Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2011,
17.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Senica

Četrtek, 5. 5. 2011, 17.17

8 let

Vlada: Miro Senica MNZ ne zastopa v nobenem postopku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki ministrstva za notranje zadeve (MNZ) ne zastopa v nobenih sodnih ali upravnih postopkih oziroma drugih pravnih postopkih, pojasnjuje vlada.

Vlada s tem odgovarja vodji poslanske skupine SDS Jožetu Tanku, ki je na vlado naslovil poslansko vprašanje glede delovanja omenjene odvetniške pisarne. Tanko je v poslanskem vprašanju, ki ga je vladi posredoval konec marca, navedel, da naj bi po nekaterih informacijah Senica in njegovi sodelavci zastopali nekatere stranke, ki so oz. so bile v postopkih oz. pritožbenih postopkih na MNZ. Državo z zakonom zastopa državno pravobranilstvo Kot pojasnjujejo na vladi, Republiko Slovenijo in njene organe v skladu z zakonom zastopa državno pravobranilstvo. Prav zakon o integriteti določa, da mora biti uradna oseba pozorna na vsako dejansko ali možno nasprotje interesov in mora storiti vse, da se mu izogne. Vlada: MNZ se z odvetniško pisarno srečuje le posredno A hkrati vlada priznava, da to še ne pomeni, da se MNZ ne srečuje s primeri, ko omenjena odvetniška pisarna oz. odvetniki te pisarne zastopajo stranke, ki so v različnih postopkih z ministrstvom. MNZ pa tako z omenjeno odvetniško pisarno opravlja plačilni promet, torej povračilo stroškov za zastopanje strank.

Vendar podatka o tem, v koliko zadevah se odvetniška pisarna Mira Senice pojavlja kot pooblaščenec strank, ki so v različnih postopkih z MNZ, iz evidenc ni mogoče pridobiti, še dodajajo na vladi. Kot pojasnjujejo, se v evidenci namreč poleg ostalih podatkov o subjektu vodi le podatek o stranki, ne pa podatek o njenem pooblaščencu.

Zakon določa varovala Sicer pa so v zakonu o splošnem upravnem postopku določeni primeri, v katerih predstojnik oziroma pooblaščena uradna oseba organa, v tem primeru ministrstva, ne sme odločati ali opravljati posameznih dejanj v postopku. Tako je vlada v začetku aprila notranjo ministrico Katarino Kresal s sklepom izločila iz odločanja v dveh upravnih zadevah, ki jih vodi MNZ ter za odločanje v teh dveh upravnih zadevah določila državnega sekretarja na tem ministrstvu Damjana Laha.

Ne spreglejte