Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2024,
19.27

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Petek, 26. 1. 2024, 19.27

3 mesece, 1 teden

Velika novost v Kobilarni Lipica #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Kobilarna Lipica | Prenovljena predstava je postala boljša in ponuja več doživetij, zagotavljajo v Kobilarni Lipica.  | Foto STA

Prenovljena predstava je postala boljša in ponuja več doživetij, zagotavljajo v Kobilarni Lipica.

Foto: STA

V Kobilarni Lipica so danes namenu predali prenovljeno in posodobljeno jahalnico. Investicijo v vrednosti nekaj manj kot tri milijone evrov je v celoti pokrilo ministrstvo za gospodarstvo, ki v tem letu načrtuje nekatere dodatne novosti. Poleg manjših posodobitev naj bi osrednjo pozornost namenili prenovi bazena in ureditvi welnessa.

V okviru prenove jahalnice so prenovili streho, saj je prej stavbo pokrivala še azbestna kritina, ter strojne in elektroinstalacije, dodanega je bilo nekaj več udobja za obiskovalce, prenovljena pa je bila tudi celotna maneža. V vstopnem prostoru so medtem uredili razstavni prostor za kočije.

Prenovljena je tudi predstava lipiške klasične jahalne šole.  | Foto: STA Prenovljena je tudi predstava lipiške klasične jahalne šole. Foto: STA

Prenovljena je tudi predstava lipiške klasične jahalne šole. "Danes smo premierno videli predstavo, ki smo ji dodali tudi videovsebine. S tem je pravzaprav postala boljša in ponuja več doživetij, saj ne vidimo le konj v jahalnici, pač pa pokukamo tudi v ozadje, v pripravo predstave, in vidimo nekaj čudovitih pejsažev, slik iz okolice Lipice," je povedala direktorica Kobilarne Lipica Tatjana Vošinek Pucer.

Pirc Musarjeva: Izjemno zadovoljna sem, da se obnavljajo kulturni spomeniki, kot je Lipica 

Prireditve ob odprtju prenovljene jahalnice sta se udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež.

Odprtje prenovljene jahalnice Lipiške jahalne šole, ki jo je odprla predsednica republike Nataša Pirc Musar skupaj z ministrom za gospodarski razvoj, turizem in šport Matjažem Hanom in direktorico Kobilarne Lipica Tatjano Vošinek Pucer. | Foto: STA Odprtje prenovljene jahalnice Lipiške jahalne šole, ki jo je odprla predsednica republike Nataša Pirc Musar skupaj z ministrom za gospodarski razvoj, turizem in šport Matjažem Hanom in direktorico Kobilarne Lipica Tatjano Vošinek Pucer. Foto: STA

"Res sem izjemno zadovoljna, da se obnavljajo taki kulturni spomeniki, kot je Lipica. To je res kulturna vrednota, zasluženo je prišla na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, Unescov seznam, na katerega ni lahko priti," je Pirc Musarjeva dejala v izjavi za STA.

Predsednica je izrazila zadovoljstvo s tem, da je pri tem vpisu sodelovalo osem držav, kar pomeni, da bodo tudi v prihodnje sodelovale tesneje kot prej. "To je velika dodana vrednost. Poznavajoč razmere od prej je bilo med njimi kar veliko tekmovalnosti, rivalstva, zdaj pa so skupaj. In to je samo pohvalno," je še dejala. Dodala je, da se veseli tudi tega, da se pripravlja zakon o Lipici, ki bo nekakšna strategija o tem, kaj s tem kulturnim dobrim početi.

Fotogalerija
1 / 8

Frangež: Oziramo se v leto 2030, ko bo Lipica praznovala 450. obletnico 

Frangež je medtem povedal, da obnova prireditvene jahalnice predstavlja nekako sredino obsežnega investicijskega cikla, ki se je začel pred leti z obnovo lipiškega jedra, graščine in glavnine hlevov. "Danes lahko ugotovimo, da imamo ta del gospodarske infrastrukture, potrebne za vzrejo in rejo konj, v res zelo dobrem stanju. To pa ne pomeni, da na tem področju ni novih izzivov, saj se mi že oziramo v leto 2030, ko bo Lipica praznovala 450. obletnico, in tedaj res želimo, da se Lipica svetu predstavi v vsem svojem sijaju," je navedel.

Letos naj bi poleg manjših posodobitev osrednjo pozornost namenili prenovi bazena in ureditvi welnessa v okviru prenovljenega Hotela Maestoso.

Frangež je poudaril tudi delo pri pripravi novega zakona o Kobilarni Lipica, ki naj bi ga predvidoma sprejeli še v tem letu in bo pred leti ločeni entiteti, ki upravljata z območjem Lipice, znova združil v eno organizacijsko enoto.

Ne spreglejte