SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V SD pričakujejo ugodno rešitev zahteve za oceno ustavnosti zakona o zdravljenju neplodnosti

3

termometer

 | Foto:
V SD, ki je skupaj s SMC, DeSUS, ZL in ZaAB vložila zahtevo za oceno ustavnosti zakona o zdravljenju neplodnosti, pričakujejo, da bo ustavno sodišče razsodilo, da je zakon v nasprotju z ustavo.

V SD ob tem poudarjajo, da je žalostno, da se v 21. stoletju omejuje želja po uresničitvi pravice do otroka, ki je zapisana v ustavi.

Kot je na novinarski konferenci pojasnila poslanka SD in podpredsednica DZ Andreja Katič, je šla omenjena pobuda na ustavno sodišče že drugič. Skupina 38 poslancev iz vrst SD, PS, DeSUS in DL je namreč podobno storila že marca lani, a je ustavno sodišče pobudo zavrglo, saj je vmes podpisnikom zaradi volitev prenehal poslanski mandat.

"Zaradi nove sestave državnega zbora moramo pobudo znova vložiti" "Zaradi nove sestave državnega zbora moramo pobudo znova vložiti," je dejala. Ob tem je izrazila veselje, ker so zdaj k tej zahtevi pristopile skoraj vse stranke, saj je pobudo podpisalo kar 61 poslancev iz SD, SMC, DeSUS, ZL in ZaAB.

V SD po navedbah Katičeve menijo, da zakon o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo krši ustavo, saj je osem členov v neskladju s 55. členom ustave, ki govori o svobodnem odločanju o rojstvih svojih otrok in določa, da država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine.

Zakon je po mnenju pobudnikov prav tako neskladen s 14. členom ustave, ki govori o enakosti pred zakonom, in 34. členom ustave, ki določa, da ima vsakdo pravico do osebnega dostojanstva in varnosti. "Žalostno je, da ob vstopu v leto 2015, ko smo že krepko zakorakali v novo tisočletje, govorimo o temah, ki spadajo v mračne dni prejšnjega tisočletja. Žalostno je tudi to, da smo ženske to pravico v preteklosti že imele," je poudarila Katičeva.

"Krivico smo hoteli popraviti z novim zakonom, ki pa je bil na referendumu žal zavrnjen" Že leta 1977 je zakon določal, da imajo pravico do umetne oploditve vse polnoletne, zdrave in razsodne ženske v starostnem obdobju, primernem za rojevanje. "To pravico nam je vzel zakon iz leta 2000, krivico pa smo hoteli popraviti z novim zakonom, ki pa je bil na referendumu žal zavrnjen," je poudarila in dodala, da si to pravico zdaj poskušajo pridobiti prek ustavnega sodišča.

Nekdanja poslanka Andreja Črnak Meglič je ob tem dodala, da sta zato s kolegico Majdo Potrata vztrajali, da se v spremembo 81. člena ustave zapiše, da o človekovih pravicah ni mogoče izvajati referenduma. Odločitev pričakujejo v razumnem roku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin