Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2013,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janko Veber SD

Četrtek, 7. 2. 2013, 12.35

8 let

Veber: Vseh deset poslancev SD bi podprlo mandatarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če bo prišlo do konstruktivne nezaupnice, jo bo SD podprla, je napovedal vodja poslanske skupine te stranke Janko Veber. Vlado pa je zaradi "razprodaje premoženja" obtožil veleizdaje.

"Stališče poslanske skupine in tudi predsednika stranke je ves čas enotno, to je, da te vlade in tega predsednika vlade ne podpiramo. Zavedamo se, da lahko postopek konstruktivne nezaupnice pripelje tudi do predčasnih volitev, zato si upam reči, da bomo v poslanski skupini SD, če bo do nezaupnice prišlo, glasovali za," je na novinarski konferenci dejal Veber. Kot ključni razlog za takšno ravnanje je navedel "škodljivo delovanje" vlade, zato bi vseh deset poslancev SD podprlo novega mandatarja.

Ključno vprašanje za SD je državno premoženje "Od tistega trenutka naprej, ko bo nekdo drug dobil zaupnico v parlamentu, da sestavi vlado, pa bo naš ključni pogoj prav reševanje problema premoženja Republike Slovenije – ali bomo resnično ohranili naše najpomembnejše gospodarske družbe in ali bomo ohranili logistična podjetja. To je ključna tema, o kateri se v SD že ves čas želimo pogovarjati z vsemi poslanskimi skupinami, pa se z nami o tem ni želel pogovarjati nihče." Veber je opozoril, da se druge stranke o tem nočejo pogovarjati in omenil ustavno presojo zakona o Slovenskem državnem holdingu, ki je Pozitivna Slovenije ne podpira.

Podpora mandatarju, blokada pri glasovanju o ministrih? Veber je pritrdilno odgovoril na novinarsko vprašanje, ali torej SD zagotavlja deset poslanskih glasov za nezaupnico, a ni nujno, da bodo podprli tudi ministrsko ekipo, ki bi jo predlagal nov mandatar. "Če bo šlo za to, da se samo spremenijo žepi, v katere bo šel kapital, takšne vlade ne moremo podpreti." To bi potem odprlo pot do predčasnih volitev.

Strokovna vlada še dve leti? Za SD je torej ključno, da se dogovorijo o vsebini dela nove vlade. "Potem je veliko lažje dobiti kandidata, ki bi bil sposoben te stvari organizirati, da v Sloveniji preprečimo škodo, in oblikovati vlado, ki bo imela strokovnjake, da v roku enega leta ali dveh odpeljejo to, ker je v Sloveniji nujno odpeljati." Za Vebra bo pokazatelj, ali gre za resne pogovore o novi vladi, to, ali bo v parlamentu sprejeta klasifikacija državnih naložb, s katero vlada po prepričanju SD razprodaja državno premoženje.

Spisek razprodaje in veleizdaja Veber je v komentarju včerajšnje odločitve vlade o prodaji naložb države dejal, da gre pri tej klasifikaciji naložb zgolj za "spisek razprodaje premoženja", medtem ko je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države pred tem pripravila bistveno boljši dokument s strategijo po posameznih sektorjih, kot so energetika, promet in bančništvo. "Ko smo pogledali vsebino te klasifikacije, lahko mirno povem, da gre za veleizdajo," je bil oster vodja poslancev Socialnih demokratov.

Ko se neoliberalci strinjajo s socialdemokrati Veber je prepričan, da bi Slovenija s prodajo deležev iz vladne klasifikacije naložb zaigrala geostrateški položaj Slovenije, saj med drugim predvideva prodajo deležev v Luki Koper, HSE-ju, GEN Energiji, Krki, Telekomu, Zavarovalnici Triglav, SIJ-u, Aerodromu Ljubljana, Pošti Slovenije in PBS-u. "Celo eden od najeminentnejših neoliberalcev, Egon Zakrajšek iz ameriške centralne banke, je zelo jasno povedal, da se Luke Koper ne sme prodati," je dejal Veber.

Veber ne da tudi energetike Glede HSE-ja in GEN Energije je dejal, da predstavljata pomemben razvojni potencial za nove investicije za področje energetike, s čimer bi lahko povečali BDP. "Namesto da bi ta denar vlagali v razvoj, vlada predlaga, da se ta sredstva kopičijo pri delničarjih, ki so potencialni kupci HSE-ja."

Kdo ogroža nacionalno varnost? Tudi glede prodaje deleža Telekoma Slovenije je Veber prepričan, da gre za veleizdajo. Nobena država ne prodaja operaterjev, ker to pomeni ogrožanje nacionalne varnosti, opozarja vodja poslancev SD in dodaja, da se lahko v tem primeru sedež podjetja preseli v tujino. Preseneča jih tudi namera po prodaji delnic Krke, saj gre pravzaprav za multinacionalko, ki ima sedež v Sloveniji.

Če nočejo stranke, bo pa državni svet Glede zahteve za presojo ustavnosti zakona o Slovenskem državnem holdingu je Veber napovedal, da se bodo po neuspelih pogovorih s strankami začeli o vložitvi dogovarjati z državnim svetom. Novela zakona, ki jo je vložila PS, ne rešuje problema, saj bo denar od prodaje državnih deležev izginil v SDH in ne bo prihodek državnega proračuna. Sicer pa v SD pripravljajo tudi presojo ustavnosti zakona o slabi banki.

Ne spreglejte