SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada: Miro Senica MNZ ne zastopa v nobenem postopku

3

termometer

 | Foto:
Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki ministrstva za notranje zadeve (MNZ) ne zastopa v nobenih sodnih ali upravnih postopkih oziroma drugih pravnih postopkih, pojasnjuje vlada.

Vlada s tem odgovarja vodji poslanske skupine SDS Jožetu Tanku, ki je na vlado naslovil poslansko vprašanje glede delovanja omenjene odvetniške pisarne. Tanko je v poslanskem vprašanju, ki ga je vladi posredoval konec marca, navedel, da naj bi po nekaterih informacijah Senica in njegovi sodelavci zastopali nekatere stranke, ki so oz. so bile v postopkih oz. pritožbenih postopkih na MNZ. Državo z zakonom zastopa državno pravobranilstvo Kot pojasnjujejo na vladi, Republiko Slovenijo in njene organe v skladu z zakonom zastopa državno pravobranilstvo. Prav zakon o integriteti določa, da mora biti uradna oseba pozorna na vsako dejansko ali možno nasprotje interesov in mora storiti vse, da se mu izogne. Vlada: MNZ se z odvetniško pisarno srečuje le posredno A hkrati vlada priznava, da to še ne pomeni, da se MNZ ne srečuje s primeri, ko omenjena odvetniška pisarna oz. odvetniki te pisarne zastopajo stranke, ki so v različnih postopkih z ministrstvom. MNZ pa tako z omenjeno odvetniško pisarno opravlja plačilni promet, torej povračilo stroškov za zastopanje strank.

Vendar podatka o tem, v koliko zadevah se odvetniška pisarna Mira Senice pojavlja kot pooblaščenec strank, ki so v različnih postopkih z MNZ, iz evidenc ni mogoče pridobiti, še dodajajo na vladi. Kot pojasnjujejo, se v evidenci namreč poleg ostalih podatkov o subjektu vodi le podatek o stranki, ne pa podatek o njenem pooblaščencu.

Zakon določa varovala Sicer pa so v zakonu o splošnem upravnem postopku določeni primeri, v katerih predstojnik oziroma pooblaščena uradna oseba organa, v tem primeru ministrstva, ne sme odločati ali opravljati posameznih dejanj v postopku. Tako je vlada v začetku aprila notranjo ministrico Katarino Kresal s sklepom izločila iz odločanja v dveh upravnih zadevah, ki jih vodi MNZ ter za odločanje v teh dveh upravnih zadevah določila državnega sekretarja na tem ministrstvu Damjana Laha.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin