Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 9. 2015,
15.23

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Radiotelevizija Slovenija

Sreda, 2. 9. 2015, 15.23

3 mesece, 2 tedna

Vodstvo RTVS: društvo novinarjev izvaja nedopusten pritisk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodstvo RTVS je opozorilo, da so navedbe društva novinarjev, ki je izrazilo zaskrbljenost zaradi razmer na TV Slovenija, netočne in zavajajoče.

V Društvu novinarjev Slovenije so opozorili na zamenjavo voditeljice Dnevnika Jelene Aščić in voditeljice oddaje Globus Helene Milinković. Prav tako je po navedbah društva vodstvo RTVS brez pravih pojasnil dan pred iztekom pogodbe obvestilo štiri sodelavce informativnega programa, da z njimi ne namerava podaljšati sodelovanja, med drugim tudi avtorju nekaterih odmevnih dokumentarcev Eriku Valenčiču.

Po navedbah društva sta na tretji program prestavljeni oddaji Odkrito in Točka preloma, koncept uveljavljene oddaje Tarča pa je spremenjen, oddaja skrajšana, od dosedanje avtorske ekipe pa ostaja le še voditelj. Zaradi vseh teh sprememb v društvu od vodstva RTVS zahtevajo pojasnila.

Vodstvo RTVS: Nedopusten pritisk na uredniško politiko Vodstvo RTVS na to odgovarja, da skuša "društvo s svojimi izvajanji in terjanji pojasnil vplivati na uredniško politiko, kar pomeni nedopusten pritisk na RTVS".

Prav tako zanikajo, da so brez pravih pojasnil obvestili štiri sodelavce informativnega programa, da jim ne nameravajo podaljšati pogodbe. Tem sodelavcem pogodba poteče konec septembra, kar pomeni, da o prekinitvi sodelovanja niso bili obveščeni en dan, temveč mesec dni prej, navaja vodstvo RTVS.

Kot nadaljujejo, so bili ti sodelavci "korektno povabljeni na pogovor, pa se nekateri kljub večkratnim vabilom pogovora niso udeležili - in to brez navedb utemeljenih razlogov".

Pogodbe niso bile odpovedane brez pojasnil Prav tako zanikajo, da so bile sodelavcem pogodbe odpovedane brez pravih pojasnil. "Krčenje finančnih sredstev seveda vpliva tudi na delovanje nacionalne medijske hiše, kar je bilo ničkolikorat pojasnjeno tako novinarjem kot javnosti," so zapisali.

Enostransko prikazovanje dejstev v nasprotju z novinarskimi standardi "Enostransko in prirejeno prikazovanje dejstev, kot si ga je dovolilo Društvo novinarjev, pa je v nasprotju z vsemi novinarskimi standardi in profesionalnimi pravili novinarske stroke. Zato njihov včerajšnji zapis, v katerem mrgoli netočnosti, žal ne pomeni nič drugega, kot velik madež na žlahtnosti novinarskega poklica," je po poročanju MMC še zapisalo vodstvo RTVS, ki bo sicer o trenutnih razmerah na Televiziji Slovenija spregovorilo v četrtek na novinarski konferenci.

Večerov novinarski sindikat proti rušenju socialnega dialoga Nemirno je tudi med novinarji na Večeru. Sindikat novinarjev Večera se je na izredni skupščini seznanil z razmerami po zadnjih odpovedih pogodb o zaposlitvi še petim novinarjem in nepripravljenostjo poslovodstva, da bi v sporazumu z njimi iskali boljše rešitve. Znova so predlagali, da uprava finančne razmere rešuje z nižanjem stroškov dela, ne pa pretežno z odpuščanji novinarjev.

Kot je po skupščini v izjavi za javnost zapisal vodja Večerovega sindikata Dejan Pušenjak, so na skupščini med drugim ocenili, da je proces kadrovskega prilagajanja postal neobvladljiv in da sindikat kot socialni partner v tej fazi ne more več deliti odgovornosti za upravljanje s kadri v podjetju.

Način sanacije, ki ga je z odpuščanji izbralo vodstvo Večera, po mnenju sindikata vodi v uničevanje časopisa ter njegovega kadrovskega in prihodkovnega potenciala.

Ne spreglejte