Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2008,
9.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 21. 6. 2008, 9.57

7 let, 12 mesecev

Večer: Evropska komisija bo zadovoljna šele s mesečnimi ali tedenskimi vinjetami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred uvedbo vinjet so aktualna ugibanja, ali bo Evropska komisija zadovoljna s sistemom, ki bo v Sloveniji začel veljati v ponedeljek 1. julija.

Slovenija mora do konca meseca, torej ravno do datuma uvedbe vinjet, Evropski komisiji odgovoriti na vprašanja v povezavi s sistemom cestninjenja, ki ga uvaja. Časnik Večer piše, da bo komisija zadovoljna šele, ko "bomo uvedli tudi vsaj mesečne, če že ne tudi tedenskih vinjet". Razlog za to naj bi bila Avstrija, "ki bo težko požrla, da bi bili slovenski novinci v EU na boljšem od nje".

Diskriminatorne? Vinjete bi bile sporne, če bo ugotovljeno, da so v konfliktu z načelom nediskiminatornosti oziroma enakopravnosti, ki je eno od temeljnih evropskih pravil. Na to so večkrat opozorili razni evropski avtomoto klubi in evropski politiki, ki trdijo, da bodo občasni uporabniki vinjet v neenakopravnem položaju. Slovensko ministrstvo za promet te očitke zavrača. Navajajo izjavo predsednika Evropske komisijeJoseja Manuela Barrosa, da je sistem cestninjenja v pristojnosti posamezne članice.

Kljub temu lahko komisija Sloveniji izreče ukor, če je sistem vinjet v nasprotju z omenjenim načelom. Zato komentator Večera ne pričakuje, da bodo vinjete začasna rešitev: "ali bodo neslavno propadle v dveh mesecih ali pa jih bomo lepili na vozila še deset let".

Uporabniki ABC lahko vrnejo tablice Z uvedbo vinjetnega sistema cestninjenja 1. julija bo prenehal veljati sistem ABC za plačevanje cestnine za osebna vozila. Uporabniki sistema ABC lahko že zdaj vrnejo tablice, vračanje dobroimetja in neodpisane vrednosti ABC tablice pa bo mogoče tudi po 1. juliju, in sicer vsaj do konca 2009, navajajo v Darsu.

Tablice in hitre cestninske steze ABC lahko torej uporabniki nemoteno uporabljajo vse do 30. junija, dejstvo pa je, da imajo pravico tablico kadarkoli vrniti. Kot poudarjajo v Družbi za avtoceste v RS (Dars), jo mnogi vračajo že zdaj, zato je tudi prometa na t.i. hitrih stezah ABC manj.

Lani 286 tisoč aktivnih tablic ABC V letu 2007 je bilo aktivnih skoraj 286.000 elektronskih tablic ABC, ocena skupnega stanja neporabljenega dobroimetja na elektronskih tablicah sistema ABC pa je znašala približno osem milijonov evrov. Trenutno je po oceni na teh tablicah še približno med štiri in pet milijonov evrov dobroimetja, so za STA pojasnili na Darsu, kjer so v zadnjem tednu dobili že več kot 150 elektronskih tablic.

Tovorna vozila ne gredo na vinjete Vinjetni sistem cestninjenja bo s 1. julijem začel veljati za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, ne glede na največjo maso priklopnega vozila. Za polletno vinjeto je treba odšteti 35 evrov, za letno pa 55 evrov. Vozniki motornih koles bodo morali za polletno vinjeto odšteti 17,50 evra in za letno 27,50 evra. Vinjete bodo letos zelene, prihodnje leto pa oranžne barve.

Avtoprevozniki so zadovoljni Nad uvedbo vinjetnega sistema cestninjenja so zadovoljni tudi avtoprevozniki, ki do uvedbe satelitskega sistema cestninjenja ostajajo na obstoječem sistemu oz. jim bo omogočeno plačevanje cestnine z ABC-tablicami.

Kot je v petek na novinarski konferenci avtoprevoznikov o težavah zaradi naraščajočih cen goriv poudaril glavni tajnik Avtoprevozniške zbornice Emil Milan Pintar, se bodo z vinjetami sprostile cestninske postaje, ki je največja ovira za pretočnost, poleg tega pa se bosta ločila osebni in tovorni promet, kar predstavlja osnovo za uvedbo elektronskega sistema cestninjenja. "Vlada je uvedbo elektronskega sistema cestninjenja obljubila za sredino prihodnjega leta in pri tem bomo vztrajali," je dejal Pintar.

Letos poleti ne bo obnovitvenih del Za tovorni promet naj bi bilo cestninjenje z ABC-tablicami, ki doslej ni bilo mogoče, urejeno do sredine letošnjega poletja, je v petek dejal predsednik sekcije avtoprevoznikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Andrej Klobasa, ki je zadovoljen tudi z odločitvijo ministra za promet Radovana Žerjava, da Dars letošnje poletje v izogib prometnih zamaškov ne sme izvajati obnovitvenih del.

Ne spreglejte