Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2011,
16.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zoran Janković LPP

Ponedeljek, 28. 11. 2011, 16.52

8 let

Večina ljubljanskih svetnikov podprla povišanje nekaterih vozovnic LPP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski mestni svetniki so po več kot dve uri dolgi razpravi potrdili sklep o povišanju cen nekaterih vozovnic Ljubljanskega potniškega prometa.

Poleg nekaterih svetnikov so nasprotovanje povišanju danes na različne načine pred magistratom izrazili protestniki gibanja 15o in predstavniki stranke SMS-Zeleni. Tako se bo s 1. januarjem prihodnje leto najbolj povišala cena vozovnice za posamezno vožnjo z možnostjo prestopanja v 90 minutah, ki bo tako namesto dosedanjih 80 centov stala 1,20 evra. Splošna mesečna vozovnica se bo s 34 evrov podražila na 37 evrov. Prvotno predlaganega povišanja cene šolske mesečne vozovnice za tri evre pa ne bo, saj so svetniki sprejeli dopolnilo župana Zorana Jankovića, po katerem ostaja cene nespremenjena - 17 evrov. V LPP želijo z novimi cenami zaustaviti trend padanja deleža terminskih vozovnic, saj vrednostne vozovnice s 77-odstotnim deležem prevladujejo. Logar: Javni promet je marsikje cenejši kot v Ljubljani Svetnica SDS Mojca Škrinjar je v razpravi poudarila, da mesto neupravičeno zvišuje ceno javnega prometa, prebivalci pa od tega nimajo nič. Anže Logar (SDS) je ob tem navedel nekaj primerov cen in njihovih podražitev v drugih večjih mestih v različnih državah ter poudaril, da je javni promet marsikje cenejši kot v Ljubljani. Gregor Istenič (SD) mu je v zvezi s tem nasprotoval in navedel podatke iz po njegovem mnenju primerljivih mest iz tujine, kjer je javni promet dražji.

Svetniki SD predloga niso podprli Dejstvo je, da so se stroški goriva povečali, subvencije zmanjševale in da se cene leta niso spreminjale, pravi Breda Brezovar Papež (SD). Dvomi pa, da je 50-odstotno povišanje cene vozovnic v enem koraku dobra odločitev. Svetniki SD tako predloga niso podprli.

Janković prepričan, da se bo število uporabnikov povečevalo Meta Vesel Valentinčič (DeSUS) je ob tem opozorila tudi na socialno-ekonomski položaj nekaterih uporabnikov. Anton Kranjc (NSi) pa meni, da je način brezplačnega prestopanja med vožnjo pritegnil precej ljudi, podražitev pa bo pomenila zmanjšanje števila uporabnikov. Janković pa je nasprotno prepričan, da se bo število uporabnikov še povečevalo, saj se bodo ti navadili na mesečne vozovnice.

Roman Jakič (Lista Zorana Jankovića) je prepričan, da bi večina županov tovrstno povišanje cen iz predvolilnega časa prestavila, Janković pa tega ni naredil. S tem se je po njegovih besedah sprožil val populističnosti in politikantstva, a, kot poudarja, ne moremo govoriti o drastičnem povišanju cen, če gre za 50-odstotno povišanje le cene ene vrste vozovnice. Omenjeni predlog so tako pri glasovanju podprli le svetniki Liste Zorana Jankovića.

Janković: Politika je prava Kot je za medije po seji dejal Janković, je tako samo Lista Zorana Jankovića prevzela odgovornost in izglasovala spremembo cen, kar pomeni, da tudi rezultat pripada njim. Poudaril je še, da je vesel podjetja LPP, "ki je izvrstno podjetje z izvrstnimi vozniki, kjer imamo 70 novih avtobusov in mnoge nove linije, ki povezujejo MOL s primestnimi občinami". Po njegovih besedah pa se trenutno pogovarjajo tudi za podaljšanje linije do Trzina in Domžal, prav tako pa takšno progo želijo na Vrhniki. To pomeni, da je politika prava, je prepričan župan.

Jazbinšku župan izrekel tudi opomin in ukor V razpravi so nekateri svetniki nekajkrat povzdignili glas, svetniku Mihi Jazbinšku je župan izrekel tudi opomin in ukor. Med drugim pa so na predlog Žige Turka (SDS) glasovali tudi o proceduralnem predlogu, da bi zaradi županovega pristranskega vodenja seje vodenje prevzel najstarejši svetnik ali kdo od podžupanov, a predloga niso izglasovali.

"Ne bomo pustili avtobusov iz garaž" Med razpravo v mestnem svetu so se sicer predstavniki gibanja 15o pred magistratom pripravili protest. Napovedali so, da bodo ob podražitvi cen vozovnic nadaljevali z akcijami - zasedli naj bi avtobuse in garaže LPP. Shod gibanja 15o je podprla tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, podražitvam pa nasprotujejo tudi v stranki SMS-Zeleni. Predstavniki slednjih so danes pred magistrat prinesli podpise proti podražitvi, ki jih je nato svetnik zelenih Tomaž Ogrin predal županu.

V Gibanju 15o so že napovedali, da bodo v primeru podražitve zaklenili urbanomate, na dan podražitev pa se bodo iz protesta ulegli na tla in avtobusom s tem preprečili izhod iz garaž.

Sprejemljiva se jim zdi postopna podražitev SMS - Zeleni medtem predlogu nasprotujejo, saj je 50-odstotna podražitev "malo preveč". Zanje bi bilo sprejemljivo, če bi se cene vozovnic podražile postopoma, denimo po pet centov na leto ali pa da bi se cene usklajevale z inflacijo. Moti jih namreč, da bi se cene tako dvignile ob enkratni podražitvi. Mestni svetnik Ogrin, sicer podpornik zbiranja podpisov, je dodal, da tak predlog pomeni tudi napačno strategijo javnega prevoza in improvizacijo. Po njegovih besedah je smisel javnega prevoza v tem, da se z njim vozi čim več ljudi, "podražitev pa gre v nasprotno smer".

Magajna: Gre za pokrivanje primankljaja v proračunu Zbiranje podpisov podpira tudi poslanec Andrej Magajna, ki je prepričan, da gre pri predlogu za podražitev za "pokrivanje primanjkljaja v proračunu". Po njegovih besedah imajo v Ljubljani velike projekte, finančno pa so v minusu. Opozoril je, da imajo vsa mesta subvencioniran mestni prevoz in da se nikjer ne more govoriti o ekonomski ceni javnega prevoza. "Ekonomska cena ne pride v poštev, ljudem je treba pomagati, a izgleda, da bodo ljudje sedaj pomagali ljubljanskemu proračunu," je sklenil Magajna.

Ne spreglejte