Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 16.00

8 let

V SDS in SNS vložili zahtevo za preiskavo političnega ozadja afere Patria

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
31 poslancev SDS in SNS je vložilo zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave v aferi Patria.

Kot je pojasnil Zvonko Černač (SDS), bi po dveh letih pričakovali, da bodo sumi z vložitvijo konkretnih obtožnih predlogov potrjeni ali ovrženi. Pri odločitvi o vložitvi zahteve je po njegovem pretehtala politizacija afere tudi v državnih organih. "Norčevanje iz davkoplačevalcev v tej zgodbi" "Očitno je bila ta silna energija najbolj vidnih preiskovalcev, ki naj bi se ukvarjali s sumi najtežjih kaznivih dejanj, izkoriščena za nek drug namen," je ocenil poslanec SDS. Vložitev "neke zadeve" na okrajno sodišče namreč pomeni "norčevanje iz davkoplačevalcev v tej zgodbi". Kot dodaja, omenjena preiskava ni mogla biti poceni, pri tem pa davkoplačevalci po njegovem pričakujejo rezultate in ne politikantstva. "Pri aferi Patria gre za politična ozadja" Černač je tudi prepričan, da gre pri aferi Patria za politična ozadja. Preiskovanec bo v tem primeru slovenska politika oz. tisti njen del "in tisti akterji, ki delujejo v ozadju in ki ustvarjajo paradržavo".

Parlamentarna preiskava naj bi, kot je povzel Černač, med drugim ugotovila, ali so nosilci javnih pooblastil ovirali in preprečevali izvedbo javnega razpisa za nakup osemkolesnikov in z neresnicami vplivali na javno mnenje, da bi si na parlamentarnih volitvah leta 2008 zagotovili politično večino, "ki bi jim omogočila sestavo nove vlade in poplačilo koristi zaradi izgubljenega posla".

Priprave na pridobitev posla že leta 2003? Prav tako naj bi tekom preiskave ugotovili resničnost navedb, da je Patria začela s pripravami za pridobitev posla z osemkolesniki v Sloveniji že leta 2003 ter da je imela Patria pred letom 2004 že "pokrita" takratnega premiera in predsednika republike in da ni mogla priti v stik z novim premierom Janezom Janšo.

Poleg tega naj bi ugotovili, ali je Ropova vlada Zdenku Pavčku brez javnega razpisa omogočila ugoden odkup državnega deleža v Sistemski tehniki ter z njim podpisala pismo o nameri z namenom, da se Slovenski vojski onemogoči izbor optimalnih oborožitvenih sistemov oz. da se posel zagotovi Pavčku.

Po Černačevi oceni čaka komisijo težko delo, ki pa ga kljub temu želijo zaključiti pred koncem mandata DZ. "Gre za najbolj razvpito afero po osamosvojitvi, ki mora dobiti epilog," je dejal in izrazil upanje, da bodo v komisiji sodelovale vse poslanske skupine.

Črnač pričakuje aktivno pomoč represivnih organov Pri delu komisije Černač sicer pričakuje aktivno pomoč represivnih organov, tožilstva in sodišč ter upa, da "slednji preiskave ne bodo ovirali, kot se je to zgodilo v eni izmed drugih preiskovalnih komisij". Ne glede na to pa pričakuje, da bo policija raziskala sume o tokih denarja, ki so bili v medijih večkrat izpostavljeni.

V SNS želijo, da "pride resnica na dan" Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je pojasnil, da so v SNS pristopili k zahtevi za odreditev preiskave zato, da pride resnica na dan. V zvezi z afero Patria je spomnil na domnevne provizije, ki naj bi se razdelile leta 2004 pri poslu s šestkolesniki. "Kot kaže, je bil ta sistem pripravljen, da se izpelje še enkrat," vendar je leta 2004 prišlo do zamenjave oblasti in objave javnega razpisa za osemkolesnike. Na razpisu se je med ponudnikoma pokazala razlika v ceni v višini okoli 50 milijonov evrov. "Teh 50 milijonov evrov bi zagotovo šlo na določene račune" je dodal, naloga komisije pa po njegovem bo predvsem ta, da se to razjasni.

V koaliciji niso naklonjeni ustanovitvi nove preiskovalne komisije V koalicijskih poslanskih skupinah glede zahteve poslancev SDS in SNS menijo, da bi svoje delo morali sedaj opraviti pravosodni organi. V SD se na zahtevo za preiskovalno komisijo še niso odzvali. V SLS pa pričakujejo, da se zadeva Patria čim prej razčisti, tudi s preiskovalno komisijo, če bo ta ustanovljena.

Ne spreglejte