Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
20. 11. 2014,
13.20

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 11. 2014, 13.20

8 let, 5 mesecev

Vodjo visoke kitajske delegacije uspava čist slovenski zrak (foto in video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V današnjem prvem delu visokega kitajskega obiska v Sloveniji je podpredsednika kitajske vlade Wang Yanga v vili Podrožnik sprejel podpredsednik vlade Dejan Židan.

Prvi del uradnega obiska je po Židanovih besedah potekal izjemno konstruktivno in uspešno, slovenski strateški interes pa ostaja povečanje izvoza na Kitajsko. "Slovenija ima s Kitajsko odlične bilateralne politične odnose, ti pa so temelj za pospeševanje gospodarskih odnosov," je spomnil Židan in kitajske vlagatelje pozval, naj investirajo v Slovenijo.

Židan Kitajcem: Pogumno investirajte v Sloveniji "Slovenija predstavlja primerno vstopno točko za kitajsko gospodarstvo, ki deluje v Evropski uniji, tako glede logističnih poti kot osrednje lege v Uniji. Povabili smo kitajske investitorje, da pogumno investirajo v Sloveniji v korist obeh držav," je še dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Oba sogovornika sta srečanje označila kot odlično pripravo na decembrsko srečanje v Beogradu, ki bo gostilo voditelje 16 srednjeevropskih in vzhodnoevropskih držav ter Kitajske s predsednikom kitajske vlade na čelu. Vrha se bo udeležil tudi slovenski premier Miro Cerar.

Tudi podpredsednik Wang je izrazil zadovoljstvo nad produktivnim sestankom s slovenskimi kolegi. Sprva se je v šali opravičil zaradi rahle zaspanosti, ki je po njegovem mnenju posledica "jet laga in neprimerno več kisika v zraku kot v Pekingu". Dejal je, da gre za njegov prvi obisk v Sloveniji, nad katerim je prijetno presenečen. Pohvalil je ljubeznivost in dobrosrčnost prebivalcev ter lepo pokrajino z ogromno vode.

Kitajska ima denar, Slovenija pa znanje Po Wangovih besedah želijo s Slovenijo utrditi vezi in razširiti sodelovanje na različnih področjih, med katerimi je izpostavil tri najpomembnejše:

- Dodatno je treba okrepiti tradicionalno dobre odnose med državama različnih velikosti in različnih družbenih sistemov, kar je ponazoril s prispodobo dreves. "Drevesa so že posajena in danes lahko uživamo v njihovi senci. V prihodnje bo treba drevesa dodatno zalivati, da bi nam še naprej rasla in dajala vse večjo senco."

- Krepiti je treba vzajemno poslovno sodelovanje in trgovinsko izmenjavo. Kitajska je ogromno tržišče z veliko finančnimi viri. Slovenija je pomembna zaradi visokega tehnološkega razvoja in strokovnega znanja, kar je v času prestrukturiranja te azijske države izjemno pomembno.

- Kitajska želi razširiti medkulturne izmenjave, kjer je izpostavil turizem, izobraževanje in kulturo.

Podpredsednik kitajske vlade, pristojen za kmetijstvo, upravljanje voda, trgovino, turizem in zmanjšanje revščine, se je v nadaljevanju uradnega obiska sestal s predsednikom DZ Milanom Brglezom...

in s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Ta je visokemu kitajskemu gostu predstavil konkurenčne prednosti Slovenije za tuje investicije, kot so izjemna geostrateška pozicija, izvozno orientirano gospodarstvo, odlična infrastruktura, visoko izobražena delovna sila, inovativna podjetja ter visoko tehnološki raziskovalni inštituti.

Srečal se je tudi s premierjem Mirom Cerarjem, ki je izrazil upanje, da bo 150-članska gospodarska delegacija zaznala slovenske produkte oziroma storitve, ki bi bile zanimive za kitajski trg.

Konkretno je izpostavil veliko možnosti za slovenski izvoz kmetijskih proizvodov, posebej na področju mlečnih ter živinorejskih proizvodov, ter povečanju menjave s slovenskimi proizvajalci iz avtomobilske industrije.

Kot velik potencial je izpostavil tudi geostrateške prednosti Slovenije, kjer bi lahko pot preko Luke Koper, kot najkrajša pomorska pot iz Azije na trge srednje in vzhodnoevropske trge, predstavljala pomembno pretočno točko za kitajsko blago do navedenih trgov.

Jutri bo potekal še slovensko-kitajski poslovni forum, na katerem bodo kitajskim gospodarstvenikom predstavili slovensko poslovno in investicijsko okolje. V gospodarski delegaciji, ki spremlja Wanga, so predstavniki podjetij iz vse Kitajske in z različnih področij – agroživilstva, nepremičnin, gradbeništva, inženiringa, lesno in kovinskopredelovalne industrije, elektroindustrije, poslovnih in storitvenih dejavnosti, kemijske industrije, energetike in turizma.

Ne spreglejte