Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 10. 2015,
6.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci migranti vlada

Torek, 20. 10. 2015, 6.39

6 let, 6 mesecev

Vlada: Hrvaška migrante namerno razpršeno pošilja na mejo (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Slovenijo je v torek vstopilo okoli deset tisoč beguncev in migrantov. Sprejemni centri po državi so polni, razmere pa zaostrene. Iz Hrvaške so na poti proti Sloveniji že nove skupine prebežnikov.

23:04 V bližini naselja Paradiž je malo pred 22. uro mejo nedovoljeno prestopilo okoli tisoč ljudi. Do meje so jih s približno 20 avtobusi pripeljale hrvaške oblasti, o čemer pa hrvaški policisti slovenskih kolegov niso obvestili. Vse prebežnike bodo prepeljali v ustrezne centre v Sloveniji, so sporočili s policijske uprave Maribor. Iz Dobovca pa so v nastanitveni center Šentilj z avtobusi prepeljali 150 ljudi.

23:04 LJUBLJANA Poslanci in poslanke na izredni seji odločajo o predlogu dopolnitve zakona o obrambi, po katerem lahko DZ na predlog vlade odloči o dodatnih pooblastilih vojske pri varovanju državne meje. Večina poslancev je zakonu napovedala podporo. Odločitev pa bodo poslanci in poslanke predvidoma sprejeli ponoči.

22:52 LJUBLJANA Begunci, ki so jih obravnavali na Jesenicah, avstrijski varnostni organi pa so jih zavrnili, so že na vlaku, ki pelje v Maribor.

21:49 LJUBLJANA Slovenija ima zagotovilo, da bo deležna kadrovske in finančne pomoči EU v begunski krizi, je ob robu seje DZ v izjavi novinarjem povedal premier Miro Cerar. (Več o tem si preberite tukaj.)

20:40 TOVARNIK Na skrajnem vzhodu Hrvaške v Tovarniku so začeli vkrcavanje beguncev na danes že četrti izredni vlak, ki jih bo odpeljal proti Sloveniji. Kot poroča hrvaški radio, so poleg tega iz začasnega tranzitnega centru v Opatovcu proti slovenski meji danes poslali skoraj 30 avtobusov z begunci.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je pojasnil, da so se s slovenskimi kolegi dogovorili glede koridorja za prevoz beguncev in migrantov, ki nadaljujejo pot proti Avstriji in Nemčiji.

20:35 JESENICE Vsi begunci, ki so jih obravnavali na Jesenicah, avstrijski varnostni organi pa so jih zavrnili, so se s potniškim vlakom prostovoljno odpeljali nazaj v Ljubljano. Policija predvideva, da se bodo odpeljali naprej proti Mariboru in mejnemu prehodu Šentilj, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Večinoma gre za družine z otroki. Po prvih podatkih so bili begunci, pretežno gre za državljane Sirije in Libanona, v Sloveniji že registrirani in imajo zato dovoljenje za gibanje po državi.

19.45 SREDIŠČE OB DRAVI Ob prihodu vlaka so vseh 1500 migrantov peš pospremili do sprejemnega centra v Središču ob Dravi, ko bodo tam registrirani, pa se bodo odločali naprej, kam in s kakšnimi prevoznimi sredstvi jih bodo prepeljali.

19.25 SREDIŠČE OB DRAVI Na železniško postajo v Središču ob Dravi je pripeljal nov vlak z okoli 1500 migranti iz hrvaškega zbirnega centra v Tovarniku. Hrvaški varnostni organi so tokrat slovenske kolege obvestili o prihodu.

18.20 DOBOVA Pred nekdanjo proizvodno halo Beti v Dobovi je izbruhnilo prerivanje med begunci in migranti. Pri tem je ena ženska izgubila zavest, dve deklici pa so med prerivanjem stisnili. Stvari na tem območju niso pod nadzorom in so slabo organizirane, nam je s terena sporočil naš fotograf Matej Leskovšek. Pristojni novinarjem in fotografom ne dovolijo, da bi se približali dogajanju. Nekaj naj bi jih bilo lažje poškodovanih, policija pa je poklicala reševalce, sicer pa so se zadeve zdaj umirile.

18.10 JESENICE Policisti na Jesenicah obravnavajo okoli 115 beguncev. Z vlakom so bili namenjeni skozi Avstrijo v Nemčijo, avstrijski varnostni organi pa so jim zavrnili vstop v državo.

