Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 7. 2017,
17.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

3

Natisni članek

Novo mesto požar

Četrtek, 20. 7. 2017, 17.30

6 let, 6 mesecev

V predelovalnici odpadkov pri Novem mestu izbruhnil večji požar #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

3

Gasilcem je požar v podružnici za predelavo odpadkov podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, ki je izbruhnil nekaj po 16. uri, uspelo omejiti znotraj obrata. Požar imajo pod nazorom, na bližnji plinski postaji pa so izključili dovod plina. Gasilci sicer predvidevajo, da jim ognja še več ur ne bo uspelo pogasiti.

Na terenu je novinar Planet TV, Marko Gregorc, ki je posnel zgornji video. Več jutri v oddaji Danes ob 17.30 na Planet TV.

Gregorc nam je povedal, da so imeli gasilci hude težave s tlakom vode in hidranti, zdaj vodo črpajo kar iz Krke. "Priletel je tudi helikopter, ki gasi požar. Okoli 19.30 se je vdrla streha, potem se je dim umiril in ni več črn, ampak bel," nam je še povedal Gregorc. "Zdi se mi, da se stanje stabilizira," je še dodal.

Gregorc se je pogovarjal tudi s Srečkom Šestanom, poveljnikom Civilne zaščite RS:

Direktor in poveljnik novomeškega gasilsko-reševalnega centra Gregor Blažič je za STA povedal, da je na požarišču približno 200 gasilcev oziroma vsi razpoložljivi novomeški poklicni in prostovoljni gasilci ter gasilci iz nekaterih okoliških občin. Pri gašenju požara jim pomaga tudi helikopter.

Po njegovih besedah gorijo tako plastični odpadki, predvsem odpadni polivinil, kot tudi lesni sekanci in lesni odpadki, vnel pa se je še del sistema s sončnimi celicami.

Zaradi dima se je približno deset gasilcev lažje zastrupilo, pomaga jim reševalna ekipa v terenski prikolici za množične nesreče, del vaščanov Zaloga in pa bližnjih Lok pa so morali zaradi nevarnega dima začasno umakniti.

Ker gre za veliko količino odpadkov, gasilci predvidevajo, da bo gašenje trajalo še več ur, je še povedal Blažič.

Približno 500 metrov pred prizoriščem požara v Zalogu je policija zaprla vse dostope do te vasi. Po besedah okoliških domačinov gori samo na območju omenjenega podjetja.

Ker v bližnji okolici požarišča ni stanovanjskih hiš, te niso ogrožene, ravno tako pa naj ne bi bila ogrožena človeška življenja.

Dim s požarišča, ki ga sicer nosi precej visoko, je viden tudi v približno osem kilometrov oddaljenem Novem mestu in po nekaterih podatkih še vse do Šentjernejskega polja.

Požar že pred tremi leti

V podružnici omenjenega podjetja je sicer podoben požar izbruhnil leta 2014, ko so se tam vnele bale z odpadnim materialom, ogenj pa se je razširil ter uničil bager in stroj za drobljenje. Gorelo je tudi leto pred tem, več okoličanov in okoljevarstvenikov pa je že večkrat poskušalo opozoriti na ekološke težave omenjenega obrata.

Še posebej ogroženi so dojenčki in otroci, nosečnice in starejši

Nacionalni inštitut za javno zdravje je na svoji spletni strani objavil varnostna priporočila. Kot so navedli, lahko vdihavanje visokih koncentracij delcev in drugih onesnaževal povzroča takojšnje draženje dihalnih poti, prizadene pa lahko tudi druge organske sisteme. Telo se v takšnih primerih odzove z vnetjem sluznice, ki ima za posledico solzenje in izcedek iz nosu, kašljanje in oteženo dihanje.

Težave bolnikov z akutnimi in kroničnimi boleznimi dihal se lahko okrepijo. Bolezensko stanje se lahko poslabša tudi pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja, poveča se možnost za nastanek srčne kapi.

Še posebej so ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice in starejši. Onesnaženemu zraku se je mogoče izogniti le z umikom v manj onesnaženo okolje. Nekaj časa so to lahko tudi zaprti prostori.

Delce, ki so lahko dodatno onesnaženi z organskimi in anorganskimi snovmi, je mogoče tudi zaužiti. Med drugim se namreč posedajo tudi na sadje in zelenjavo ter na rastline, ki so krma za živali.

Sicer pa naj prebivalci ogroženega območja upoštevajo priporočila ekip za reševanje oziroma Uprave RS za zaščito in reševanje. Izpostavljeni dimu, ki čutijo zdravstvene težave, pa naj se posvetujejo z zdravnikom.

Omenjeni inštitut med drugim še priporoča, da naj okoličani požara s sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, zavržejo. Pričakujejo namreč, da so saje mastne in zato učinkovito pranje ni mogoče.

Če je mogoče, pa naj preprečijo raznos pepela na čista območja, na primer z vrta v stanovanje in podobno.

požar | Foto: Gašper Erjavec Foto: Gašper Erjavec

požar | Foto: Gašper Erjavec Foto: Gašper Erjavec

Ne spreglejte