Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2018,
14.52

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

2

Natisni članek

otroci okolje

Četrtek, 13. 9. 2018, 14.52

5 let, 7 mesecev

V Zgornji Mežiški dolini se obremenjenost otrok s svincem ne zmanjšuje več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

2

otrok, prvošolec, šola | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Danes predstavljena prevalenčna študija obremenjenosti otrok s svincem v Mežiški dolini je pokazala, da se vrednosti svinca v krvi otrok iz Zgornje Mežiške doline, ki so svincu najbolj izpostavljeni, ne nižajo več. Vključeni v program sanacije predlagajo dodatne ukrepe in hkrati poudarjajo nujnost aktivne vključitve potencialnih onesnaževalcev.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vsako leto na odvzeme krvi vabi triletnike iz Zgornje Mežiške doline, torej iz občin Črna na Koroškem in Mežica, vsakih pet let pa izvede prevalenčno študijo, v katero so vključeni otroci, stari od enega do šest let in devetletniki iz Zgornje Mežiške doline, za primerjavo pa še triletniki iz Spodnje Mežiške doline, to je iz občin Prevalje in Ravne na Koroškem.

V študijo je bilo letos vključenih skupno 526 otrok.

otroci in navade
Trendi Spretnosti čiščenja, ki bi jih morali usvojiti otroci

Najvišjo vrednost izmerili pri dečku iz Spodnje Mežiške doline

Čeprav za koncentracijo svinca v telesu ni varnega praga, saj je kakršnakoli koncentracija zdravju škodljiva, pa je mejna vrednost določena pri sto mikrogramih svinca na liter krvi, od tam naprej se ta opisuje kot povišana vrednost.

V letošnji prevalenčni študiji so izmerjene vrednosti svinca v krvi otrok znašale od osem do 336 mikrogramov. Večji del otrok, skupno 384, je imel vrednosti do 50 mikrogramov, 112 otrok pa od 50 do 99 mikrogramov.

Povišane vrednosti pa so izmerili pri 30 otrocih, kar predstavlja 5,7 odstotka vseh, od tega jih je bilo 28 iz Zgornje Mežiške doline. Najvišjo vrednost med vsemi pa so izmerili pri dečku iz Spodnje Mežiške doline, in sicer omenjenih 336 mikrogramov.

otroci narava veselje
Novice "Otroci morajo biti popoldne doma, da se umirijo" #video

Letošnje povprečje višje kot leta 2013

Za primerjavo z rezultati lanskega merjenja vrednosti svinca v krvi triletnikov iz Zgornje Mežiške doline, ko so povišane vrednosti izmerili pri petini triletnikov, so letos med triletniki iz Zgornje Mežiške doline povišane vrednosti namerili pri 16 odstotkih otrok, kar je torej manj kot lani. Končni cilj ukrepov je, da ima več kot 95 odstotkov otrok vrednosti nižje od 100 mikrogramov svinca.

Primerjava z rezultati študij v letih 2008 in 2013 pa je pokazala, da so letošnje povprečne vrednosti svinca v krvi otrok iz Zgornje Mežiške doline sicer nižje kot v letu 2008, vendar višje kot v letu 2013.

Počitnice
Novice Nekateri otroci tudi med počitnicami z veseljem hodijo v šolo #video

"Letošnji rezultati potrjujejo to, kar opažamo zadnjih pet let od zadnje študije, da padanja vrednosti svinca v krvi otrok iz Zgornje Mežiške doline ni več," je danes poudaril vodja študije Matej Ivartnik z ravenske območne enote NIJZ. Hiter začetni padec vrednosti svinca v krvi otrok se je namreč ustavil okoli leta 2010.

Ne spreglejte