18.00 LJUBLJANA Predsednik države Borut Pahor je dobil potrditev, da Avstrija in Nemčija ne bosta zaprli svojih mej. Več tukaj.

17.20 ŠENTILJ V nastanitvenem centru v Šentilju so begunci prebili ograjo in zdaj po skupinah hodijo proti avstrijski meji. Avstrijci jih sprejemajo na svojo stran in jih nameščajo v tamkajšnje šotore. "Okoli 2000 ljudi je na silo odšlo samovoljno v Avstrijo. Izruvali so ograjo, podrli vse pred seboj, nič niso pazili, niti na svoje ženske," je povedala Vesna Borko z ministrstva za obrambo.

17.00 ŠENTILJ V nastanitvenem centru v Šentilju je po navedbah Policijske uprave Maribor trenutno že več kot tri tisoč oseb, zato se že pojavljajo določene težave. Policisti so uporabili plinski razpršilec, kar se je zgodilo tretjič. Pred tem so ga uporabili še v Brežicah in v ponedeljek na območju Središča ob Dravi. V vseh treh primerih ni bil nihče poškodovan.

16.05 ZAGREB Hrvaški premier Zoran Milanović je danes na Reki dejal, da ne ve, zakaj bo Slovenija poslala vojake na mejo s Hrvaško, če ob njej ni zidu. Kot je še ocenil, bi se bilo "neumno" prerekati z Ljubljano, "čemur se tudi sam izogiba".

16.04 ČAKOVEC Hrvaški varnostni organi so PU Maribor obvestili, da bo okoli 17.00 ure iz Čakovca proti Središču ob Dravi odpeljal vlak z okoli 1500 tujci, ki jih bodo tam sprejeli v našo državo.

16.00 MARIBOR Na območju Maribora danes od hrvaških varnostnih organov še niso sprejeli nobenih tujcev, prav tako niso beležili nedovoljenih prehodov. Z avtobusi so vse tujce, ki so bili nastanjeni v sprejemnih centrih Središče ob Dravi oz. Gruškovje, prepeljali v nastanitveni center Šentilj. Tako sta oba sprejemna centra trenutno prazna, v sprejemnem centru Šentilj pa je nastanjenih več kot 3000 oseb. Tja so bili namreč pripeljani tudi tujci iz območja PU Celje.

15.46 BRDO PRI KRANJU Evropa naj v zvezi z begunsko problematiko pokaže svojo evropskost. Gre za skupni problem Evrope in ne za težave posameznih držav, je v pozdravu udeležencem desetega vrha slovenskega gospodarstva dejal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič.

15.42 LJUBLJANA Okoli sto migrantov se je na ljubljanski železniški postaji vkrcalo na vlak proti Beljaku, ki nadaljuje pot proti Münchnu. Druga skupina prebežnikov čaka na vlak, ki bo ob 16. uri odpeljal proti Dunaju.

15.30 NOVO MESTO Iz Brežic so dopoldne proti Celju in Šentilju z vlakom odpeljali 650 beguncev, pripravljen je že nov prevoz z vlakom za še 650 ljudi, so sporočili z novomeške policijske uprave. Z Obrežja, kjer je bilo okoli poldneva še približno 450 beguncev, pa so jih popoldne z avtobusi že odpeljali v Gornjo Radgono.

14.45 NOVO MESTO Okoli dva tisoč tujcev, ki so danes nekaj po 6. uri prestopili zeleno mejo v bližini Rigonc, so policisti usmerili in spremljali v Dobovo, kjer so jih nastanili v enem izmed objektov. Begunce oziroma migrante bodo glede na proste zmogljivosti prepeljali v registracijske in nastanitvene centre po državi.

14.33 LJUBLJANA V Grčijo še vedno prihaja veliko migrantov, tudi do deset tisoč na dan. "Če se bo to nadaljevalo, bomo imeli izjemne težave, pa ne le v Sloveniji. Ta nenadzorovan proces je treba preprečiti," je poudaril Šefic. "Z nekim podjetjem se dogovarjamo za halo, kjer bi imeli do štiri tisoč postelj. Število nastanitev bomo dvignili na od 13 do 14 tisoč ležišč," je napovedal. "Pred tem valom je bilo stroškov zaradi migrantov okoli 2,3 milijona evrov," je razkril.

14.32 LJUBLJANA Vlaki za zdaj vozijo običajno. Teh migrantov nismo pričakovali, je povedala uslužbenka na železniški postaji.

14.20 LJUBLJANA V Gaju pri Pragerskem danes postavljajo dodaten nastanitveni center s 500 mesti, je povedal poveljnik štaba Civilne zaščite Srečko Šestan.

