Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 3. 2008,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 7. 3. 2008, 13.34

8 let

Valentin Hajdinjak ravnal zakonito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sodišče je s sodbo odpravilo odločbo informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, da je tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak kršil zakon o medijih.

Kot je še zapisalo sodišče v razsodbi, je Hajdinjak ravnal pravilno in zakonito, informacijska pooblaščenka pa je samovoljno razlagala medijski zakon. Novinarja Dnevnika sta se sklicevala na zakon o medijih Odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak in novinar Dnevnika Rok Praprotnik sta 10. aprila 2007 na vlado naslovila zahtevo za dostop do dokumentov, povezanih z Aleksandrom Lavrihom, svetovalcem v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. V zahtevi sta se Lesjak in Praprotnik sklicevala tako na zakon o medijih kot na zakon o dostopu do informacij javnega značaja. Vlada je na zahtevo odgovorila v roku 20 delovnih dneh, in sicer v skladu s postopkom, ki ga določa zakon o dostopu do informacij javnega značaja.

Sodišče je zapisalo, da je iz spisne dokumentacije razvidno, da sta Lesjak in Praprotnik na vlado naslovila prošnjo za dostop do dokumenta. "Takšno zahtevo, ne glede na to, da jo je posredoval novinar, torej medij, pa po oceni sodišča nikakor ni mogoče razlagati v smislu, da je zastavil vprašanje v skladu s prvim odstavkom 45. člena zakona o medijih," še piše v sodbi.

V danem primeru je bilo ravnanje vlade in njene odgovorne osebe, torej Hajdinjaka, pravilno in zakonito, je še pojasnilo sodišče, ki se prav tako ne strinja z informacijsko pooblaščenko, da je potrebno 45. člen medijskega zakona razlagati široko v duhu demokratične in pravne države. Po oceni sodišča je ravno v pravnih in demokratičnih državah temeljno vodilo vseh, ki presojajo ravnanje drugih, da upoštevajo tako načelo zakonitosti kot tudi načelo pravne varnosti.

Hajdinjak zadovoljen z odločbo

Hajdinjak je dejal, da je sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča sprejel z zadovoljstvom. "Sodišče je tako odpravilo odločbo informacijske pooblaščenke o prekršku, ki naj bi ga bil storil, ter poudarilo, da je njena odločitev pravno zmotna in brez podlage v pozitivno pravnih predpisih ter da je šlo za njeno samovoljno razlago predpisov, ki nimajo podlage v nobenem veljavnem predpisu," je poudaril.

Ne spreglejte