Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 1. 2024,
8.53

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Radenci Slovenija volitve

Nedelja, 7. 1. 2024, 8.53

3 mesece, 3 tedne

V Radencih na volitvah za občinski svet neuradno 43 odstotkov Listi Romana Leljaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Predčasne volitve 2022 | Volišča v Radencih se bodo danes odprla ob 7. uri in zaprla ob 19. uri.  | Foto Ana Kovač

Volišča v Radencih se bodo danes odprla ob 7. uri in zaprla ob 19. uri.

Foto: Ana Kovač

Nekaj več kot 4.300 volivcev je danes v Občini Radenci na predčasnih volitvah lahko volilo svoje predstavnike v občinski svet. Volitve so potrebne, ker je novembra lani odstopilo devet od 16 članov občinskega sveta.

Na današnjih predčasnih volitvah za občinski svet v Radencih je po prvih neuradnih in delnih podatkih zmagala Lista Romana Leljaka s 43,07 odstotka glasov, je za STA povedal predsednik občinske volilne komisije Zlatko Herceg. Poudaril je, da so podatki neuradni in delni ter da bodo prvi uradni podatki znani v ponedeljek zvečer.

Po prvih neuradnih in delnih podatkih je na drugem mestu v boju za 16 občinskih svetniških sedežev z 18,54 odstotka glasov Neodvisna lista, tretje je Gibanje Svoboda s 17,6 odstotka. SD je prejela 6,35 odstotka, SDS pa 5,6 odstotka glasov, so pokazali prvi podatki.

Med prvimi tremi listami se bodo verjetno porazdelili mandati, obstaja pa tudi možnost, da bo dobila en mandat SD ali mogoče SDS, a tega izračuna po Hercegovih besedah ne bo pred ponedeljkom proti večeru. V ponedeljek bodo k glasovom prišteli še glasovnice, prispele po pošti.

Volilna udeležba na današnjih predčasnih volitvah v občinski svet je bila 61,64-odstotna, je za STA še dodal Herceg.

Župan Roman Leljak danes za STA rezultatov ni želel komentirati. Povedal je le, da je videti, da bo razdelitev mandatov spet 8 proti 8, možna pa je tudi kombinacija 7 proti 9, zato ni želel dajati napovedi.

Na izbiro osem list

Občani so lahko v dveh volilnih enotah izbirali med osmimi listami. V volilni enoti Radenci so izbirali med 63 kandidati za člane občinskega sveta, v volilni enoti Kapela pa med 36 kandidati.

Med kandidati so bili tudi vsi svetniki iz dosedanjega občinskega sveta, vključno s tistimi, ki so novembra odstopili. Za odstop so se odločili, ker se v razmerju moči, ko je bilo število svetnikov pozicije in opozicije izenačeno, ni dalo delati, so pojasnili.

Prvi rezultati šele v ponedeljek proti večeru 

Volišča v Radencih so se danes odprla ob 7. uri in zaprla ob 19. uri. Občinska volilna komisija bo v ponedeljek zjutraj preštela še glasovnice, prispele po pošti. Herceg je za STA povedal, da se je za glasovanje po pošti prijavilo 25 oseb, kar lahko vpliva na rezultate.

Občinska volilna komisija ne bo imela podpore računalniškega programa Državne volilne komisije, ki avtomatsko upošteva preferenčne glasove in količnike, ter bo morala to izračunati sama. 

Evropski parlament Strasbourg
Novice Letos so na vrsti Evropske volitve. Bi kandidirali tudi vi?
Donald Trump
Novice Bo Trump sploh lahko kandidiral?
Donald Trump
Novice Trumpova podjetja v času njegovega mandata mastno služila v tujini
Ne spreglejte