Zdravstveno pomoč potrebuje od 2,5 do pet odstotkov ljudi. "V Gruškovju je od dva tisoč nastanjenih zdravnik na primer pregledal 74 oseb. Med težavami so zlasti preutrujenost, žulji, virusna obolenja, driske, glavoboli …" je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat.

14.07 LJUBLJANA Na železniški postaji smo opazili skupino beguncev in migrantov, prihajajo iz različnih držav, kot so Afganistan, Eritreja, Maroko ... Nekaj več kot sto jih je prišlo iz sprejemnega centra na Vrhniki. Z vlakom se bodo odpravili proti Nemčiji, so povedali na policiji.

14.06 LJUBLJANA "Zadnjih 24 ur je bilo, odkar se ukvarjamo z migracijami, zagotovo najtežjih in najbolj zahtevnih. Predvsem zato, ker se je nadaljevalo prihajanje migrantov na nedovoljene točke, tudi zato, ker so jih Hrvati odložili nekaj kilometrov pred mejo," je povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

V Brežicah je veliko ljudi, zato naše logistične službe iščejo dodatne kapacitete, kjer bi ljudje lahko počakali. Velike težave nam dela dejstvo, da nimamo napovedanih prihodov vlakov ali avtobusov, da prihajajo migranti in begunci na različna mesta, neorganizirano, peš in po različnih poteh, kar prinaša različna tveganja. Slovenska meja ni bila niti eno minuto zaprta, vse informacije, ki so bile v tej smeri, moram zanikati. Začasno sta bila zaprta dva mejna prehoda," je dodal.

"Dobro še naprej sodelujemo z avstrijsko policijo, tukaj je sodelovanje na zelo visoki ravni. Avstrija je od petka sprejela nekaj več kot štiri tisoč ljudi. Samo danes je do 12. ure v Slovenijo prišlo 6.092 migrantov," je povedal.

"Včeraj je bilo na podlagi sklepa vlade angažiranih 40 pripadnikov vojaške policije, danes še 100 vojakov, ki imajo oklepna vozila za opravljanje nalog. Naloge izvajajo pod vodstvom policije," je o vlogi vojske povedal Šefic. "To moram najostreje demantirati," se je Šefic odzval na navedbe hrvaškega ministra Ostojića, ki je dejal, da je Hrvaška spoštovala dogovore, migrante pa so v Sloveniji pričakali psi in žice. "Hrvaška je prekršila vse operativne dogovore. Migrante je pošiljala na nedovoljena mesta, kjer pa jih niso pričakali psi in žice. Ta izjava ni resnična in ni primerna," je zatrdil.

13.48 BREŽICE Požar v nastavitvenem centru je pogašen. Kot je pojasnila predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik, je zagorela žimnica, ki so jo zažgali migranti. Zakaj so jo zažgali, ni znano. Drenikova je potrdila, da je policija zjutraj uporabila solzivec, ker so bila v gneči ogrožena življenja beguncev. Ko so begunci čakali na avtobuse, je nastala gneča, množica, v kateri so bili tudi ženske in otroci, je začela pritiskati na ograjo, policija pa je proti posameznim migrantom uporabila solzivec, da so vzpostavili varnost.

13.38 GORNJA RADGONA Vseh 644 tujcev, ki so danes zapustili nastanitveni center, so okoli 13.30 sprejeli v Avstrijo. Sprejemna centra v Petišovcih in Dolgi vasi sta trenutno brez tujcev.

13.14 ZAGREB "Če bodo Nemčija, Avstrija in Slovenija zaprle svoje meje, potem nam ne preostane drugega kot to," je na vprašanje, ali bo Hrvaška zaprla svoje meje, odgovorila zunanja ministrica Vesna Pusić.

13.12 BREŽICE/DOBOVA "Stanje še obvladujemo, smo pa ne meji zmogljivosti," je dejal generalni direktor policije Marjan Fank. Stanje bodo lahko obvladovali še nekaj časa. Prebivalstvo po njegovi oceni ni ogroženo, saj do nasilja prihaja le med samimi prebežniki. Povedal je še, da je pri reševanju krize na prvem mestu varnost državljanov, ki jo nameravajo zagotavljati še naprej.

13.10 LJUBLJANA Predsednik vlade Miro Cerar je odpovedal udeležbo na vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, kjer je bil predviden kot eden od govorcev. Udeležbo je odpovedal zaradi obveznosti v državnem zboru, ki bo zaradi begunske krize na popoldanski izredni seji odločal o noveli zakona o obrambi.

