Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2013,
21.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SD DeSUS Alenka Bratušek koalicija

Četrtek, 7. 3. 2013, 21.51

7 let, 12 mesecev

Virant: Ni nobene obljube, da bomo vstopili v koalicijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik DL Gregor Virant je po današnjih programskih usklajevanjih povedal, da bo o vstopu stranke v vlado odločil svet. "Pri odločitvi bomo upoštevali mnoge aspekte."

Morebitne koalicijske stranke so danes usklajevale še zadnje podrobnosti glede programa nove vlade. Pri PS, SD in DeSUS so bolj ali manj usklajeni pri vseh vprašanjih, tako programskih kot tudi ministrskih imenih. A očitno se lahko zatakne in do nove vlade sploh ne pride.

Da so razprtije med strankami, ki bi sestavljale novo koalicijo, večje, kot je bilo videti, daje slutiti napoved Viranta, da koalicijske pogodbe ne bodo parafirali. "To je izkušnja izpred leta dni, ko je podpredsednik stranke takrat parafiral koalicijsko pogodbo, potem pa smo celo leto poslušali o tem, kako smo nekoga prenesli okoli. Naj danes jasno povem; ni nobene obljube, da bomo vstopili v koalicijo. To se mora vedeti."

Virant: Mnoge zanima tudi status Jankovića kot župana Virant pojasnjuje, da je vstop v novo vlado odvisen od mnogih aspektov. "Odločitev DL o tem, ali gremo na predčasne volitve že spomladi letos ali oblikujemo vlado za eno leto, bo padla v sredo na svetu stranke. Takrat bom svetu predstavil potek pogajanj, moje poglede, argumente za in proti, stranka pa bo sprejela odločitev. Obe odločitvi pa sta legitimni," pove Virant, ki pravi, da se bodo odločali na podlagi celotne slike: "Upoštevali bomo potek pogajanja, tekst celovite koalicijske pogodbe, upoštevali bomo tudi predlagano ministrsko ekipo, zlasti nas zanima, kdo bo minister za finance. Upoštevali bomo status Zorana Jankovića v Pozitivni Sloveniji."

Na vprašanje, ali tudi kot župana Ljubljane, pa je Virant odgovoril: "Tudi to. Gotovo je pri mnogih naših članih in pri članih naših organov vprašanje Zorana Jankovića kot župana zelo relevantno. Kot demokratičen predsednik stranke moram upoštevati vse." Ob tem prvak DL poudarja, da izglasovanje konstruktivne nezaupnice ni bila bianco menica za oblikovanje vlade, zato ne želi ničesar vnaprej določiti do srede, ko bo o tem odločal svet stranke. "Odločitev ni samo v predsedniku stranke."

Lahko novo vlado ogrozi energetika? Največji problem pri DL pa ne utegne biti samo to ali Janez Šušteršič, ki v nastajajočo koalicijo ne bi šel in bi mu lahko sledili tudi nekateri kolegi iz stranke, temveč pri organiziranosti oziroma pod kateri resor bi v novi vladi spadala energetika, ki jo je Janševa vlada prenesla pod ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Po nekaterih informacijah naj bi si Pozitivna Slovenija namreč prizadevala, da energetiko prenese pod okrilje ministrstva za gospodarstvo, kar pa za Državljansko listo, ki želi v novi vladi prevzeti infrastrukturo, ni sprejemljivo. To je potrdil tudi Virant, ki je jasen, da področje infrastrukture sodi pod ministrstvo za infrastrukturo. Očitno bo v prihodnjih dneh zelo vroče, vse oči pa bodo uprte v sredo, ko bo svojo odločitev sprejela DL.

Se bo ponovil scenarij iz začetka lanskega leta Če se je še pred dnevi zdelo, da bo nastanek nove koalicije pod vodstvom Alenke Bratušek iz Pozitivne Slovenije odvisen predvsem od vprašanja slabe banke in slovenskega državnega holdinga, bo zdaj ta spet odvisen od Državljanske liste. Kot je znano, je SD kljub ostremu nasprotovanju predsednika Igorja Lukšiča in predsednika državnega zbora Janka Vebra stopila korak nazaj in namesto ustavne presoje sklenila kompromis o slabi banki in holdingu. Predsednik DL Gregor Virant, ki je pred pogajanji o oblikovanju nove koalicije v ospredje postavljal predvsem interese države, zdaj vstop v koalicijo pogojuje z ministrskimi položaji. Na to daje slutiti tudi njegova sredina izjava, češ da dokler ni vse dogovorjeno, ni nič dogovorjeno. Če je še pred časom veljalo, da bi oba najpomembnejša ministrstva – finančno ter za infrastrukturo in prostor – pripadla PS, naj bi si Virant že izpogajal ministrstvo za infrastrukturo, koga naj bi na to mesto postavil, pa še ni jasno. Prav tako naj bi se pri drugih koalicijskih partnericah SD, PS in DeSUS zavedali, da najverjetnejše današnje parafiranje koalicijske pogodbe še ne pomeni zagotovila, da bo nova vlada tudi zares oblikovana. Vse bo namreč odvisno od sveta Državljanske liste v sredo, kjer bi se lahko, čeprav so možnosti minimalne, ponovil scenarij iz začetka lanskega leta, ko se je svet stranke kljub parafirani pogodbi odločil za drugo desnosredinsko koalicijo. Takšnih presenečenj pri SD in DeSUS namreč ni mogoče pričakovati.

O novem finančnem ministru ne duha ne sluha Medtem ko je večina ministrskih položajev že bolj ali manj zasedenih, pa je veliko vprašanje, kdo bo nasledil Janeza Šušteršiča na finančnem ministrstvu. Potem ko so imena (Mrak, Mramor, Tomaž, Kuntarič), ki so do zdaj zaokrožila v javnosti, to možnost takoj zavrnila, je veliko vprašanje, kje bo PS našla človeka za vodenje resorja, ki bo bedel nad javnimi financami. Po nekaterih informacijah naj bi imeli pri največji parlamentarni stranki v igri dve imeni, vse pa naj bi bilo dogovorjeno najpozneje do torka.

Ne spreglejte