemije covida-19, prispevala pa bodo tudi k potrebnemu prehodu k zelenemu gospodarstvu in k obnovi podeželja.

Izpostavil je tudi, da se ne sme pozabiti na še vedno odprta vprašanja glede večletnega finančnega okvira. Opozoril je zlasti na to, da uporaba novih statističnih podatkov negativno vpliva na višino kohezijskih sredstev, ki bi jih prejela Slovenija, in izrazil jasno pričakovanje, da se ta problematiko obravnava v nadaljnjih pogajanjih in najde ustrezna rešitev.

"Pandemija je EU močno prizadela. Sedaj je na preizkusu naša vodstvena sposobnost. Potrebujemo pravočasne in robustne rešitve, pri katerih pa ne gre le za zadosten finančni obseg sredstev, ampak tudi za zaupanje in potreben optimizem za skupno prihodnost," je sklenil svoj nastop.

Ne spreglejte