12.51 GORNJA RADGONA Okrog 12.30 je nastanitveni center zapustila skupina okoli 250 nastanjenih tujcev. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu. Avstrijski varnostni organi tujce sprejemajo, je sporočila policija.

12.29

12.22 BREŽICE V zbirnem centru Brežice je nastala gneča, policija je uporabila solzivec, poroča naš fotoreporter Matej Leskovšek.

12.11 RIGONCE Proti Rigoncam prihaja ogromna množica ljudi, še enkrat večja kot zjutraj. Verjetno prihaja z vlaka, ki je ustavil malo pred mejnim prehodom, poroča naš fotoreporter Matej Leskovšek.

11.55 BAPSKO Na stotine beguncev in migrantov brez policisjkega dovoljenja vstopa na Hrvaško skozi mejni prehod, ki je od danes zjutraj zaprt.

11.35 BREŽICE V zbirnem centru Brežice je izbruhnil požar, poroča uprava za zaščito in reševanje. Posredujejo gasilci. Na policijski postaji v Brežicah so nam povedali, da ne smejo dati nobene izjave.

11.33 ZAGREB Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je izjavil, da vlada še ne razmišlja o gradnji ograje na meji s Srbijo. Dejal je še, da je bila pretekla noč najtežja od začetka begunske krize. Hrvaška zahteva, da Slovenija sprejme polovico migrantov, ki pridejo na Hrvaško, je povedal. Od Slovenije je še zahteval, da določi kraje, kjer bo sprejemala begunce. Dejal je, da je Hrvaška spoštovala dogovor s Slovenijo, ki pa je "ljudi pričakala s psi in žico".

11.29 LJUBLJANA Nepovezanih poslancev na srečanje pri Cerarju ni bilo. Ob 13. ure bo kolegij predsednika DZ, sledila bo seja v DZ.

11.25 RIGONCE Policija je zbrala kolono okoli 500 prebežnikov, ki je krenila iz Rigonc po cesti proti okoli tri kilometre oddaljeni nekdanji proizvodni hali tovarne Beti na Dobovi. Tam naj bi pripravili improvizirani zbirni center. Na mejnem prehodu Rigonce je mirno in tam trenutno ni beguncev. Mejni prehod je še naprej zaprt. Neuradno naj bi bil na poti proti mejnemu prehodu Rigonce še en vlak z migranti.

11.18 LJUBLJANA Ocenjujem, da ima vladni predlog zadostno podporo. Dvotretjinska večina obstaja. Zakon bi bil lahko danes sprejet in jutri veljaven. Operativno bi ga lahko začeli izvajati pojutrišnjem. Dodatna pooblastila za vojsko so zelo strogo odmerjena, tudi časovno, do tri mesece. Vojska bo policiji pomagala usmerjati ljudi ob meji, je napovedal premier Cerar. V ničemer ne zamujamo, vojska je že aktivirana. Če bi te spremembe predlagali prej, to ne bi bilo primerno, je premier odvrnil na kritike. "EU opozarjamo, da težava terja solidarnost. Če bo treba, bomo sprejeli tuje policiste. Zunanjo mejo je treba skupaj zavarovati tako, da notranjih ne bo treba," je poudaril Cerar.

11.10 LJUBLJANA "Je legitimno, da posežemo v krovni zakon? To ima lahko drastične posledice," je glede spremembe zakona o obrambi posvaril Luka Mesec iz Združene levice. Pozval je k mirnemu prehodu in humanemu ravnanju z begunci.

11.02 LJUBLJANA Na sestanku je bilo skoraj popolno soglasje, je po srečanju pri Cerarju povedal Židan in ponovno okrcal Hrvaško, češ da smo prepuščeni sami sebi. "Razmišljati moramo o schengenu," je odvrnil na vprašanje, ali bi morali razmišljati o ograjah na meji.

Tanko je dejal, da rešujemo nekaj, kar bi morali pred vsaj dvema tednoma, ter da je potrebno zavarovati "naše ljudi in njihovo premoženje". Vlada mora razmisliti o tem, da bi za pomoč zaprosila EU in Frontex, ter da bi moral arazmisliti o ograji - za našo zaščito.

10.29 LJUBLJANA Glede na okoliščine so razmere zelo nenavadne in so presegle vse napovedi, zato so spremembe zakonodaje potrebne, je Jernej Vrtovec (NSi) odgovoril na vprašanje, ali so v Sloveniji izredne razmere.

