Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 7. 2014,
13.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 31. 7. 2014, 13.47

7 let, 12 mesecev

Vlada za evropskega komisarja predlaga Bratuškovo, Fajonovo in Erjavca (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada bo v Bruselj poslala listo treh kandidatov za evropskega komisarja, na kateri so premierka Alenka Bratušek, zunanji minister Karl Erjavec (DeSUS) in evropska poslanka Tanja Fajon (SD).

To je po seji vlade dejal predsedujoči SD in kmetijski minister Dejan Židan. "Predsednica vlade je po razpravi predlagala, da pošljemo listo, na kateri je sama, na njej pa sta še Tanja Fajon in Karl Erjavec. Vsi trije so dali soglasje. Odločitev je bila sprejeta brez glasu proti z osmimi glasovi ministrov."

Formalno gre sicer za seznanitveni sklep o listi kandidatov na predlog predsednice vlade, torej je Bratuškova predlagala samo sebe. Na vprašanje, ali gre torej za sklep vlade ali za odločitev premierke, s katero so se ministri seznanili, je Židan odgovoril: "Na vlado je prišlo gradivo, da se seznanimo z odločitvijo o kandidati listi. Vlada ni odločala, ali jo sprejme ali ne, ampak da se je z njo seznanila."

Najmanj slaba možnost med slabimi Zakaj so se tako odločili kljub nasprotovanju najverjetnejšega mandatarja Mira Cerarja, ki je predlagal zdajšnjega mandatarja Janeza Potočnika? "Na razpolago je bilo nekaj slabih možnosti, naša ocena pa je bila, da je bila to najmanj slaba možnost."

Za listo je glasoval tudi Samo Omerzel Židan je sicer zagotovil, da si je SD prizadevala za široko soglasje o enem kandidatu in ni vztrajala pri svoji kandidatih. Gre vendarle za koalicijo med SD in Zavezništvom Alenke Bratušek, kot pravi notranji minister Gregor Virant? Židan je odgovoril, da je za listo kandidatov glasoval tudi minister Državljanske liste Samo Omerzel.

Židan je prepričan, da bo Fajonova prepričala Junckerja Židan se strinja, da je Bratuškova dosegla svoj cilj in prišla na kandidatno listo, a dodaja, da je na listi tudi Fajonova, in predsedujoči SD verjame, da bo prepričala predsednika Evropske komisije Jeana Clauda Junckerja in evroparlamentarce.

Židan je po seji vlade odšel na sestanek z Mirom Cerarjem, govorila pa bosta o časovnici oblikovanja vlade v prihodnjih tednih.

SMC obžaluje, da vlada ni sledila njihovemu predlogu V SMC pa obžalujejo, da vlada ni sledila njihovemu predlogu glede oblikovanja predloga kandidature za evropskega komisarja. Obenem pa z zaskrbljenostjo spremljajo poročanje medijev o naklonjenosti bodočega predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja določenim kandidatom. V zmagovalni stranki minulih predčasnih parlamentarnih volitev so v večernem sporočilu za javnost še poudarili, da sodi odločanje o predlogih za komisarske kandidature v domeno države Slovenije.

Jakiču se je zdela Bratuškova dovolj kredibilna kandidatka Obrambni minister Roman Jakič (ZaAB) je po seji povedal, da so v želji po kompromisu v Bruselj poslali "kredibilno listo". Je problematično, da je Bratuškova za komisarko predlagala samo sebe? "To ne drži. Če že hočete koga kriviti, je to stranka ZaAB. Zdela se nam je dovolj kredibilna kandidatka. Včasih imam občutek, da v tujini bolj cenijo naše kadre kot doma. Ko je v zelo kritičnih trenutkih prevzela vodenje vlade, se je odrezala zelo dobro. Ne razumem, zakaj je zgodovinski spomin tako kratek, da ne bi bila primerna, da gre v Bruselj."

Jakič je sicer razočaran, da je zdajšnji komisar Janez Potočnik odklonil kandidaturo, če bo na listi več imen. Takšna drža ga preseneča, komisarjevo delo sicer ceni in meni, da bi se lahko pomeril s preostalimi kandidati, o katerih bi presojal Juncker. O morebitni zamenjavi danes predlaganega kandidata za komisarja, ki bi jo izpeljala vlada Mira Cerarja, pa je Jakič dejal, da bi bila to "blamaža".

