Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2018,
18.08

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

4

Natisni članek

javni sektor vlada sindikati Lilijana Kozlovič

Petek, 2. 3. 2018, 18.08

6 let, 1 mesec

Vlada za zvišanje plač, zavrača pa 1.200 evrov regresa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

4

Lilijana Kozlovič | Foto STA

Foto: STA

Vladna pogajalska skupina pod vodstvom generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič se je danes sestala še s predstavniki sindikata delavcev v zdravstveni negi ter sindikata zdravstva in socialnega varstva. Predstavila jim je izhodišča, ki jih je v četrtek sprejela vlada. Na sindikalni strani v njih vidijo določeno približevanje.

Tako kot že v četrtek, ko je generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič začela prvi krog pogajanj, odkar je prejšnji teden prevzela vodenje vladnih pogajalcev, vsebine izhodišč tudi danes niso razkrili javnosti.

Vladna izhodišča presegajo enoodstotni dvig plačne mase

Kot je povedala Kozlovičeva, se jim polemiziranje v javnosti ta trenutek ne zdi konstruktivno. Menijo, da je z vidika obeh pogajalskih partnerjev pomembno, da se dogovarjajo za mizo, potem pa, ko bodo res zelo blizu dogovora, to sporočijo javnosti. Kot je dodala, se je vlada opredelila do popolnoma vseh sindikalnih zahtev, kar zadeva način pogajanj, pa se vlada s sindikati pogaja ločeno.

Tako Kozlovičeva ni želela razkriti, kakšen je finančni okvir, ki ga je vlada določila za pogajanja. Na vprašanje, ali zadnja vladna izhodišča presegajo enoodstotni dvig plačne mase, kot je predvideval prejšnji vladni predlog, pa je Kozlovičeva odgovorila: "V tem trenutku da."

Video: Planet TV

Vlada predlaga zvišanje plač za štiri, ponekod za osem odstotkov

Po informacijah Radia Slovenija je vlada vendarle privolila v zvišanje plač, pri čemer je izvzela zdravnike in domala vse, ki so jim anomalije že odpravili. Hkrati je zajela več kot 60 orientacijskih delovnih mest, s tem pa tudi vse poklice, ki so nanje vezani.

Vlada večinoma predlaga dvige za en plačni razred oziroma štiri odstotke, za nekaj poklicev nad 40. plačnim razredom pa za osem odstotkov. Glavnino teh zvišanj bi vlada želela premakniti na prihodnje leto. Sindikalne plačne želje so sicer praviloma dvakrat višje.

Vlada je na drugi strani zavrnila zahtevo po 1.200 evrih regresa za vse z minimalno plačo v letošnjem letu, z zakonom za uravnoteženje javnih financ odvzetih osem odstotkov pa ne bi vračala pred letom 2020. Hkrati bi redno delovno uspešnost vlada zamrznila še v prihodnjem letu, je poročal Radio Slovenija.

Če bodo pogajanja propadla, so v sindikatu Sviz za 14. marec že napovedali novo splošno stavko. | Foto: Ana Kovač Če bodo pogajanja propadla, so v sindikatu Sviz za 14. marec že napovedali novo splošno stavko. Foto: Ana Kovač

Kozlovičeva verjame v dogovor

Po današnjem srečanju s predstavniki zaposlenih v zdravstveni negi ter drugih poklicev v zdravstvu in socialnem varstvu je Kozlovičeva poudarila, da gre za izredno dragocene poklice, ki imajo kar veliko nedorečenih vprašanj.

Pri tem je ugotavljala, da so na resornih usklajevanjih kar nekaj korakov že naredili. "Verjamem, da bomo s tem razumnim načinom, ki ga imamo, v kratkem času, morebiti v enem ali dveh korakih, v resnici tudi prišli do rešitev, ki ne pomenijo samo dviga plačnih razredov, ampak tudi izboljšanje drugih pogojev za delo v zdravstveni negi in socialnem varstvu," je dejala Kozlovičeva.

Sindikati previdni, a priznavajo, da se jim vlada približuje

Predsednica Sindikata zaposlenih v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar je dejala, da novo vladno ponudbo težko ocenjuje, saj jo morata podrobno proučiti stavkovna odbora obeh sindikatov in se do nje opredeliti, kar bodo naredili v začetku prihodnjega tedna, takoj ko bodo dobili čistopis vladnega predloga.

Mlakarjeva je poudarila, da predlog načeloma pomeni približevanje in da se je vlada opredelila do skoraj vseh njihovih zahtev, do dveh pa pričakujejo, da se še bo. Menila je, da so si z vladno stranjo bližje in da so na pravi poti.

Kot je pojasnila, so najbližje pri kadrovskih standardih in normativih, kjer menijo, da imajo podporo obeh resornih ministrstev: "Tam v resnici računamo, da je ta stavkovna zahteva skoraj dorečena, seveda s terminskimi načrti uveljavljanja in dopolnjevanja."

Po njenih besedah so delno bližje tudi pri ponudbi dviga plač in vprašanjih dodatkov, ki nimajo finančnih učinkov, bi pa bolj jasno morali opredeliti njihovo vsebino in razumevanje, kdaj in komu pripada določen dodatek.

Ne spreglejte