10.19 LJUBLJANA Do 8. ure je v zadnjih štirih dneh v Slovenijo vstopilo 18.469 migrantov in beguncev, največ – 4.170 – iz Sirije.

10.15 LJUBLJANA Pomembna je enotnost, narediti moramo vse, da poskrbimo za varnost državljanov, je poudaril Franc Jurša (DeSUS).

10.14 LJUBLJANA Opravka imamo z državo, ki je v celoti nekorektna, ne drži se dogovorov in jih krši, je o Hrvaški povedal kmetijski minister Dejan Židan (SD). "Odreagirati moramo z vsemi sredstvi. Sodelovanje vojske je nujno. Za določen čas bo dobila nekatera policijska pooblastila, delovala bo v sodelovanju s policijo," je dodal in pojasnil, da so govorili o pooblastilih za tri mesece.

10.07 ZAGREB Hrvaška vlada je sporočila, da sta za ves promet zaprta mejna prehoda Miljana (Imeno) in Harmica (Rigonce).

10.04 LJUBLJANA Včeraj je v Slovenijo na območju Zavrča nedovoljeno vstopilo okoli tisoč ljudi, domnevno migrantov. Policisti so vse te ljudi – ugotovili so, da jih je skupaj 801 – prijeli v Zavrču oziroma v kraju Meje ter jih prepeljali v nastanitveni center Šentilj. V noči na torek je v bližini Goričaka državno mejo nedovoljeno prestopilo še okoli 600 ljudi. Vse bodo nastanili v nastanitvenem centru v Šentilju. V nastanitveni center je bilo ponoči nastanjenih še 394 migrantov, ki so jih pripeljali z območja Policijske uprave Novo mesto. Danes zjutraj so avstrijski varnostni organi na Šentilju sprejeli 300 migrantov, so sporočili z mariborske policijske uprave.

10.02 LJUBLJANA Vlada je popolnoma neoperativna, ni nam uspelo niti prekopirati ukrepov, ki so jih sprejele druge države. Ni nam uspelo zaščititi lastnine državljanov – begunci hodijo po njivah, pridelkih, tudi objekti so v nevarnosti. Te spremembe o vojski bi bilo treba sprejeti pred tremi meseci, pravi Jože Tanko iz SDS.

9.59 LJUBLJANA Vojska bo dobila določena policijska pooblastila, da bo varovanje schengenske meje učinkovito, je pred srečanjem pri premierju Miru Cerarju povedal zunanji minister Karl Erjavec. O ograji še ni načrtov, je dodal in pojasnil, da so "vse možnosti odprte, odvisno od severnih držav".

9.28 RIGONCE Na meji čaka okoli 500, 600 premraženih beguncev. Eden izmed njih je našemu fotoreporterju Mateju Leskovšku povedal, da razen dveh piškotov v zadnjih 36 urah ni jedel nič. Matere otroke v mrzlem vremenu previjajo kar na travi. Beguncev in migrantov ne premeščajo v namestitvene centre, pri razporejanju pomaga vojaška policija, poroča naš fotoreporter.

9.08 RIGONCE Nekaj po 6. uri je na območje Rigonc ponovno prispela večja skupina tujcev, ki želi vstopiti v Slovenijo, je spororčila policija. Po prvih ocenah je tujcev okoli 2.000. Tudi v tem primeru hrvaški varnostni organi o prihodu tujcev slovensk epolicije niso obvestili.

9.07 MURSKA SOBOTA/CELJE Avstrija je zjutraj sprejela okoli sto beguncev, ki so bili nastanjeni ob mejnem prehodu Šentilj. Nastanitveni center v Gornji Radgoni je okoli 9. ure zapustilo okoli 400 tujcev, ki so odšli proti nekdanjemu mejnemu prehodu z Avstrijo.

8.56 GRADEC Avstrijska policija je sporočila, da je Avstrija včeraj sprejela 4.300 beguncev in migrantov. Po slovenskih navedbah je naša severna soseda včeraj sprejela okoli 2.000 beguncev.

8.47 ZAGREB Načrt C je propadel, pripravlja se načrt D: Hrvaška bo začela graditi zid na meji s Srbijo, poroča Jutarnji list, ki se sklicuje na vire blizu vlade. Gradnja zidu naj bi trajala približno dva tedna. V primeru zaprtja meje s Srbijo se bodo begunci in migranti verjetno preusmerili proti Romuniji ali pa v Srbijo prihajali iz BiH, predvideva Jutarnji list. Hrvaška je zjutraj za begunce znova odprla mejo s Srbijo, a jih spušča na svoje ozemlje zelo počasi, v manjših skupinah, je poročala srbska televizija RTS.

