Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 5. 2014,
17.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 5. 2014, 17.35

8 let

Vogrin ni zbral dovolj podpisov, volitve verjetno 13. julija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nepovezani poslanec Ivan Vogrin ni zbral dovolj podpisov, da bi v državni zbor lahko vložil predlog za glasovanje o mandatarju. Razkril pa je imena poslancev, ki naj bi mu obljubili podpise.

Ivan Vogrin je v sredo kot kandidata za mandatarja predstavil ekonomista Dušana Radonjiča. Vogrin je ves čas zatrjeval, da ima zagotovljenih več kot deset podpisov poslancev, kolikor jih je potrebnih za vložitev kandidature, a je podpis poleg njega prispeval le še nepovezani poslanec Borut Ambrožič.

Kdo je obljubljal? Vogrin je dejal, da so mu podpise obljubili poslanci Ivan Simčič, Matjaž Zanoškar, Alojzij Potočnik, Tina Komel, Lejla Hercegovac, Stanko Stepišnik, Branko Ficko, Jože Velikonja in Saša Kos.

Ali bo sledil tretji krog, bo znano v nedeljo Državni zbor se bo po napovedih že danes seznanil s tem, da v roku, ki se je iztekel ob polnoči, nihče ni predlagal kandidata za mandatarja. Danes bo tako začel teči tudi 48-urni rok za odločitev o morebitnem tretjem krogu iskanja mandatarja.

Seja, na kateri bo DZ odločal o tem, ali naj se opravi tretji krog ali ne, bo v nedeljo ob 12. uri, je pred dnevi pojasnil predsednik DZ Janko Veber. Za odločitev o tretjem krogu je dovolj navadna večina, torej večina poslancev, ki glasujejo.

Če bo predlog o tretjem krogu sprejet, bo DZ o podpori morebitnemu kandidatu za mandatarja lahko odločal najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh.

Kdaj bodo volitve, bo morda povedalo ustavno sodišče Če poslanci ne bodo podprli tretjega kroga, bo DZ o tem obvestil predsednika republike Boruta Pahorja, ta pa bo razpustil parlament in razpisal predčasne volitve.

Prvi mogoči datum za predčasne volitve je 13. julij, a bo zadnjo besedo morda imelo ustavno sodišče. Stranka Solidarnost je namreč že pred časom napovedala ustavno presojo, če bodo volitve razpisane v obdobju poletnih dopustov.

Ne spreglejte