Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
16.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Pergam Dušan Mramor Maja Makovec Brenčič odstop dodatki za pripravljenost afera

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 16.33

7 let, 12 mesecev

Visokošolski sindikat in Pergam: Mramor in Makovec Brenčičeva morata odstopiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Visokošolski sindikat Slovenije in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam finančnega ministra Dušana Mramorja ter ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič pozivata k odstopu.

Prepričana sta, da svojih funkcij zaradi afere z izplačili dodatkov za pripravljenost ne moreta več opravljati verodostojno. Pozivata k vračilu vsega denarja.

"Izplačevanje dodatka na račun študentov, kakovosti študija in na račun pravic drugih zaposlenih" V obeh sindikatih po besedah predsednika Pergama Jakoba Počivavška Mramorju in Makovec Brenčičevi med drugim zamerijo njuna odziva na razkritje, da so nekatere fakultete ljubljanske univerze določenemu krogu zaposlenih nezakonito izplačevale dodatke za stalno pripravljenost.

Kritično med drugim ocenjujejo Mramorjevo izjavo, da so sredstva, ki jih je ekonomska fakulteta pod njegovim vodstvom namenila za dodatek, privarčevali na drugih postavkah.

"Takšno izplačevanje na drugih postavkah pomeni izplačevanje dodatka na račun študentov, kakovosti študija in na račun pravic drugih zaposlenih," so zapisali v izjavi, ki so jo predstavili na današnji novinarski konferenci.

Lahko Tekavčičeva še naprej vodi fakulteto? Makovec Brenčičevi med drugim zamerijo izjavo, da je dodatek skupaj z drugimi prejemala, ker se je morala odzivati na sporočila kolegov iz drugih časovnih pasov ter reševala "težke življenjske zgodbe študentov".

"Tega preprosto ni mogoče razumeti in je v posmeh vsem tistim zaposlenim v javnem sektorju, ki so dejansko v stalni pripravljenosti," je dejal Počivavšek.

Kot neustrezen v obeh sindikatih ocenjujejo tudi odziv zdajšnje dekanje ekonomske fakultete Metke Tekavčič. Vodstvo univerze zato pozivajo, naj presodi, ali lahko Tekavčičeva s svojim zgledom še naprej vodi fakulteto.

"Izraz nepopisne arogance" Predsedniku visokošolskega sindikata Marku Marinčiču se zdi "izraz nepopisne arogance", da namerava Mramor denar za zadnjih deset mesecev prejemanja vračati na obroke. "Od teh posameznikov bi pričakoval, da vrnejo celoten znesek, lahko tudi v obliki donacije," je dejal.

Namignil je, da naj bi se zaradi poročanja o omenjenih dodatkih pojavljali pritiski na posamezne novinarje, vendar konkretnih primerov ni želel navesti.

V obeh sindikatih so prepričani, da fakultete omenjenega dodatka ne bi smele izplačevati, prav tako da bi jih moral vodstvom fakultet odobriti rektor univerze.

Za Mramorjev odstop tudi policisti Pozivom k odstopu Mramorja se pridružujejo tudi v Policijskem sindikatu Slovenije. Kot so zapisali v sporočilu, je zanje najbolj boleče, "da ima človek, ki je v javnosti in v vladi vedno znova zagovarjal 'poštene' namene zniževanja plač in varčevanja pri policistih in drugih javnih uslužbencih, očitno dvojna merila".

V sindikatu so prepričani, da ne gre za napako pri poznavanju predpisov, ampak prej za nameren poskus njihovega izigravanja. "Po našem vedenju so predpisi na tem področju zelo jasni in jih je nemogoče nenamerno narobe interpretirati," so še zapisali v sporočilu.

Ne spreglejte