8.27 BEOGRAD Srbija je napovedala, da bo Hrvaški poslala protestno noto zaradi incidenta, v katerem je po besedah srbske strani več hrvaških policistov v ponedeljek vstopilo na srbsko ozemlje pri mejnem prehodu Berkasovo in pri tem napadlo novinarje, ki so poročali o begunski krizi. Hrvaška zanika, da bi njeni policisti vstopili v Srbijo.

8.03 DOBOVA/BREŽICE Na hrvaški strani meje, malo pred mejnim prehodom Rigonce, se je zjutraj ustavil vlak z begunci. Koliko jih je, policija še ne ve, pričakujejo pa, da se bo ponovil ponedeljkov scenarij, ko se je več kot tisoč migrantov v spremstvu policije po savskem nasipu peš odpravilo v brežiški sprejemni center. Tam je zdaj že nekaj več kot tri tisoč prebežnikov in je prepoln.

7.53 CELJE V zgodnjih jutranjih urah je na mejnem prehodu Imeno v Slovenijo vstopilo najmanj 300 beguncev in migrantov. Z avtobusi jih bodo vozili na začasno vstopno točko v Dobovec, kjer bodo z njimi opravili registracijske postopke, nato pa jih bodo namestili v namestitvene centre, kjer bodo proste kapacitete, so sporočili s policije.

7.28 LJUBLJANA V nastanitvenih centrih je bilo ob 6. uri skupaj nameščenih 3.693 tujcev, v sprejemnih centrih pa 4.697 tujcev.

7.15 LJUBLJANA Predvidoma do 12. ure je prekinjen potniški promet z vlaki tudi med Mariborom in Špiljami/Leibnizem, potekajo nadomestni avtobusni prevozi. Še vedno potekajo nadomestni prevozi tudi med Slovenijo in Hrvaško.

7.11 RIGONCE Mejni prehod je zaprt za ves promet v obe smeri.

4.11 LJUBLJANA Vlada je končala nočno sejo glede aktualnih razmer, povezanih s prihodom beguncev in migrantov. Prihod migrantov je v zadnjih treh dneh presegel vse obvladljive zmožnosti, na katere se je pripravljala Slovenija. Včeraj je v Slovenijo prišlo blizu osem tisoč oseb, v Avstrijo pa jih je odšlo le dva tisoč, čeprav avstrijski organi trdijo, da se njihova politika glede sprejemanja ne spreminja. Pritisk migrantov, ki prihajajo iz Hrvaške, se še povečuje, saj Hrvaška ne napoveduje prehodov migrantov v Slovenijo in jih nenadzorovano, celo namerno razpršeno pošilja na državno mejo, je po seji sporočila vlada

Po oceni vlade Slovenija ne sme dopustiti, da bi se migranti nenadzorovano zadrževali na ozemlju naše države. Prav tako jim je treba zagotoviti primerno namestitev. Vlada je sprejela predlog o dopolnitvah zakona o obrambi. Novela zakona, ki bo predvidoma še danes predložen v zakonodajni postopek v državni zbor, zagotavlja, da se pod natančno določenimi pogoji, na podlagi odločitve DZ, Slovenski vojski naložijo nekatere dodatne naloge, je še sporočila vlada.

Vlada je javno pozvala države članice in evropske ustanove, naj se aktivno vključijo v prevzemanje nesorazmernega bremena za našo državo. "Iluzorno je pričakovati, da bo dvomilijonska država zaustavila, uredila in rešila tisto, česar mnogo večjim državam članicam ni uspelo," so sporočili z vlade.

0.47 RIGONCE Nekaj po polnoči so policisti v bližini mejnega prehoda izsledili okoli dva tisoč tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. O prevozu oziroma prihodu skupine tujcev jih hrvaški varnostni organi niso obvestili. Tujci meje niso prečkali na mejnem prehodu, ampak peš čez zeleno mejo. Tujci so povedali, da so v spremstvu hrvaških varnostnih organov z vlaki prispeli v bližino državne meje, od kjer so pot peš nadaljevali proti Sloveniji in mejo prečkali preko mostu čez reko Sotlo. Policisti bodo tujce pospremili do Brežic ter jih glede na razpoložljive kapacitete prepeljali v nastanitvene in registracijske centre po državi.

Ne spreglejte