Na vprašanje, ali ima več možnosti Tanja Fajon ali Alenka Bratušek, pa predsednica NSi Ljudmila Novak, sicer nekdanja evropska poslanka, odgovarja, da bi prednost pripisala premierki v odstopu. "Ne vem, katera je bolje lobirala, a ima Bratuškova večje možnosti, ker jo v Evropski komisiji poznajo in ker je predsednica vlade. Če bodo gledali na to, mislim, da ima več možnosti."

Fajonova: Pričakujem, da bo Juncker izbiral na podlagi izkušenj iz evropske politike Fajonova je dejala, da ji kandidatura predstavlja velik izziv, pričakuje pa, da bo prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pri izbiri razsojal tudi na podlagi izkušenj iz evropske politike. Ocenila je, da današnja odločitev vlade, da v Bruselj pošlje seznam dveh kandidatk in kandidata, ni optimalna. "Verjetno se vsi zavedamo, da bi bilo bolje, če bi Slovenija lahko sama izbrala ime, ni pa to prvič in tudi nismo edina država, ki postopek pelje po tej poti, da bo nazadnje odločal Bruselj," je dejala.

Pojasnila je, da se je danes o uvrstitvi na seznam po telefonu pogovarjala tudi z Bratuškovo in da kandidaturo sprejema. Še eden od možnih kandidatov - sedanji komisar Janez Potočnik - je namreč zavrnil, da bi bil na seznamu z drugimi kandidati.

Kateri resor bi ji najbolj ustrezal? Na vprašanje, kateri resor bi ji najbolj ustrezal, je Fajonova pojasnila, da v Evropskem parlamentu v zadnjih petih letih najbolj deluje "na področju človekovih pravic, tudi na področju boja proti korupciji, pranja denarja, na področju notranjih zadev in pravosodja, torej migracij, priseljevanja, sosedske politike, zunanje politike".

Jurša: Seznam kandidatov za evropskega komisarja pričakovan Po mnenju poslanca DeSUS Franca Jurše je vladna odločitev, da v Bruselj pošlje več kandidatov za evropskega komisarja, pričakovana, ni pa dobra. Vsekakor bi bilo najboljše, da bi se o kandidatu uskladili, poudarja. Osebno sicer razume predsednika DeSUS Karla Erjavca, da v komisarski funkciji vidi priložnost, a meni, da to za DeSUS ni najboljše.

Kot je dejal Jurša, je bilo jasno, da bo prišlo do odločitve za več kandidatov za evropskega komisarja iz Slovenije, ker so v igri tudi člani vlade.

Bratuškova na hitro sklicala sejo vlado Predsednica vlade Alenka Bratušek je na hitro sklicala sejo vlado, na kateri so odločili o kandidatih za evropskega komisarja, a se je razprava zapletla.

Gregor Virant protestno zapustil sejo vlade Notranji minister in nekdanji predsednik Državljanske liste Gregor Virant, je med razpravo protestno zapustil sejo. Meni namreč, da bi se morali poenotiti o enem kandidatu in upoštevati zmagovalko volitev, Stranko Mira Cerarja. Ta predlaga evropskega komisarja Janeza Potočnika, Virant pa meni, da bi morala vlada odločitev preložiti.

"Svojo politično pot želim končati častno in pri tej kadrovski kuhinji oziroma farsi ne bom sodeloval. Očitno gre za dogovor med Bratuškovo in SD, da se takšen predlog sprejme. Zanimivo je, da je ta vlada rekla, da v času, ko opravlja tekoče posle, ne bo kadrovala, na koncu pa kadrujejo na tak sramoten način. Gre za nedostojen zaključek mandata te vlade," je dejal Virant.

Novinarji pred vladno palačo niso videli Erjavca, ki se tako seje ni udeležil, je pa dal soglasje h kandidaturi. Po mnenju kmetijskega ministra in predsedujočega SD Dejana Židana bi morali danes imeti na mizi usklajen predlog, bolje pa je, da bi v Bruselj poslali listo kandidatov, kot pa to, da ne bi poslali nobenega. To je Židan povedal pred sejo vlade.

Drugače meni šolski minister Jernej Pikalo (SD), češ da bi lahko odločitev preložili.

Ne spreglejte