Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 2. 2021,
6.54

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

20

Natisni članek

ukrepi sproščanje vlada Koronavirus šola

Sreda, 3. 2. 2021, 6.54

3 leta, 2 meseca

Sproščanje ukrepov: odločitev vlade glede šol še ni znana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

20

Janez Janša | Vlada bo danes zvečer odločala o morebitnem sproščanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. | Foto STA

Vlada bo danes zvečer odločala o morebitnem sproščanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Foto: STA

Vlada je odločanje o tem, kateri ukrepi za zajezitev epidemije covid-19 bodo v državi veljali prihodnji teden, po poročanju Televizije Slovenije prestavila na četrtek. Po neuradnih informacijah POP TV je vlada sicer na današnji seji sklenila, da bo epidemiološko sliko po novem presojala na ravni vse države, ne več po regijah. Če je to res, potem bo vsa država v rdeči fazi, kar pomeni, da bi se v osnovne šole lahko naslednji teden vrnili vsi učenci prvega triletja.

Sedemdnevno povprečno število okužb po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 1.179 (v torek je znašalo 1.218). Število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi bolezni covid-19, danes znaša 1.012 (v torek 1.032), je sporočila vlada. Glede na danes objavljene podatke NIJZ bi zasavsko regijo po statistiki lahko uvrstili celo v oranžno fazo, vendar bi morala biti ob merilih za regije izpolnjena tudi tista na nacionalni ravni, poroča STA.

Prvak NSi in obrambni minister Matej Tonin je popoldne na Twitterju zapisal, da verjame, da so prebivalci Slovenije utrujeni in naveličani epidemije. "Zaradi predvidljivosti in jasnosti pa se mi zdi pomembno, da se držimo načrta sproščanja. Vsekakor pa vsem državljankam in državljanom čestitke za izboljšanje številk," je sporočil Tonin.

V črni fazi sta po podatkih NIJZ trenutno samo dve slovenski regiji. | Foto: Vlada RS V črni fazi sta po podatkih NIJZ trenutno samo dve slovenski regiji. Foto: Vlada RS

Dokončna odločitev vlade o sproščanju ukrepov bo po poročanju Televizije Slovenije znana v četrtek. Po neuradnih informacijah POP TV pa naj bi vlada epidemiološko sliko po novem presojala na ravni vse države, ne več po regijah. Če je to res, potem bo vsa država v rdeči fazi, to pa pomeni, da bi se v osnovne šole prihodnji teden lahko vrnili vsi učenci prvega triletja.

Infekcijska klinika
Novice V torek potrdili 1.560 novih okužb #video

V črni fazi po podatkih NIJZ trenutno samo še dve regiji

Sodeč po zadnjih podatkih, se v črno fazo uvrščata le še dve regiji, in sicer posavska in jugovzhodna Slovenija, pa še druga je po sedemdnevnem povprečnem številu okuženih tik nad mejo, ki jo je v načrtu sproščanja protikoronskih ukrepov za prehod v rdečo fazo določila vlada. Kot je prejšnji teden pojasnil predsednik vlade Janez Janša, ob odločanju o morebitnem sproščanju ali zaostrovanju ukrepov ne upoštevajo le sedemdnevnega povprečja na presečni dan, pač pa tudi trend oziroma v katero smer gre epidemiološki položaj.

V regijah, ki so v rdeči fazi, so vrtci odprti, pouk za učence prvega triletja osnovnih šol pa poteka v šolah. Poleg trgovin z živili, lekarn, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem so v teh regijah odprti tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije.

Glede na epidemiološko sliko so bili sproščanja ukrepov, kot je predvideno za rdečo fazo, v prvem tednu deležni v devetih statističnih regijah (osrednjeslovenski, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji). A že po tednu dni sta obalno-kraška in zasavska regija zdrsnili nazaj v črno fazo. V teh dveh regijah so tako kot v jugovzhodni, goriški in posavski v tem tednu znova odprte le nujne trgovine, šole pa so zaprle svoja vrata.

 

Ne spreglejte