Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 7. 2010,
16.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 15. 7. 2010, 16.37

8 let

Varuh človekovih pravic meril temperaturo v UKC Ljubljana in v ljubljanskem zaporu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predstavnika Varuha človekovih pravic sta v sredo merila temperaturo v prostorih Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Najvišje izmerjena temperatura v zavodu je bila 30,7 stopinje, v UKC pa 29,9 stopinje Celzija. Na to so opozorili pristojne inšpekcijske službe. V zavodu za prestajanje kazni zapora je merjenje potekalo nekaj po 12. uri, ko so zunaj izmerili 34,5 stopinje Celzija. Temperaturo so izmerili v skupno 28 različnih prostorih.

V eni izmed sob, v kateri so bile nastanjene zaprte osebe, ter v pisarni pravosodnih policistov sta predstavnika varuha izmerila najvišjo temperaturo, ki je znašala 30,7 stopinje Celzija. Najnižja temperatura 29,4 stopinje Celzija pa je bila v zavodu izmerjena v eni izmed priporniških sob in v eni izmed pisarn pravosodnih policistov. Ob tem so pojasnili, da bistvenih razlik v temperaturi bivanjskih in delovnih prostorov niso ugotovili.

Najvišja temperatura v UKC 29,9 stopinje Celzija Nato so temperaturo izmerili še v 12 prostorih v treh različnih nadstropjih v UKC Ljubljana. Ob vstopu v UKC je temperatura znašala 35,6 stopinje Celzija. Najvišje izmerjena temperatura v objektu je bila 29,9 stopinje Celzija, in sicer v bolniški sobi kliničnega oddelka za urologijo ter v dveh bolniških sobah na oddelku za travmatologijo. Najnižja, 28,2 stopinje Celzija, pa je bila izmerjena v bolniški sobi za intenzivno nego.

Po njihovih navedbah je varuh vodstvi oziroma odgovorne že v preteklih letih opozarjal, da previsoke temperature v zaprtih prostorih ogrožajo zdravje ljudi, zato bo na to problematiko opozoril tudi pristojne inšpekcijske oziroma nadzorne organe. Pri tem varuh opozarja, da je treba poiskati celovite rešitve, ki bodo upoštevale tudi zahteve varstva okolja oziroma racionalne porabe energije.

V UKC se zavedajo neustreznega hlajenja prostorov UKC Ljubljana je v sporočilu za javnost zapisal, da se zavedajo neustreznega hlajenja prostorov. Kot pojasnjujejo, je hlajenje glavne stavbe UKC Ljubljana tehnično omejeno zaradi pomanjkanja ustreznih tehničnih prostorov oz. povezav. Kljub temu se sedaj že odvija projektiranje hlajenja v glavni stavbi. Ob tem dodajajo, da bo hlajenje v nekaterih nadstropjih verjetno delovalo že to poletje. Poleg tega pa so se prijavili tudi na razpis ministrstva za zdravje za energetsko sanacijo bolnišnic, vendar bo projekt predvidoma končan leta 2013.

Ne spreglejte