Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 6. 2020,
11.06

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

15

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 UKC Ljubljana

Ponedeljek, 22. 6. 2020, 11.06

3 leta, 10 mesecev

V UKC Ljubljana vstopila okužena oseba, izolirna soba je bila zasedena #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

15

V soboto ponoči je dežurno službo ZD Ljubljana v prostorih UKC Ljubljana obiskala oseba, za katero se je pozneje izkazalo, da je bila pozitivna na covid-19. V čakalnici je nosila masko in vzdrževala varnostno razdaljo, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Oseba je čakala v skupni čakalnici, ki združuje oddelke službe nujne medicinske pomoči (SNMP), internistične prve pomoči (IPP) in urgentnega kirurškega bloka, so sporočili. Opoldne je potekala skupna novinarska konferenca NIJZ, ZD Ljubljana in UKC Ljubljana, na kateri so sodelovali Mateja Lamovšek iz NIJZ, Tea Stegne Ignjatovič iz ZD Ljubljana, Uroš Tominc iz Urgentnega kirurškega bloka in predstojnica enote splošne nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana Marija Matejka Škufca Sterle

Izolirna soba je bila zasedena

Kot je povedala Škufca Sterletova, je oseba ob prihodu povedala, da ima znake okužbe, tudi triažna služba je bolnika prepoznala kot sumljivega za covid-19, zato je bolnik prejel zaščitno masko in navodila o distanciranju od drugih bolnikov. Izolirna soba pa je bila zasedena, zato je oseba čakala v čakalnici. Kot so še povedali, je možnost, da bi oseba koga okužila v čakalnici, majhna.

"Ker ni bil nujen bolnik, je moral na pregled počakati. Ponoči je bila strašna gneča, čakalna doba je bila nekaj ur. Po pregledu pa je na izvide čakal izoliran v ambulanti in zjutraj odšel domov," je dodala.

Kot so povedali na novinarski konferenci, je bil virus vnesen iz tujine.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili v času od sobote, 20. 6. 2020, od 22. ure do nedelje, 21. 6. 2020, do 7. ure v čakalnici urgentnega bloka UKC Ljubljana, pozval, da naj v prihodnjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje.

Če se pojavijo simptomi, pokličite svojega zdravnika

V primeru znakov akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah …) naj najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika. Pri tem je pomembno, da se poleg opisa zdravstvenega stanja navede tudi obisk urgence v UKC Ljubljana v omenjenem obdobju, so še zapisali v UKC Ljubljana.

Kot dodajajo, je za prenos bolezni potreben tesnejši stik (na manj kot 1,5 metra) z bolnikom, zato je verjetnost, da so se zdravstveni delavci, bolniki in njihovi spremljevalci okužili, majhna.

UKC Ljubljana: Veliko tveganje za paciente in zaposlene

Kasneje so v UKC Ljubljana na Twitterju zapisali, da "dežurna služba ZD Ljubljana, ki je bila brez soglasja premeščena v prostore urgentnih služb bolnišnice, predstavlja v času respiratornih okužb veliko tveganje za paciente in zaposlene, na kar že dolgo opozarjamo tako ZD Ljubljana, ustanovitelja MO Ljubljana kot Ministrstvo za zdravje."

Ljubljana po sprostitvi ukrepov
Novice Spet dobre novice: le ena nova okužba

 

Ne spreglejte