Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2013,
13.23

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek poslanska vprašanja SDS

Ponedeljek, 21. 10. 2013, 13.23

4 leta, 4 mesece

"Veseli me, da tudi od SDS dobivam vprašanja o socialni državi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Alenka Bratušek na seji državnega zbora odgovarja na poslanska vprašanja. Govorili so o prihodnosti največjega letališča, pa tudi o pomoči najšibkejšim, ki naj bi postala zgolj nekakšen kredit.

Romana Tomc iz SDS je premierko vprašala, kako bo vlada poskrbela za enako in pravično obravnavo vseh državljanov, kadar ti prejemajo proračunska in druga javna sredstva. Ob tem je izpostavila primer socialno ogroženih skupin, ki bodo morale socialno pomoč v vedno večji meri vračati v obliki nekakšnega dolgoročnega kredita. "Socialna pomoč predstavlja zgolj kredit," je dejala Tomčeva, ki je izpostavila tudi vprašanje izrednih pokojnin

Bratušek: Socialna država je tudi zastonj šolstvo "Socialna država je tudi zastonj šolstvo in posegi, ki jih v javno upravo predlaga vaša stranka, bi takšno obliko socialne države onemogočili," ji je med drugim odgovorila premierka. Bratuškova je tudi dejala, da SDS v času, ko je bila vladna stranka, ni bila ravno "socialno čuteča".

Poslanca SLS Jakoba Presečnika je zanimalo, kakšne načrte ima vlada z ljubljanskim letališčem. Skrbi ga predvsem, da bo letališče na Brniku postalo zgolj transferno letališče na kakšno od bližnjih letališč.

Na brniškem letališču je očitno nekaj zelo narobe, saj število potnikov na večini svetovnih letališčih raste, je na vprašanje Presečnika odgovorila predsednica vlade. Presečnik je tudi opozoril, da okoliška letališča, v nasprotju z brniškim, v zadnjih letih že povečujejo število potnikov.

"Zakaj so mali delničarji zavrnili investicijo v letališče, morate vprašati njih" Bratuškova se je strinjala s poslancem ter poudarila pomen letališča za slovensko državo in gospodarstvo. Dotaknila se je tudi državnega upravljanja omenjenega letališča. "Želeli smo pridobiti glasovalne pravice, Sod, ki upravlja naše premoženje, je dal zahtevo, a na žalost nismo bili uslišani. Glasovanje nam ni bilo omogočeno. Kar zadeva razvoj, moramo vsi skupaj stremeti k temu, da se bo število potnikov in destinacij povečalo. Zakaj so se mali delničarji odločili, kot so se, boste morali vprašati male delničarje," je še dejala.

Matej Tonin iz NSi je postavil vprašanje glede izvajanja zakona o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja. "Tisti, ki so krizo povzročili, njenih bremen ne nosijo, temveč uživajo v svojih razkošnih vilah in jahtah," je dejal in vprašal, kaj bomo naredili za učinkovitejši odvzem nezakonitega premoženja.

"Mi ne moremo siliti, da nekdo dela hitreje" Bratuškova mu je odgovorila, da kot predsednica vlade v te postopke ne sme posegati, prav tako, kot je dejala, niti vlada niti ministrstvo za pravosodje nimata pravne podlage za zbiranje podatkov o omenjenem zakonu ali siljenje pristojnih služb v hitrejše delovanje. "Čeprav se strinjam z vami, je dejstvo, da mi lahko zaprosimo za podatke, ne moremo pa siliti, da nekdo dela hitreje," je med drugim dejala predsednica vlade.

Premierka: V kratkem začetek razprave o izvedbenem zakonu o fiskalnem pravilu Osnutek izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu je na strokovni ravni pripravljen, prav tako tudi prvi potrebni izračuni, je na poslansko vprašanje DL še pojasnila Bratuškova. Izpostavila je, da lahko v kratkem pričakujemo začetek politične razprave poslanskih skupin na to temo.

Poslanko DL Katarino Hočevar je namreč zanimalo, kako daleč je vlada s pripravo izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu in kateri bodo ključni elementi zakona ter v kolikšni meri so v pripravo zakona vključeni strokovnjaki ustavne komisije.

Bratuškova je dejala, da je v zakonu treba rešiti še veliko stvari, od podrobnejših definicij posameznih pojmov, kdaj se šteje, da je načelo srednjeročno doseženo, kaj je načelo previdnosti pri načrtovanju in ocenjevanju, določiti fiskalno pravilo za posamezne institucionalne enote sektorja države, kaj so izjemne okoliščine, pri katerih je dovoljeno odstopanje, in nenazadnje, kaj je s fiskalnim svetom.

Ne spreglejte