Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2008,
9.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 9.39

8 let

V RKC 1. novembra slovesno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Katoliška cerkev se 1. in 2. novembra, ko obhajajo slovesna bogoslužja, spominja vseh svetnikov, ki uradno nikoli ne bodo razglašeni, in vseh pokojnih.

V Evangeličanski cerkvi 1. november posvetijo spominu na pokojne in razmišljanju o nesmrtnosti, Pravoslavna cerkev in muslimani pa na ta dan ne praznujejo.

Praznik vseh svetnikov Čeprav je v splošni zavesti 1. november v glavnem praznik, ko se spominjamo naših rajnih, je v Katoliški cerkvi tak dan 2. november. 1. november je bolj praznik vseh svetnikov, vseh ljudi, ki so na svetu živeli krščansko tako izjemno in nadpovprečno zvesto evangeliju in nauku Jezusa Kristusa, da jih imenujemo svetniki," je za pojasnil celjski škof Anton Stres.

"Praznik vseh svetnikov, malo bolj uradno je vseh svetih, je nastal iz zavesti, da je poleg tistih svetnikov, ki jih razglasimo za svetnike, prav gotovo neprimerno veliko ljudi, ki nikoli ne bodo razglašeni za svetnike, ker tega procesa za razglasitev zanje ni nihče začel," je dejal Stres.

Obiskovanje grobov Praznik 2. novembra, ki ga imenujejo dan vernih rajnih, pa je v Katoliški cerkvi, tako Stres, tisto, kar je "danes v splošnem bolj 1. november, ko obiskujemo grobove naših rajnih. Ker je 1. november že ves čas v Sloveniji, tudi v času komunizma, državni praznik in dela prost dan, so seveda ljudje obiskovali grobove svojih rajnih že 1. novembra in tako sta se ta dva dneva dejansko stopila v eno.''

Na dan vseh svetih v Katoliški cerkvi obhajajo slovesno bogoslužje, namenjeno vsem svetnikom, ki uradno ne bodo nikoli razglašeni za svetnike. Navadno pa prav tako na ta dan, ko ljudje obiskujejo pokopališča, prinašajo cvetje in prižigajo sveče, opravijo še poseben obred blagoslova grobov.

"Za krščansko vero je vera v posmrtno življenje nekaj bistvenega, sestavni in nepogrešljivi del, zato človek tudi po svoji smrti zasluži naše spoštovanje, saj gresta naša ljubezen in spoštovanje do naših rajnih preko groba," je poudaril Stres.

Tudi evangeličani se spominjajo pokojnih Kot je pojasnil škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša, v Evangeličanski cerkvi za 1. november, ki ga v cerkveni terminologiji imenujejo dan vseh svetih, posebnih svečanosti ali bogoslužij ne prirejajo.

"Na ta dan se spomnimo svojih pokojnih, na pokopališča odnesemo rože in sveče. Na nedeljo pred vsemi svetimi in tudi na nedeljo po vseh svetih je v cerkvah tudi veliko molitev, ko se ljudje spomnijo svojih umrlih svojcev in jih priporočajo Božji neskončni ljubezni," je opisal Erniša.

"Vsekakor pa je dan mrtvih v nekem smislu morda bolj kot ostali dnevi v letu povezan tudi z religioznim razmišljanjem o življenju, smrti, vstajenju od mrtvih in večnosti. Upanje in vero v življenje po smrti najdemo namreč v skoraj vseh religijah. Nesmrtnost je prastaro človekovo hrepenenje," je ocenil škof. Kot je poudaril, je pri neumrljivosti duše bistveno, da Bog človeka nikoli ne izpusti izpred oči.

Pravoslavci ne praznujejo 1. novembra Pravoslavni kristjani 1. novembra ne praznujejo. Pri njih so pokojnim namreč posebej posvečene štiri sobote v letu, ki se imenujejo zadušnice, je za pojasnil paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković.

Po njegovih besedah se tako ljudje v ta namen štirikrat letno zberejo pri maši v cerkvi ali na pokopališču. Navadno na grobove ne prinašajo cvetja, ampak jih okadijo s kadilom, pokojnim prižigajo sveče, sicer pa poudarjajo "sakralni pristop ter spomin na pokojne v molitvi". Duhovnik namreč iz posebne knjižice "čitule" prebira imena vseh pokojnih, ki se jih ljudje spominjajo in zanje molijo.

Kot je še pojasnil Bošković, so namreč po starokrščanski pravoslavni navadi sobote posvečene pokojnim, nedelje, ki sledijo, pa so dnevi življenja in radosti, saj je na ta dan vstal Jezus Kristus.

Islam popolnoma drugače Islam kot religija s 1. novembrom po besedah tajnika Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzeta Porića "nima pravzaprav nič". Nekateri pripadniki islamske skupnosti pa se, ker so integrirani v okolje in ga skušajo posnemati, odpravijo na pokopališče in preživijo nekaj trenutkov na grobu svojih najbližjih.

"Mi, muslimani, se svojih umrlih spominjamo ob dnevih bajrama oziroma zadnji dan meseca ramazama," je pojasnil Porić. Takrat se ljudje odpravijo na pokopališče in ob tej priložnosti "izrečejo kakšno molitev".

Ne spreglejte