Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 12. 2015,
8.06

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

rehabilitacija možganska kap

Sreda, 9. 12. 2015, 8.06

8 let, 3 mesece

V Pomurju vzpostavljen prvi mobilni rehabilitacijski tim za starejše na domu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dom starejših občanov Radenci.

Pri rehabilitaciji starejših po možganski kapi prihaja do izrazite neenakosti v dostopu do zdravstvenih storitev. Starejši nad 70 let in kronični bolniki niso obravnavani enako oz. nimajo enakega dostopa do storitev rehabilitacije po možganski kapi kot drugi.

Možganska kap letno prizadene okrog 4.500 Slovencev, okoli 20 odstotkov jih umre. Le desetina bolnikov po poškodbah oz. bolezni možganov je deležna ustrezne nevropsihološke in logopedske rehabilitacije.

Po končanem bolnišničnem zdravljenju se običajno pojavi vprašanje, kam poslati starejšega bolnika, saj rehabilitacija v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS Soča ali zdraviliška rehabilitacija nista vedno dostopni. Prav tako prihaja do situacij, ko omenjene obravnave niso dovolj in bolnikovo stanje zahteva neprekinjeno nadaljevanje rehabilitacije.

Na podlagi obstoječih izkušenj pri delu s starejšimi in odzivanja na potrebe so v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, razvili program celovite in kakovostne rehabilitacije po možganski kapi. Osnovni namen rehabilitacije je doseči čim večjo stopnjo neodvisnosti in samostojnosti posameznika pri opravljanju osnovnih življenjskih dejavnosti in vrnitvi v domače okolje.

V okviru projekta Potenciali prebivalcev in institucij Pomurja v zmanjševanju zdravstvenih in socialnih neenakosti starejših v lokalnih okoljih, ki je sofinanciran s pomočjo Programa Norveškega finančnega mehanizma 2009–2014, so v DOSOR-ju vzpostavili mobilno rehabilitacijsko službo za starejše na domu, ki temelji na potrebah starejših zunaj institucionalizirane oskrbe. Ker je storitev samoplačniška, si prizadevajo, da bi bila dostopna vsem starejšim bolnikom in da bi se vključila med storitve, ki se financirajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja na podlagi podeljene koncesije. Poleg tega so izvedli izobraževanja za svojce in osebe, ki starejše negujejo na domu. Opažajo, da prihaja zaradi nezadostne usposobljenosti za kakovostno oskrbo, ki jo večinoma izvajajo zaposlene ženske, do prevelikih fizičnih in čustvenih obremenitev le-teh. Zato bodo z izvajanjem usposabljanj še naprej v pomoč pri čedalje bolj rastočih potrebah po podpornem okolju za kakovostno nego svojcev na domu.

Ne spreglejte