SiolNET. Novice Slovenija
8,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jereb: V intenzivnih enotah skoraj 80 odstotkov necepljenih #video

8,66

termometer

"Epidemiološke razmere v državi so iz dneva v dan bolj zaostrene in število na novo okuženih s sars-cov-2 virusom skokovito narašča, stopnjuje se pritisk na bolnišnice, vse več je bolnikov, ki zaradi dihalne odpovedi potrebujejo pomoč v bolnišnicah," je na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 poudaril vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb. Sodelovala sta še vršilka dolžnosti glavnega tržnega inšpektorja Martina Gašperlin in direktor inšpekcije za varno hrano Branko Podpečan.

"Epidemiološke razmere se stopnjujejo," je dejala vladna govorka Maja Bratuša. V bolnišnicah se postelje polnijo, danes tam zdravijo 889 oseb, 191 bolnikov potrebuje intenzivno terapijo, še 20 oseb je včeraj umrlo.

Razmere stroko skrbijo, predvsem število aktivno okuženih v državi, "še bolj skrb vzbujajoč pa je podatek, da vemo, da okoli 25 odstotkov bolnikov s covidom, sprejetih v bolnišnico,  zaradi kritičnega poteka bolezni potrebuje obravnavo na intenzivnih oddelkih", je trenutne razmere v bolnišnicah opisal Matjaž Jereb. "Nisem prepričan, da bo naš zdravstveni sistem ta pritisk tudi v resnici zmogel," je dejal.

Poglejte izjavo vršilke dolžnosti glavnega tržnega inšpektorja Martine Gašperlin, ki je pojasnila, kakšne razmere doživlja doma, in pozvala prebivalce k upoštevanju ukrepov:

Napovedi niso rožnate

Projekcija IJS ni rožnata, je še poudaril Jereb. "Obeta se nam več kot 1.200 covidnih bolnikov, od tega več kot 250 na oddelkih za intenzivno zdravljenje," je opozoril. Ozko grlo bodo po njegovem tako navadne kot intenzivne postelje, težava pa ni v opremi, temveč v pomanjkanju kadra. 

Rezerv skoraj ni, je še opozoril Jereb, "v nedogled nikakor ne bo šlo in tako ne gre", je dejal.  V UKC Ljubljana je na današnji dan hospitaliziranih skupaj 239 bolnikov s covidom, 71 jih potrebuje intenzivno terapijo. Povprečna starost na navadnih oddelkih je 70 let, na intenzivnih oddelkih 61 let.

Najmlajši bolnik je na navadnem oddelku star 24 let, na intenzivnem 32 let. Zdravijo tudi pet porodnic, okuženih s sars-cov-2, in tri otroke, dva sta stara 11 mesecev, eden pa dve leti. 

Na intenzivni negi skoraj 80 odstotkov necepljenih 

Na intenzivnih oddelkih ni cepljenih skoraj 80 odstotkov posameznikov, je še poudaril Jereb.

"Razmere so zares kritične, če bi imeli boljšo precepljenost, se ne bi spopadali s temi številkami in število bolnikov, ki bi potrebovali bolnišnično obravnavo, bi bilo po mojem trdnem prepričanju obvladljivo," je še poudaril. 

Inšpektorji pri spoštovanju PCT ne bodo popuščali

Tržni inšpektorji so v zadnjem tednu od 1. 11. do 7. 11. 2021 zaradi nepreverjanja pogoja PCT začasno zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal. Opravili so 648 nadzorov, v primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso odpravili, so jim izdali plačilne naloge. Taki so bili štirje, vsi na bencinskih servisih, v vseh primerih niso preverjali pogoja PCT pri strankah.

V šestih primerih so inšpektorji z ustno odločbo prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti, in sicer trem bencinskim črpalkam (Izola, Postojna in Maribor) in trem trgovinam (KIK, Tom Taylor, Tedi). Glede na ugotovitve se je stanje v zvezi s preverjanjem PCT na bencinskih servisih bistveno izboljšalo, ni pa še idealno. Na območju Dolenjske na primer so opravili 13 nadzorov in niso ugotovili kršitev, je še povedala Gašperlinova.

Nočni klubi so po ugotovitvah poslovali v skladu s sprejetimi odloki, razen v enem primeru, ko niso zagotovili preverjanja PCT-pogojev, zato so inšpektorji izrekli ustno odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti.

"Cilj naših nadzorov je zagotoviti spoštovanje pogojev PCT tako pri uporabnikih storitev kot pri ponudnikih blaga in storitev. Zato se ne želimo zgolj ukvarjati s statistiko, ker nam tekmovanje s številkami ne bo prineslo želenega rezultata. Prosim tudi, da imamo v mislih, da se vsi prvič spopadamo s tako zahrbtno boleznijo, ki je neverjetno nepredvidljiva. Razumem, da se nekaterim zdi absurdno dokazovati, da ste zdravi, vendar je to edini način, da se te nadloge končno znebimo," je prebivalce še nagovorila Gašperlinova, ki se s težkim primerom covida spopada v družinskem krogu. 

Pri inšpekciji za vrano hrano so izrekli več glob v skupni višini 45 tisoč evrov. "Naš namen ni, da izrekamo te globe, žal drugače pač ne gre, ker nekateri gostinski lokali nikakor nočejo upoštevati teh ukrepov," pa je o izkušnjah na terenu povedal direktor inšpekcije za varno hrano Branko Podpečan. "Imeli smo primer, ko poslovodja inšpektorju ni hotela pokazati dokazila o izpolnjevanju PCT zaposlenih. Izdana je bila globa," je še dodal.

Franc Vindišar Novice Vindišar: Epidemično stanje v državi je skrajno resno. Bolnišnice so na robu. Batajnica Beograd covid-19 Novice V torek nov rekord okuženih, umrlo je 20 oseb #video Kisik, Covid-19 Novice Slabe novice: po Evropi padajo rekordi Hrvaška koronavirus Novice Na Hrvaškem veliko okužb in rekordno število mrtvih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin