Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2020,
11.54

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

37

Natisni članek

okužba Jelko Kacin epidemija Koronavirus

Petek, 4. 9. 2020, 11.54

3 leta, 7 mesecev

Kacin: Nekateri okuženi kričijo, lažejo in prikrivajo stike #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

37

"Podatki kažejo, da v Sloveniji uspešno zamejujemo vnos okužb iz tujine," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. Težavo pri zajezitvi virusa v državi trenutno predstavljajo predvsem posamezniki, ki skrivajo ali bodisi prekrivajo podatek o tem, kje so se okužili.

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci povedal, da smo danes podrli včerajšnji rekord po opravljenih testih. Ob 1.733 testiranjih, kar je 80 testov več kot včeraj, smo v četrtek v Sloveniji potrdili 47 okužb, kar po besedah Kacina pomeni lep korak nazaj.

koronavirus, Avstrija
Novice Najnovejši podatki: toliko novih okužb imamo v Sloveniji #video

Epidemiologi prenašajo kričanje, žaljivke in laži okuženih

Kot je dejal Kacin, epidemiološko poizvedovanje o okužbah še poteka, vendar pa podatki, tako kot v preteklih dneh, kažejo, da v Sloveniji uspešno zamejujemo vnos okužb iz tujine. "Do tega trenutka imamo le tri vnose, še nekaj primerov pa je v epidemiološki preiskavi," je pojasnil. Uradni vladni govorec je sicer poudaril, da pristojni opažajo, da je vedno več okužb neznanega izvora.

Kacin: Epidemiologi morajo prenašati tudi kričanje in žaljivke. Novinarka: Nataša Repovž/Video: Planet.


"Kar pomeni, da se ljudje bodisi ne spomnijo, kje so se okužili ali pa ta podatek iz takšnih ali drugačnih razlogov skrivajo. To še dodatno otežuje že tako naporno delo epidemiologov, katerih glavna naloga je zamejitev širjenja virusa," je bil jasen. Največ primerov okužb neznanega izvora je v Ljubljani, na Savinjskem in Gorenjskem.

Neznane okužbe | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

"Porod je prava šala mala v primerjavi s covid-19"

Kacin se je ob tej priložnosti zahvalil epidemiologom, ki delo opravljajo vestno, hitro in natančno ter pogosto preko meja svojih zmožnosti. "Neizmerno se trudijo. Potrpežljivo prenašajo tudi kričanje okuženih, žaljivke in pogostokrat tudi njihove laži, s katerimi poskušajo prikriti oziroma kot pogosto sami mislijo, zavarovati svoje osebne stike pred karanteno," je dejal.

Kacin o trendu okužb v sosednjih državah.


Kacin je v nadaljevanju delil tudi spoznanje ene od bolnic, ki se že dolge tedne bori z boleznijo. Kot je povedal Kacin, zanjo skrbi oče, ki je zdravnik. Uradni vladni govorec je delil njeno sporočilo, ki se glasi: "Porod je prava šala mala v primerjavi s covid-19." Kacin je nato zaželel vsem bolnikom s covid-19, da čim prej okrevajo, da lahko začnejo dolgotrajno rehabilitacijo, ki vedno sledi tej, kot pravi Kacin, zahrbtni bolezni.

Kot je dejal, si vlada želi, da bi celotno šolsko leto potekalo v šoli, tudi če bodo posamezni razredi morali v karanteno. V primeru, da bo takih primerov preveč, pa ni izključil "dodatnih ukrepov".

Ob tem je ponovil, da so starši otroka, ki mora ostati doma zaradi okužbe z novim koronavirusom, upravičeni do nadomestila za nego otroka. "To je razlog, da starši ostanejo doma. Tudi zato, ker obstaja velik razlog, da bodo pozitivni tudi oni. Gre za odgovorno presojo, ali naj starši še hodijo v službo, če imajo doma virus. Potrebna je karantena in nadomestilo," je dejal.

Bojijo se, da sistem tega enostavno ne bo zmogel

TV Slovenija je poročala, da pediatri opozarjajo, da bo jeseni in pozimi še bistveno več otrok z znaki, podobnimi simptomom covida-19. Kot je za omenjeno televizijo dejal pediater Denis Baš, bomo imeli kar naenkrat ogromno otrok, ki jih bo treba testirat in bojijo se, da sistem tega enostavno ne bo zmogel, piše STA.

"Verjetno vseh vrtčevskih otrok ne bomo mogli testirat, vsakega, ki bo samo posmrkal," je dejal Baš. Pediatri bodo tako po poročanju TV Slovenija predlagali prevetritev smernic za testiranje najmlajših otrok. Odločitev bodo sprejeli prihodnji teden v sodelovanju z infektologi, epidemiologi in ministrstvom za zdravje, še piše STA,

Kakšen je trend okužb v regiji?

Sicer pa je Kacin med drugim danes predstavil grafe, ki prikazujejo trende okužb in epidemiološko sliko v regiji. V Italiji po pojasnilih Kacina razmere niso dramatične, se pa slabšajo. "Razmere so nekoliko slabše kot v našem primeru. Skrbi nas strm dvig števila v zadnjih dneh. Predvčerajšnjim so imeli incidenco v rumenem območju," je povedal Kacin. V Italiji imajo sicer v teh dneh 27 okužb na 100 tisoč prebivalcev.

Italija | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Na Madžarskem se po navedbah Kacina število okuženih strmo dviga. "V ponedeljek se pri njih začenja novo šolsko leto, zato so 1. septembra, kot so pravočasno napovedali vnaprej, državo zaprli za vse tujce, da preprečijo širjenje okužb," je pojasnil Kacin.

Madžarska | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Pri naših južnih sosedih Hrvatih epidemiološka slika že dolgo ni dobra in se poslabšuje. "Navedeno število okuženih (92,37 okužbe na 100 tisoč prebivalcev) je že preseženo. Njihova incidenca je danes še nekoliko višja, saj je imela Hrvaška danes znova 334 novih okužb," je izpostavil Kacin.

Hrvaška | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Kot kaže statistika, je trenutna 14-dnevna incidenca v Sloveniji 24,16 okužbe na 100 tisoč prebivalcev. "V Sloveniji se incidenca povečuje, smo pa še na rumenem polju. V primerjavi z drugimi državami lahko cenimo to, ker nam epidemiologi s poizvedovanji pomagajo zamejiti virus," je med drugim še dejal Kacin.

Slovenija | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Vladni govorec je še poudaril, da vnos primerov iz drugih držav igra pomembno vlogo pri spreminjanju držav, ki so varne (zelene) in nevarne (rdeče). Po pojasnilih Kacina so več kot trije vnosi še razlog za pozorno analizo.

Kacin je odgovarjal tudi na vprašanja.


O aplikaciji Ostani zdrav

Kacin se je ob koncu dotaknil tudi včerajšnjih težav z delovanjem aplikacije Ostani zdrav. Kot je oznanil, je bila težava na napravah z operacijskim sistemom iOS uspešno odpravljena. "Vse uporabnike Applovih naprav vljudno prosimo, da za takojšnjo nemoteno delovanje aplikacije to zbrišejo in jo ponovno naložijo," je svetoval Kacin.

Ne spreglejte