Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 4. 2023,
11.48

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Natisni članek

napad medved

Sreda, 26. 4. 2023, 11.48

1 leto

Nov napad medveda. Ministrstvo razkrilo, kaj bo storilo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Napad | Napad se je zgodil v kraju Vrh nad Želimljami. | Foto FB/Skupnost Vrh nad Želimljami

Napad se je zgodil v kraju Vrh nad Želimljami.

Foto: FB/Skupnost Vrh nad Želimljami

Danes zjutraj je v kraju Vrh nad Želimljami medved napadel 57-letnega sprehajalca. Šlo naj bi za moškega, ki se je po gozdu sprehajal skupaj s še eno osebo in psom. Medved je sprehajalca ugriznil v nogo in po dogodku odšel s kraja. Napadeni ni v smrtni nevarnosti. Z Ministrstva za naravne vire in prostor so sporočili, da medveda ne bodo iskali in ga ne bodo odstrelili. Lovska družina Škofljica pa je medtem sporočila, da medveda "ne bo sledila, ker ni za to usposobljena". 

Danes v jutranjih urah je medved napadel sprehajalca s psom. Presenetil ga je v kraju Vrh nad Želimljami, kjer so sekali drevesa. O dogodku so obvestili Občino Škofljica, ki je nemudoma obvestila Lovsko družino Škofljica in ministrstvo za naravne vire in prostor. Medved se je po dogodku umaknil, napadeni pa na srečo ni huje poškodovan, piše občina Škofljica na svoji spletni strani. 

Ministrstvo: Medveda ne bomo odstrelili niti ga ne bomo iskali 

Na Ministrstvu za naravne vire in prostor so pojasnili, da je strokovna služba po pogovorih s policijo, Zavodom za gozdove in lovsko družino sprejela odločitev, da skladno z dosedanjo prakso ne predlaga interventnega odstrela niti ne sproži iskanja. Dodali so še, da se je incident zgodil v gozdu, in ne v bližini naselja, lov nepoškodovanega medveda pa bi bil tvegan.

Povečane gostote rjavega medveda dokazano povzročajo večjo stopnjo konfliktov, zato je bila nedavno tudi sprejeta odločba o selektivnem odvzemu iz narave presežnega števila medvedov, so še dejali in dodali, da si bo ministrstvo še naprej prizadevalo za čim bolj učinkovit odškodninski sistem in promocijo zaščitnih ukrepov za varovanje premoženja ter aktivnosti, ki prispevajo k visoki stopnji sobivanja z rjavim medvedom.

Območje napada bodo v prihodnjih dneh, v sodelovanju z vsemi institucijami, budno spremljali in v primeru ponovnega pojava medveda ustrezno ukrepali.

Lovska družina Škofljica medveda ne bo sledila, ker ni za to usposobljena 

Za odziv smo zaprosili tudi lovsko Lovsko družino Škofljica. Predsednik Mitja Spindler je pojasnil, da ne bodo ukrepali, saj za to nimajo pristojnosti. "Mi ne bomo nič naredili, ker je iskanje takšnega medveda ta trenutek res mogoče brezsmiselno. Ne vemo namreč, ali je ta medved na eni strani nevaren in ga je treba odstreliti in na drugi strani tudi, če bi bil, ga Lovska družina Škofljica ne bo sledila, ker ni za to usposobljena," pove Spindler. 

Za iskanje in morebiten odstrel je namreč nekoč bila u intervencijska skupina, ki je bila primerno usposobljena, opremljena in krita. To, da intervencijske skupine ni več, je katastrofalno, pravi Spindler in doda, da je ob današnjem incidentu na ministrstvo postavil vprašanje, kaj bodo naredili, če se izkaže, da je dotični medved nevaren. Odgovorili so mu, da ga bodo odstrelili, a ko je vprašal, kdo, pa mu, kot pravi, na to vprašanje niso znali odgovorili. 

Spindler je dodal, da bodo lovci Lovske družine Škofljica na tem področju še naprej na redni liniji spremljali aktivnost in če se bo medved pojavil oziroma če bodo obveščeni, da je nekje v bližini naselja, hiš in podobno, bodo o tem obvestili inšpektorat oziroma ministrstvo za naravne vire in prostor, ki se bo potem odločilo, ali ga je treba odstreliti. "Če se bo izvajal odstrel, se ga bo naredilo na nek primeren način. To pomeni, da bomo poiskali neko ustrezno kritje, da bi pa za njim hodili v gozd in ga iskali pa nikakor ne," sklene Spinlder. 

Na istem območju pred tednom dni dva trka avtomobila v medveda 

Prejšnji teden v torek, 18. aprila, so sicer na točno tem območju, na cesti med Škofljico in Turjakom obravnavali dva primera trka osebnega avtomobila v medveda, pri čemer je eden poginil, drugi pa je preživel in pobegnil v gozd. O primeru so bili v Lovski družini Škofljica obveščeni, a ker to ni v njihovi pristojnosti, niso mogli ukrepati. Spindler je opozoril, da se v takem primeru običajno poskuša ugotoviti in poiskati medveda, da se ugotovi, kakšna je nevarnost poškodbe, in oceni, ali je nujen odstrel. 

Zavod za gozdove Slovenija opozarja, da medvede srečujemo predvsem spomladi, ko medvedi prekinejo zimski počitek, v naravi pa se giblje tudi več ljudi, ali pa poleti in jeseni, ko je v gozdovih veliko nabiralcev gozdnih sadežev, plodov in gob. Pri obiskovanju narave na območju medvedove prisotnosti je treba upoštevati priporočila, s katerimi lahko v veliki meri zagotovimo, da se z medvedom ne srečamo ali pa se bo morebitno srečanje končalo brez slabih posledic za človeka ali medveda. Dodajajo, da so srečanja med človekom in medvedom v naravi redka, saj je medved previdna žival, ki se človeku praviloma izogiba. Ob redkih priložnostih se srečanju ne moremo izogniti, še posebej kadar medved naše prisotnosti ni zaznal in se umaknil, še preden smo ga opazili tudi mi.
Rjavi medved
Novice Italija bo Slovenijo zaprosila za sprejem nekaj medvedov s Trentinskega
Rjavi medved
Novice Rejci drobnice: Medvedi izgubljajo strah pred človekom
Rjavi medved
Novice Po sestanku Goloba in Brežana: odstrel 230 medvedov ostaja v veljavi
Ne spreglejte